Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
q groznica

Oko 300 ovaca zaraženo bolešću koja se putem zraka prenosi i na ljude

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
02.07.2019.
u 15:12

Da su ove ovce zaražene poznato je već nekoliko mjeseci, no prijepori su nastali jer se ne zna tko će platiti troškove eutanazije životinja, kao i odštetu njihovim vlasnicima

Više stotina ovaca zaraženo je Q groznicom na području tomislavgradske općine, izvijestili su iz tamošnje Veterinarske stanice navodeći kako su se  pojavili problemi s eutanazijom tih životinja budući da nije jasno tko će snositi troškove toga postupka i isplate odštete vlasnicima.

 

Q groznica, koja može izazvati i ozbiljne zdravstvene probleme kod ljudi, otkrivena je u tri stada na ukupno 275 ovaca u selu Rašćanima kod Tomislavgrada, no vjeruje se kako to nije konačna brojka zaraženih životinja. Prema navodima iz Veterinarske stanice Tomislavgrad još se očekuje analiza iz četvrtoga stada za koje se sumnja da su u njemu zaražene ovce pa bi ukupna brojka mogla biti i veća.

Da su ove ovce zaražene poznato je već nekoliko mjeseci, no prijepori su nastali jer se ne zna tko će platiti troškove eutanazije životinja, kao i odštetu njihovim vlasnicima.

Naime, pravilnik kojim su bili definirani postupci u slučaju pojave Q groznice stavljen je izvan snage 2014. godine, a u međuvremenu nije donesen drugi. Sada se ne zna po kojem propisu ili zakonu treba postupiti. Veterinarska služba u Tomislavgradu zatražila je razjašnjenje ovoga problema od županijske Hercegbosanske županije te vlasti Federacije BiH.

Županijske vlasti su tek reagirale odgovarajući kako je u tijeku postupak rješavanja ovoga problema. Veterinarska stanica u Tomislavgradu upozorila je kako je potrebno što prije eutanazirati životinje i spriječiti dalje širenje zaraze koja se lako putem zraka prenosi i na ljude.

Q-groznica je akutna zarazna bolest koju izaziva bakterija Coxiella burnetii. Simptomi su slični vrućici, s glavoboljom i intenzivnim znojenjem. Bolest može pratiti i pneumonitis. Inkubacija traje 2 do 3 tjedna, što otežava otkrivanje uzroka bolesti.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Dumen
Dumen
21:19 02.07.2019.

Bit će na akcijama u trgovačkim centrima pod domaće je domaće ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije