Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EVAKUACIJE IZ MARIUPOLJA

Dva su se mjeseca skrivali od horora rata: 'Ne bih se odrekla tih crteža niti da me ubiju'

People flee from Russia's invasion of Ukraine, in Zaporizhzhia
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
1/4
09.05.2022.
u 07:22

U Mariupolju su se vodile jedne od najtežih bitki od početka invazije, a zasad je u rukama ukrajinskih boraca još čeličana Azovstal

Sinoć je u Zaporižje stiglo oko 170 civila evakuiranih iz Mariupolja, među kojima su i ljudi koji su se skrivali u čeličani Azovstal od početka invazije. Konvoj autobusa stigao je u nedjelju navečer, a među evakuiranima je bilo 51 civila iz čeličane, dok su se ostalih 120 civila skrivali po raznim lokacijama po Mariupolju.

Njihovo putovanje od oko 200 kilometara započelo je u petak, a konvoj su zadržavale ruske snage na kontrolnim točkama, prenosi The Guardian

- Nisam mislila da ćemo se izvući, nisam imala nikakvih planova za budućnost - kazala je Natalia koja je radila u Azovstalu cijeli svoj život te gdje se skrivala posljednja dva mjeseca. Pobjegla je s tek nešto više od kolekcije crteža koje su napravila djeca u skloništu, a gdje je ona organizirala natjecanja za djecu kako bi im smetnula s uma strahote koje se događaju u njihovom gradu.  - Ne bih se odrekla tih crteža niti da me ubiju - kazala je. 

Vijest o dolasku civila na Twitteru je objavila i zamjenica premijera Irina Vereščuk. - Zadnji civili evakuirani iz Azovstala stigli su na sigurno, zajedno s obiteljima. Putovanje od 200 kilometara trajalo je dva dana - napisala je Vereščuk.

Pri dolasku su dobili toplo jelo i piće, kao i odjeću za sve s obzirom na to da je većina pobjegla s par vrećica.  - Osvježavajuće je biti na ukrajinskom teritoriju - kazala je Tatiana koja je pobjegla zajedno s kćeri i unukom.  Mnoga djeca i stariji su među evakuiranima, a pri dolasku bili su iznimno iscrpljeni.  - Samo želim živjeti i nastaviti dalje... Sve što imam je ovdje - kazao je Yegor Čehonadski, pokazivajući na svoje vrećice s osobnim stvarima. 

On se zajedno sa suprugom i dva sina skrivao u Azovstalu od ožujka.  - Naravno da sam presretan što sam u Ukrajini - dodao je. 

U Mariupolju su se vodile jedne od najtežih bitki od početka invazije, a zasad je u rukama ukrajinskih boraca još čeličana Azovstal.  Čelnik delegacije Crvenog križa Pascal Hundt kazao je kako je grupa ''izdržala horor kroz kojeg nitko ne bi smio proći''. Nekolicina boraca koji su i dalje u čeličani zavjetovala su se da će se boriti dok su živi.  - Nemamo puno vremena - kazao je Svjatoslav Palamar, zamjenik čelnika Azovskog bataljuna.

>> VIDEO Zelenski otkrio koji je uvjet za prekid rata: Izostavio jedan detalj koji je do sada bio ključan

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije