Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kutjevačko Vincelovo

Odrezani prvi trsovi vinove loze u kutjevačkom vinogorju

Vincekovo u Kutjevu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/8
19.01.2019.
u 13:54

U Kutjevu su lani prodali rekordnih pet milijuna litara vina

Vinogradari kutjevačkog kraja i ove su godine tradicionalnom pučkom svetkovinom proslavili blagdan svog zaštitnika svetog Vinka. Kutjevačko Vincelovo poznato je po “vincelovskoj vatri” te bogatoj vinskoj i gastro ponudi. Priredba je to kojom se obilježava početak rezidbe vinove loze u vinogradima kutjevačkog vinogorja. Da sve protekne u najboljem redu i dobrom raspoloženju, pobrinuli su se vijedni organizatori iz Kutjeva d.d., koji su sa svojim gostima nazdravili za rodnu godinu i još bolja vina. Hoće li moliti svetoga Vinka da godina koja je počela za vinare bude slična lanjskoj?

- Dapače! Svi znamo da je prošla godina bila dobra i kvantitativno i kvalitetno. U početku smo bili malo skeptični, ali valjda smo se za prošlog svetog Vinka dobro izmolili i dobili dobru kvalitetu, ali i dovoljnu količinu vina za naše tržište - govori Ivan Marinclin, glavni enolog Kutjeva d.d.

Pogledajte video: Vincekovo u Kutjevu

U rezidbi vinove loze, većinskom vlasniku Enveru Moraliću pridružili su se kao i svake godine bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, župan Alojz Tomašević, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, predsjednik uprave Kutjeva d.d. Josip Ređo i drugi. Osim bogate gastro i vinske ponude, više od 800 gostiju na jedinstvenom Trgu graševine mogli su si sami ispeći na vincelovskoj vatri tradicionalni vincelovski štap kojega krase ukusne kobasice, luk i mesni specijaliteti. Uz tradicionalnu tamburašku glazbu, bila je to prilika za degustaciju najfinijih sorti vina kutjevačkog kraja. U zabavnom dijelu programa nastupili su Indira Forza i Dyaco.

- Sveti Vinko uvijek je prigoda da zahvalimo cijelom tržištu i našim partnerima u regiji na uspješnoj suradnji, da se svi zajedno počastimo i proslavimo to kako dolikuje, na najboljem vinogradarskom položaju na Vinkomiru u Kutjevačkom vinogorju - rekao je Dino Galić, član Uprave Kutjeva d.d. za prodaju i marketing vina.

Iza Kutjevčana je vrlo uspješna godina, kako u vinogradima, tako i u prodaji. Na domaćem i inozemnom tržištu prodali su rekordnih pet milijuna litara vina, što je dokaz predanog rada i višegodišnjeg ulaganja u vinogradarsku i vinsku industriju. Odobreni su im projekti u vrijednosti većoj od pedeset milijuna kuna, koje su uspješno implementirali u poslovanje, a rezultati su već vidljivi. Prate se svi domaći i svjetski trendovi. Vina se dobro razvijaju, svježa su i lagana, ali jako dobro napreduju. Simbol Kutjevačkog podruma i dalje je, naravno kvalitetna graševina litra, ali ono što ih čini posebno sretnim je rekordan rast buteljirane graševine koja je pokorila domaća i međunarodna natjecanja. Na tržište su već  izašli s novim vinima.

- Obilno smo zalili naše trsove i očekujemo još jednu iznimnu vinogradarsku godinu. Naravno, ne možemo utjecati na vremenske prilike, ali budite bez brige – nastavit ćemo kontinuitet u proizvodnji vrhunskih vina. I ove godine iz Kutjevačkih podruma možete očekivati samo najbolju vinsku kapljicu - istaknuo je predsjednik Uprave Kutjeva d.d. Josip Ređo. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije