Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vesna Škare-Ožbolt:

'Odluka Ustavnog suda temelj je za rješenje problema ćirilice u Vukovaru'

Vesna Škare-Ožbolt
Patrik Macek/PIXSELL
13.08.2014.
u 13:00

"Ustavni sud RH svojom je odlukom otvorio prostor za jedino politički razumno i prihvatljivo rješenje uvođenja dvojezičnosti", piše predsjednica Demokratskog centra.

Vesna Škare-Ožbolt smatra da je jučerašnja odluka Ustavnog suda protiv održavanja referenduma o ćirilici dobar temelj za konačno rješenje pitanja uvođenja ćirilice u Vukovar.

Priopćenje predsjednice Demokratskog centra i saborske zastupnice Škare-Ožbolt prenosimo u cijelosti:

"Ustavni sud RH svojom je Odlukom kojom obvezuje Gradsko vijeće Grada Vukovara da u roku od godine dana od objave ove Odluke u 'Narodnim novinama' u Statutu grada uredi uvođenje dvojezičnosti de facto otvorio prostor za jedino politički razumno i prihvatljivo rješenje uvođenja dvojezičnosti a to je da hrvatska Vlada donese zakon o posebnom statusu grada kojim bi se uredilo pitanje odgode uvođenja ćirilice.

Očekivana odluka

Odluka Ustavnog suda br: U-VIIR-4640/2014., od 12. kolovoza 2014. kojom se referendumsko pitanje predloženo u zahtjevu za raspisivanje referenduma Građanske inicijative 'Stožer za obranu hrvatskog Vukovara odbija jer nije u skladu s Ustavom, bila je očekivana.

11. studenog 2013., kada je Stožer za obranu Vukovara javno objavio referendumsko pitanje zaključila sam kako pitanje nije dobro formulirano jer je ograničenje službene uporabe manjinskog jezika i pisma proširilo na državnu upravu i pravosuđe i to za cijelu Hrvatsku a da za takvo '…generalno povećanje praga na cijelom državnom teritoriju…..ne postoje relevantni i dostatni razlozi.' (točka 14.1. Odluke US br: U-VIIR-4640/2014.). Iako Okvirna konvencija o pravima nacionalnih manjina i brojni drugi dokumenti Europske unije nigdje izričito ne određuju potreban prag za pravo na uvođenje manjinskih jezika a niti izrijekom brane izmjenu istog, činjenica je da se RH u Ugovoru o pristupanju Europskoj uniji obvezala na 'produbljivanje zaštite manjinskih prava' te se podizanje praga zastupljenosti nacionalne manjine na 50 +% nikako ne bi moglo smatrati unaprjeđivanjem manjinskih prava, štoviše u budućnosti bi se moglo pokazati ograničavajućim za postizanje prava manjina.

Problem je samo u Vukovaru

Bez obzira na referendumsko pitanje smatrala sam da referendum nije potreban jer korištenje dvojezičnih natpisa na javnim ustanovama nigdje u Hrvatskoj nije problem osim u Vukovaru. Ovakav stav potvrdili su i rezultati ankete Instituta 'dr. Ivo Pilar' provedene na reprezentativnom uzorku od 1000 hrvatskih građana na 143 lokacije, objavljeni u srpnju o. g. prema kojima se 34 % građana izjasnilo da pitanje manjinskih prava ostane uređeno kao i do sada, odgovor nije znalo njih 25,7 % a 20,2 % ispitanika ne bi izašlo na referendum. S druge strane, protiv dvojezičnih ploča u Vukovaru izjasnilo se 64,4 % ispitanika, od čega 38,3% za trajno a 26,1% za privremeno izuzeće Vukovara od uvođenja ćirilice. Iz navedenog je razvidno da hrvatskim građanima nije problem pitanje praga nego isključivo uvođenje ćirilice u Grad Vukovar.

Ustavni sud RH svojom je Odlukom kojom obvezuje Gradsko vijeće Grada Vukovara da u roku od godine dana od objave ove Odluke u 'Narodnim novinama' u Statutu grada uredi uvođenje dvojezičnosti de facto otvorio prostor za jedino politički razumno i prihvatljivo rješenje uvođenja dvojezičnosti a to je da hrvatska Vlada donese zakon o posebnom statusu grada kojim bi se uredilo pitanje odgode uvođenja ćirilice odnosno da se ono provodi postupno, u zavisnosti s postignutim stupnjem normalizacije života. Predstavnici srpske nacionalne manjine i predstavnici hrvatskih građana grada Vukovara trebaju pružiti maksimalnu potporu Vladi za realizaciju tog plana, bez da unaprijed licitiraju s bilo kakvim rokovima. Ovdje treba naglasiti kako su mišljenja pojedinih političara kako bi takav status 'zamrznuo' razvoj Vukovara apsolutno neutemeljena jer kvalitetan suživot i život jednog grada garantiraju zadovoljni ljudi, ljudi koji imaju posao i mladi koji u ostanku u gradu vide perspektivu.

Odluke o dvojezičnosti ne mogu se provoditi 'na silu'

U dijelu Odluke gdje propisuje da državna nadležna tijela do donošenja izmjena i dopuna Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina ne smiju provoditi taj zakon na području Grada Vukovara uporabom prisilnih mjera Ustavni sud potvrdio je stav kojeg sam od prvog dana nasilnog uvođenja ćirilice u više navrata javno isticala a to je da se odluke o dvojezičnosti ne mogu provoditi 'na silu' bez da se uzme u obzir specifičan položaj Grada Vukovara kao simbola otpora i tragičnoga stradanja Hrvata za vrijeme velikosrpske agresije. Od posebne je važnosti dio iz Odluke Ustavnog suda koji propisuje da su način i rokovi provedbe dvojezičnosti isključivo u ingerenciji lokalnih vlasti (točka 30.2.:„ Pod "načinom njihova ostvarenja odnosno primjene" razumije se i mogućnost propisivanja prikladnog vremenskog okvira unutar kojega će pojedina odredba statuta stupiti na snagu.“ ).

U svojoj Odluci Ustavni sud se čak dva puta referira na Članak 8. Ustavnog zakona o pravima manjina te time naglašava njegovu relevantnost u kontekstu pitanja procesa obnove povjerenja i (su)života koje, zbog svoje kompleksnosti, zahtijeva ne samo doslovno čitanje zakonskih paragrafa nego sagledavanje šire slike odnosno razumijevanje 'duha zakona'. Svaki zakon, pa i onaj manje dobar, ima za cilj pozitivan ishod i korist za društvo ili širu zajednicu, a ne destrukciju. Na žalost, nerazumijevanje trenutačne Vlade - smišljeno ili ne – čitave problematike oko uvođenja dvojezičnosti te selektivno čitanje zakona dovelo je upravo do destrukcije a posljedično i do značajnog urušavanja do danas postignutih rezultata mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Stoga držim kako ova Odluka Ustavnog suda predstavlja dobar temelj za rješenje pitanja uvođenja ćirilice u gradu Vukovaru i to na najbolji mogući način, kako za građane srpske nacionalne manjine tako i za hrvatske građane.", napisala je Vesna Škare-Ožbolt.

>>Grbin zadovoljan: Ustavnosudska odluka u cijelosti je vrlo važna

>>Vukovarski stožer: Nećemo odustati od svoje borbe. Žalit ćemo se Strasbourgu!

>>Referendum se neće održati, a u Vukovaru ne smije biti državne prisile zbog ćirilice

Komentara 16

SS
sokac sa drave
13:25 13.08.2014.

Zasto nitko od politicara ne kaze istinu,a to je da Srbi nisu nikada u tako zvanim krajinama bili za dvojezicnost.Sve su natpise pretvorili u cirilicu.Na trideset kilometara od Zagreba je bila samo cirilica.Kada smo u oslobodilackim akcijama ulazili u prostore sto su cetnici drzali zaprepastiuli smo se da nije nigdje bilo niti slova latinice.I sada poslije poraza hoce dvojezicnost,malo morgen cetnici.

LI
list68
13:25 13.08.2014.

Koliko sam ja razumio, gradsko vijeće u roku od godinu dana može "dvojezičnost" urediti tako da se ono ima uvesti u sve institucije "RH", u Vukovaru, sa odgodom za 500 godina.

Avatar tituš
tituš
13:15 13.08.2014.

uh što "volim" ovakve naknadne pameti, naročito kad dolaze iz izvora koji je u dobroj mjeri zakuhao probleme na istoku zemlje. Još u vrijeme kada smo bili ponosni, nadmoćni, moćni rješiti problem daleke 1995 godine zančajno si doprinijela lošim rješenjima u tkz. Erdutskom sporazumu koji je generator problema koji do danas postoje. Tada ste okupatoru i agresoru, zločincima ostavili pravo na koje se i danas pozivaju i na što se oslanjaju. Kamo sreće da te nismo imali i zato začepi ta ružna usta ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije