Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcija

Grbin zadovoljan: Ustavnosudska odluka u cijelosti je vrlo važna

'SPSECIJAL OBZOR 03.07.2013., Zagreb - SDP-ov zastupnik u Hrvatskom saboru, Pedja Grbin. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
12.08.2014.
u 19:41

Ustavni sud je trebao svima u Hrvatskoj poručiti da smo članica Europske unije, te da pored našeg Ustava postoje europska pravila kojih se moramo držati - rekao je Grbin

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Peđa Grbin pozdravlja odluku Ustavnog suda kojom se ne dopušta raspisivanje takozvanog referenduma o ćirilici. - Zadovoljan sam odlukom u dijelu koji se odnosi na samo referendumsko pitanje, ali i dio koji se odnosi na Vukovar i primjenu Zakona o službenoj primjeni jezika i pisma nacionalnih manjina - kaže Grbin.

Napominje kako je Ustavni sud išao i izvan okvira pitanja koje mu je bilo postavljeno, ali ističe kako je ustavnosudska odluka u cijelosti vrlo važna i dalekosežna. Iz nje kao bitno izdvaja da su postavljena neka pravila u odnosu na referendum kojih će se svi ubuduće morati držati.

- Šteta je, međutim, što se uopće nisu referirali na pristupni ugovor i europsko pravo. Ustavni sud je trebao svima u Hrvatskoj poručiti da smo članica Europske unije, te da pored našeg Ustava postoje europska pravila kojih se moramo držati - rekao je Grbin i dodao da će na jesen u zakonodavnu proceduru biti upućene izmjene Zakona o referendumu kojima će se urediti neka otvorena i nedorečena pitanja.

>>Referendum se neće održati, a u Vukovaru ne smije biti državne prisile zbog ćirilice

>>Vukovarski stožer: Nećemo odustati od svoje borbe. Žalit ćemo se Strasbourgu!

Komentara 34

VL
VERUM LIBERET
20:20 12.08.2014.

I tko će sada odgovarati što su se radi vašeg "silovanja ćirilice" drugovi pogoršali međunacionalni odnosi u Vukovaru. Tko će odgovarati za soljenje svježih rana. Vi ste kao slonovi u staklani. Očito vam je sve ovo trebalo da odvratite pažnjuju od eklatantne impotencije u rješavanju ekonomskih problema države - prokopali ste stare jazeve a nove mostove niste izgradili. I to je sve od Vas. A gospodin Peđa vaše mješanje u trodiobu vlasti u svakoj normalnoj državi izazvalo bi momentalno smjenjivanje s funkcije koju obnašate u Hrvatskom saboru.

BA
bakulušić
20:22 12.08.2014.

Peđa Grbin (ni)je za jedan mandat. Hrvatska i hrvatski narod je za vjekove. Mi ćemo se svojoj djeci uvijek moći pohvaliti. S čime će se Peđa pohvaliti?

LO
Logičar
20:24 12.08.2014.

Odluka Ustavnog suda je arbitrarna i temelji se na pukom navođenju da povećanje praga mora imati jasno izražen legitimni cilj u javnom/općem interesu. No, nije li referendum mjesto na kojem se taj opći interes određuje? Kako su suci US utvrdili što po ovom pitanju spada u kategoriju "opći interes". Bez jasnog definiranja tog pojma i navođenja kriterija po kojem nešto spada ili ne spada u opći interes ovo je proizvoljna politička odluka. Ništa više i ništa manje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije