Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTPISAN MEMORANDUM

Od sljedeće godine u policijskim redovima i kineski kolege

RH i NR Kina potpisale Memorandum o suradnji tijekom turističke sezone
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/15
12.09.2017.
u 14:07

Posebni izaslanik predsjednika NR Kine Meng Jianzhu rekao je kako je Hrvatska jako važna zemlja u regiji srednje Europe s bogatim turističkim resursima te da žele ojačati suradnju

Od sljedeće turističke sezone hrvatskim policajcima u očuvanju reda i mira pridružit će se i kineske kolege, a sporazum o suradnji u utorak su u Zagrebu potpisali glavni ravnatelj policije Nikola Milina i kineski zamjenik ministra javne sigurnosti Li Wei. 

U prigodnoj riječi ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je potpisivanje memoranduma označava iskorak u suradnju RH i NR Kine u pitanjima sigurnosti, a na temelju kojeg će se policajci iz NR Kine u slijedećoj turističkoj sezoni pridružiti hrvatskim policajcima.

Radi se o poznatom projektu "Sigurna turistička sezona" koji traje već 12 godina, 17 zemalja u njemu sudjeluje i posebno nam je zadovoljstvo da se upravo NR Kina, kao prva izvaneuropska zemlja pridružila tom projektu, naglasio je Božinović.

Božinović: Broj kineskih turista porastao za 60 posto, idemo prema brojci od 200.000

"To svjedoči o našem prijateljstvu, ali i činjenici da broj kineskih turista u Hrvatskoj  svake godine raste. Ove je godine, prema podacima Turističke zajednice, 60 posto veći nego lani kada ih je bilo 100.000, idemo prema brojci od 200.000, a siguran sam da će njihov broj u Hrvatskoj još bitnije porasti. Tome se radujemo, kao što smo zadovoljni činjenicom da Kina i Hrvatska surađuju u brojnim pitanjima vezano i za inicijativu 16 +1, ali i u segmentu sigurnosne suradnje s obzirom  da su svi izazovi suvremenog svijeta zajednički Kini i Hrvatskoj. 

Svi su oni transnacionalni po svome karakteru i ni jedna zemlja, bez obzira na svoju veličinu, se sa njima ne može sama nositi i zato je bitna suradnja i kad je u pitanju borba protiv terorizma, organiziranog kriminala i svega što čini jamstvo mira i sigurnosti za naše građane", poručio je ministar Božinović.

Posebni izaslanik predsjednika NR Kine Meng Jianzhu rekao je kako je Hrvatska jako važna zemlja u regiji srednje Europe s bogatim turističkim resursima te da žele ojačati suradnju pa na dobrobit obaju naroda. Dodao je kako je u tome smislu potpisan važan dokument o suradnji s hrvatskim MUP-om na temelju kojeg će kineski policajci zajedno s hrvatskim kolegama patrolirati u idućoj turističkoj sezoni i čuvati zajedničke interese. To je  dobro za obje strane i kineska vlada to u potpunosti podržava, naglasio je Jianzhu.  

Suradnja i u borbi protiv terorizma, organiziranog i prekograničnog kriminala

"Razmijenili smo mišljenja u provedbi zakona i očuvanju  sigurnosti i postigli smo široki koncenzus. Odlučili smo da ćemo s još većom snagom produbiti suradnju u borbi protiv terorizma. Također smo se složili oko toga da se trebamo udruženom snagom suprotstaviti organiziranom i prekograničnom kriminalu. Trebamo pružiti još bolju suradnju u zaštiti naših građana koji putuju kao i ulagače. Vjerujemo da su naše konkretne mjere na korist i dobrobit obiju strana i unaprijeđenje naših prijateljskih odnosa", poručio je Meng Jianzhu.

Odgovarajući na novinarski upit ministar Božinović je rekao kako je stvoren pravni okvir te da će MUP i Ministarstvo javne sigurnosti NR Kine odlučiti koliko policajaca i u koja područjima Hrvatske će doći.

"Mjera ima simbolički značaj, a s druge strane iskustva pokazuju da se strani turisti vole vidjeti pripadnike svojih policijskih snaga vidjeti u Hrvatskoj. To je mjera koja je obostrano prepoznata kao dobra i pridonijela je povećanju broja turista, a inače više od 100 milijuna Kineza godišnje se uputi u razne turističke destinacija, a nama je u interesu da što veći broj Kineza dođe u Hrvatsku i osobno se uvjeri u ljepotu naše zemlje", kazao je Božinović.

Upitan planira li se uvođenje hrvatske pričuvne policije u turističkoj sezoni, Božinović je kazao da će se u sklopu koncepta domovinske sigurnosti razmotriti kako povećati sigurnost ne samo tijekom ljeta, o čemu se trenutno rade analize pa je o detaljima prerano govoriti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije