Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od SAD-a dobivamo dva helikoptera Black Hawk, a dva kupujemo

Nabavka helikoptera dobila je jednoglasnu potporu nadležnog saborskog odbora - i pozicije i opozicije.
11. prosinca 2019. u 18:00 71 komentara 1913 prikaza
Damir Krstičević
Foto: Dino Stanin/Pixsell

Vlada je danas na sjednici dala suglasnost Ministarstvu obrane za nabavku i opremanje Hrvatske vojske s četiri helikoptera UH-60M Black Hawk - dva donirana i dva kupljena, ukupne vrijednosti 1,167 milijardu kuna, što će biti realizirano od 2021. do 2026. godine, u partnerstvu s Vladom SAD-a.

Treća sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti RJEŠAVAJU SLABOSTI SUSTAVA Krstičević: 'U sustavu domovinske sigurnosti postignut ogroman napredak'

Hrvatskoj će, naime, SAD donirati dva helikoptera Black Hawk s pripadajućom opremom i dijelovima, a Hrvatska će od SAD-a kupiti još dva istovjetna helikoptera, a partnerstvom je obuhvaćena i obuka pilota i zemaljskog osoblja te logistička podrška.

Odbor za obranu Hrvatskoga sabora dao je 2. prosinca pozitivno mišljenje vezano za prihvaćanje navedene donacije, proces nabave logističke podrške i obuke, kao i kupnju dva nova helikoptera UH-60M Black Hawk.

Od ukupne vrijednosti opremanja helikopterima koja iznosi 1,167 milijardu kuna, vrijednost donacije je 360,64 milijuna kuna i u cijelosti je podmiruje SAD, a preostali iznos od ukupno 807,23 milijuna kuna osigurava se u proračunu (na razdjelu Ministarstva obrane) u razdoblju od 2021. do 2026. godine.

Hrvatsko-američki obrambeni forum HRVATSKO-AMERIČKI OBRAMBENI FORUM Krstičević: 'Možemo biti osobito ponosni na hrvatsku obrambenu industriju i iskorak koji je postigla'

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je da je nabavka helikoptera dobila jednoglasnu potporu nadležnog saborskog odbora - i pozicije i opozicije.

"Helikopter 'Crni jastreb' je moćno sredstvo koje bi nam služilo za ispunjenje sve tri misije HV-a – zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, sudjelovanje u međunarodnim misijama i operacijama i pomoć civilnim institucijama i drugim tijelima", naglasio je.

Zbog velikog broja amandmana podnesenih u saborskoj raspravi na Konačni prijedlog ovršnoga zakona, Vlada je Saboru predložila da se o tom zakonu provede treće čitanje.

Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • Jugovina:

  Ja sam u trgovini platio samo desnu cipelu, lijevu sam dobio besplatno. Ne volim kada ministri misle da smo ovce.

 • Direkt:

  4 helikoprera do 2026??? Bravo za kapetana jna!

 • Avatar rijetko kulturan
  rijetko kulturan:

  Zašto se ne dodvoravamo jednoj komunističkoj Rusiji kako želi desno biračko tijelo, ministe?