Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Krstičević: 'U sustavu domovinske sigurnosti postignut ogroman napredak'

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici  se osvrnuo  na migracije istaknuvši kako na granici ima izazova, ali  i da je granica sigurna.
24. rujna 2019. u 14:30 1 komentara 157 prikaza
Treća sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

U sustavu domovinske sigurnosti postignut je ogroman napredak, no potrebno ga je dalje razvijati te raditi na otklanjanju slabosti i nedostataka, zaključeno je u utorak na trećoj ovogodišnjoj sjednici Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti.

Davor Božinović i Damir Krstičević reakcija HVIDR-e na Pupovca Božinović: To su stvari o kojima ćemo danas razgovarati, nema nikakvih tabu tema

"Postigli smo ogroman napredak, ali se sustav mora razvijati u konceptualnom, pravnom, organizacijskom, operativnom, obrazovnom i tehnološkom pogledu", istaknuo je ministar obrane i predsjednik Koordinacije Damir Krstičević na sjednici koja se održala u Ravnateljstvu policije u Zagrebu. 

„Jedino kroz sustav domovinske sigurnosti možemo se nositi sa svim ugrozama i rizicima kako suvremenog društva, tako i hrvatskog društva“, poručio je ministar obrane Krstičević i pozvao sve u sustavu da nastave rješavati nedostatke i slabosti u sustavu u cilju bolje koordinacije i djelovanja sustava.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici  se osvrnuo  na migracije istaknuvši kako na granici ima izazova, ali i da je granica sigurna. 

Knin: Dodijeljene beretke 17. naraštaju kadeta Hrvatske vojske Svečana prisega kadeta 'Otac mi je hrvatski ratni vojni invalid i on i njegov ratni put mi je bila nit vodilja'

Pored zaštite najduže vanjske granice EU-a i borbe protiv pokušaja nezakonitih prelazaka granice i krijumčarskih mreža koje su u značajnom porastu, Hrvatska ima ključnu ulogu i onemogućavanju sekundarnih kretanja tražitelja međunarodne zaštite koja su dovela u pitanje opstojnost europskoga sustava azila i rezultirala uvođenjem kontrola na unutarnjim granicama Schengena, kazao je Božinović.

Prezentirajući nezakonite migracije pomoćnik načelnika Uprave za granicu Gilio Toić Sintić kazao je da najveći pritisak nezakonitih migracija dolazi iz dva smjera,  preko Srbije i Bosne i Hercegovine, a da je  povećan pritisak i na granici sa Sjevernom Makedonijom. 

"Najveći pritisak je na područjima Policijske uprave karlovačke, potom sisačko-moslavačke i ličko-senjske“, izjavio je Toić Sintić dodavši da su u osam mjeseci ove godine pokušaji nezakonitih prelazaka granica Hrvatske više čak 211 posto nego u istom razdoblju 2018. godine.

Treća sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti
1 / 13
Treća sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti

"Puno je izazova pred nama, potrebno je jačati kapacitete, interoperabilnost, kao i razmjenu informacija svih sastavnica domovinske sigurnosti s obzirom na to da će pritisak na državne granice biti sve veći“, poručio je Glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Tema sjednice bila je i ovogodišnja protupožarna sezona pri čemu je zaključeno kako je bila dobro pripremljena, organizirana i koordinirana što je doprinijelo uspješnom izvršavanju zadaća svih sudionika u gašenju požara.

"Ustrojavanje Operativnog vatrogasnog zapovjedništva i situacijskog središta u Divuljama, računalna potpora, poboljšanje video nadzora, djelovanje bespilotnih letjelica, skraćeni proces donošenja odluka, bolje krizno komuniciranje, sve je to pridonijelo značajnim poboljšanjima preventivnog djelovanja i odgovora na požare te je role model kako bi se sustav trebao razvijati i u drugim područjima mogućih kriza“, rekao je ministar Krstičević.

emotivan doček Vratili se hrvatski vojnici iz Afganistana: Misiju opisuju kao neprocjenjivo iskustvo

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković naglasio je kako su za smanjenje požara ključna  prevencija i brzo otkrivanje požara

Na sjednici je također najavljeno kako se tijekom 2020. ili 2021 godine očekuje upis prve generacije studenata na novopokrenuti Studij  domovinske sigurnosti u okviru Sveučilišta za obranu i sigurnost „Dr. Franjo Tuđman“ . Ministar zdravstva Milan Kujundžić predložio je uvođenje u Studij domovinske sigurnosti kolegija zdravstva pod nazivom „Zdravstveni sustava u kriznim situacijama“.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • ivin 1:

    napredak u odnosu na sto....???? a sto je sa praznjenjem prostora iseljavanje stotina tisuca hrvata...a sto kad se ljudi isele...prazna zemlja ....itd