Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKO-AMERIČKI OBRAMBENI FORUM

Krstičević: 'Možemo biti osobito ponosni na hrvatsku obrambenu industriju i iskorak koji je postigla'

Hrvatsko-američki obrambeni forum
Foto: MORH/T. Brandt
1/4
13.11.2019.
u 13:04

Ministar Krstičević je rekao kako su Europska unija i Republika Hrvatska strateški partneri Sjedinjenih Američkih Država te istaknuo

Ministar obrane  Damir Krstičević sudjelovao je na Hrvatsko-američkom obrambenom forumu koji je održan u Zagrebu u organizaciji ACEBA (American-Central European Business Association) i Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije te u suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u RH, Ministarstva obrane RH i Zagrebačkim inovacijskim centrom, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane. 

Obrambeni forum organiziran je u cilju poticanja daljnje gospodarske suradnje i odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske u obrambeno sigurnosnom sektoru i mjesto je koje će poslužiti  za razmjenu interesa, ideja i potencijala za buduću suradnju i partnerstvo hrvatskih i američkih tvrtki.

Foto: MORH/T. Brandt

Kako se navodi u priopćenju, Krstičević u svom izlaganju istaknuo je kako je suradnja između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država izvrsna te kako je potpora Sjedinjenih Američkih Država Hrvatskoj u području obrane snažna i kontinuirana te vrlo konkretna, a očituje se u brojnoj vrijednoj vojnoj i drugoj opremi koja je u posljednjih dvadesetak godina donirana Hrvatskoj vojsci. U kontekstu razvoja i modernizacije Hrvatske vojske ministar je rekao kao se Republika Hrvatska nije oslanjala samo na donacije SAD-a već je bila i odgovoran skrbnik vlastitog sustava obrane za čije je potrebe, vlastitim sredstvima, od američkih tvrtki nabavila i održavala vrijednu opremu. 

Krstičević: Možemo biti osobito ponosni na hrvatsku obrambenu industriju i iskorak koji je postigla

- Hrvatska se odlučno okreće prema budućnosti i na državnoj i na znanstveno-istraživačko, ali i na gospodarskoj razini. Možemo biti osobito ponosni na hrvatsku obrambenu industriju i iskorak koji je postigla - istaknuo je ministar spomenuvši samo jedan od brojnih pozitivnih primjera prepoznate kvalitete proizvoda hrvatske obrambene industrije u svijetu. 

Naime, hrvatskoj tvrtci UTILIS za projekt “Cyber Conflict Simulator” u listopadu 2017. godine, a uz potporu Europske obrambene agencije, odobreno je sufinanciranje iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ovaj istraživačko-razvojni projekt vrijedan je gotovo 4,5 milijuna kuna, Europska obrambena agencija nazvala je „prvim punopravnim obrambenim projektom koji je dobio sredstva iz ESIF-a.

Na kraju, ministar Krstičević je rekao kako su Europska unija i Republika Hrvatska strateški partneri Sjedinjenih Američkih Država te istaknuo: - Svaka prigoda da se to partnerstvo produbi na dobrobit naših država i gospodarstvenika, događaj je vrijedan naše pažnje, a kako bi u kontinuitetu kvalitetnih inicijativa, projekata, prijedloga i poslovnih prilika kreirali pozitivno ozračje za zajednički prosperitet u okružju sigurnom od hibridnih prijetnji i asimetričnih ugroza suvremenog svijeta“.

Kohorst: Veselim se vidjeti kako će se nastaviti unaprjeđenje i razvoj naših odnosa

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst izrazio je zadovoljstvo što je Forum u Zagrebu okupio desetak vodećih američkih tvrtki. Spomenuo je i kako je tijekom proteklih godina imao priliku posjetiti više hrvatskih tvrtki obrambene industrije te istaknuo kao smatra da ima mogućnosti za produbljenje suradnje dviju zemalja u obrambenom sektoru.

Foto: MORH/T. Brandt

U kontekstu višegodišnje uspješne suradnje istaknuo je kako je Hrvatska pouzdan NATO saveznik SAD-a s kojim zajedno sudjeluju u više međunarodnih misija i operacija diljem svijeta. Također spomenuo je i kontinuiranu podršku Sjedinjenih Američkih Država Hrvatskoj u modernizaciji Oružanih snaga.

- U posljednjih 10-a godina SAD je uložio više od 600 milijuna dolara pomoći u obrambenom sektoru - rekao je Kohorst.

- Kao veleposlanik veselim se vidjeti kako će se nastaviti unaprjeđenje i razvoj naših odnosa koji su izuzetno važni i za američku i hrvatsku stranu - rekao je Kohorst, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane. 
 

Komentara 29

JA
Jazo
13:44 13.11.2019.

Ne samo da je iskorak, nego je i od velikog značaja da takve američke tvrtke posjećuju upravo Zagreb i da Zagreb sve više privlači strane investitore koji će kroz ovakve skupove prepoznati i potencijal za daljnja ulaganja

ŠN
šnicl
14:00 13.11.2019.

Koliko cgod neki prigovarali krsticevicu, one se trudi i daje sve od sebe da unaprijedi i modernizira hrvatsku vojsku. Jasno da rezultati ne mogu isplivati preko noci zbog oskudnih financijskih sredstava iz proracuna, ali bitno je da se ide dalje

DU
Deleted user
18:46 13.11.2019.

Fala Americi što su pomogli završiti rat u RH, jer mi sa onim EU sladoledarima bi vjerojatno prošli kao oni u Srebrenici.No kada smo Americi bili jako potrebni, prije nego su Mađarska i Rumunjska ušle u NATO, jedan dio našihših političara je glumio neutralnost (u stvari branio interese istoka), iako se osjećala želja za njihovom bazom kod nas.Sada smo trenutno "slijepo crijevo" za Amere i to se jasno vidi, u politici nema ljubavi, samo interes.No ako im plan sa Srbijom ne uspije eto nama što god želimo od Amera. Za sada je "jel imate državu , imate, e pa radite nešto" a ne samo ciganiti donacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije