Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Košarka

Od dvije košare za breskve 1891. do milijunskog biznisa

James Naismith
Foto: Wikipedia
1/3
21.12.2022.
u 10:10

Koristili su nogometnu loptu koju su ručno vadili iz košare.

Na današnji dan prije 131 godinu kanadski učitelj tjelesnog odgoja James Naismith objavio je pravila nove igre. Tog dana pozvao je učenike svog razreda da odigraju utakmicu 9 na 9, koristeći nogometnu loptu i dvije košare za breskve.

Netko je predložio da se igra nazove "Naismith Game", ali on je uzvratio: "Imamo loptu i koš, zašto to ne nazovemo košarkom?" Utakmica je završila 1:0, a jedini pogodak postigao je William R. Chase.

Postojale su određene razlike između Naismithove i današnje igre. Košare su bile zatvorene, a lopte su se morale vaditi ručno, sve dok na dnu košare nisu napravili malu rupu uz pomoć koje su loptu izbacivali štapom. Tek 1906. uvedeni su metalni obruči, mreže i ploče, a 1894. nogometna lopta zamijenjena je košarkaškom.

Igra je brzo postala vrlo popularna, prvo u Americi, a potom i drugdje. Nakon što se ustalila na američkim fakultetima, 1946. osnovana je profesionalna NBA liga. Plaće NBA igrača danas dosežu astronomske iznose, a rekorder je Stephen Curry koji godišnje zarađuje više od 48 milijuna dolara.

Video - Doček Vatrenih u Zagrebu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije