Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radna mjesta

Od 20 tisuća radnika u pet velikih škverova ostalo ih je manje od 7000

Radnici Uljanika desetominutnom šetnjom pješačkim prijelazom blokirali promet
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
27.03.2019.
u 15:23

Brodogradnja je tijekom posljednjih dvadeset godina slovila kao strateška grana domaćeg gospodarstva pa su sve sanacije opravdavane čuvanjem radnih mjesta u toj krucijalno važnoj grani ekonomije

Brodogradnja je tijekom posljednjih dvadeset godina slovila kao strateška grana domaćeg gospodarstva pa su sve sanacije opravdavane čuvanjem radnih mjesta u toj krucijalno važnoj grani ekonomije. Ipak posljednji relevantni podaci pokazali su da je udio brodograditeljstva u ukupnom BDP-u spao na svega 1,5 posto, po čemu je daleko od strateškog utjecaja. U kontekstu negativnog prinosa odnosno kreiranja gubitaka taj doprinos često je bio i negativan.

U velikim brodogradilištima u koja je ubačen novac proračunskih obveznika dovoljan za izgradnju deset Peljeških mostova radi manje od 7000 radnika. Početkom novog tisućljeća radilo ih je gotovo dvadeset tisuća, a unatoč izdašnim transferima iz proračuna već je do 2010. broj ukupnog broja zaposlenika u pet velikih, tada državnih, škverova, pao na 10.800 zaposlenika. Strateški partner Uljanik grupe Tomislav Debeljak iz Brodosplita više je puta isticao da su radnici najveća vrijednost škverova, ali su oni, na žalost, već napustili dokove.

Tako je u kompaniji po financijskim izvještajima u srpnju prošle godine radilo oko 4400 zaposlenih da bi ih ožujak 2019. godine u Puli i Rijeci dočekalo manje od 3000. Škverove su napustili pod pritiskom neimaštine s obzirom na to da je nemoguće preživjeti u uvjetima neisplate čak sedam plaća, a priliku za novi posao uglavnom su dobili proizvodni radnici. U jeku krize radnike su k sebi privlačili i Viktor Lenac i ostala domaća brodogradilišta, ali i metalska industrija s obzirom na to da je riječ o deficitarnim zanimanjima u kojima su škverani nerijetko visoko stručni. Mnogi su radnici napustili Hrvatsku i posao pronašli preko granice. Blizina Italije i nivo plaća u toj zemlji čini prelazak granice vrlo atraktivnim.

>>Radnici Uljanika blokirali promet ispred brodogradilišta

Ključne riječi

Komentara 4

TH
than
16:06 27.03.2019.

Koliko je samo radnih mjesta izgubljeno u ostalim industrijama i nikome ništa. Koliko je samo ljudi otišlo i opet nikome ništa. Bitni su jedino glasovi na izborima, a partija se pobrinula da onih nezadovoljnih bude manje na način da su otišli iz države. Sada mogu ugasiti i brodogradnju, jer ti glasovi mnogo ne znače, a i ne mogu se više pare zamračivati preko brodogradnje zbog ulaska u EU. Samo još trebaju pronaći janje koje će žrtvovati...

DU
Deleted user
15:32 27.03.2019.

pa škverovi su bili idealne prilike za krađu i bogađenje svake vlade koja je bila na vlasti, upumpaj milijardu kuna u škver i onda raspoređuj od uprave do vlade ministri, svima pomalo i tako je išlo godinama, a radnika ko hebe...hrvatska stvarnost....

RP
rpzagreb
16:43 27.03.2019.

Sve ovo je samo vrlo jasan pokazatelj i rezultat totalne neodgovornosti i nestručnosti svih upletenih političara i uprava. Interesantno je da sve do jučer radnici nisu jednom riječju spomenuli upravu i njihovu odgovornost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije