Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Tko su 14 direktora koji su drmali Uljanikom

Direktori Uljanika osnovali su prije tri godine zajedničku privatnu tvrtku Arsenal koncept za usluge poslovnog konzaltinga
26. ožujka 2019. u 11:32 16 komentara 5730 prikaza
Gianni Rossanda
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

S obzirom na događanja oko Uljanika prisjetili smo se tko su direktori koji su upravljali Uljanikom. Ponavljamo tekst koji je objavljen 28. kolovoza prošle godine s tada aktualnim podacima.

Dragutin Pavletić, Gianni Rossanda, Anto Nobilo Šteta veća od 1,2 mlrd. kn VIDEO Šef riječkog PNUSKOK-a odbacio Nobilove tvrdnje: 'Nisu isključena nova uhićenja'

Kriza u grupaciji Uljanik otvorila je pitanje odgovornosti ukupne uprave, a ne samo njezinog predsjednika Giannija Rossande.

Riječ je o strukturi koja je najbolje vidljiva kroz zajedničku privatnu tvrtku koju je ekipa iz Pule osnovala prije nepune tri godine. Tvrtka sa sjedištem u Puli i osnivačkim kapitalom od 20 tisuća kuna zove se Arsenal koncept i registrirana je za obavljanje usluga poslovnog savjetovanja. Među vlasnicima tvrtke ukupno je četrnaest Uljanikovih menadžerskih kadrova, s Giannijem Rossandom koji je ujedno i predsjednik Nadzornog odbora Arsenala.

Pogledajte i video: Uhićen bivši direktor Uljanika Anton Brajković

Prema podacima Poslovna.hr, tvrtka nije imala nikakvih prihoda, točnije u 2016. imala je 17, a lani 2 kune prihoda, poslovala je s gubitkom i nema zaposlenih. Direktor tvrtke je Veljko Grbac, koji nije osnivač, a donedavno je bio član uprave Uljanika d.d., a sada je na poziciji člana pet nadzornih odbora u Uljanikovim tvrtkama. Među osnivačima je i Hrvoje Markulinčić, dugogodišnji glasnogovornik i direktor tvrtke Uljanik Poslovno informacijski sustavi, koji je ujedno i u NO-u Arsenala. 

Andrej Plenković Plenković o Uljaniku: 'Para nema, a nema ni brodova, a država kao jamac mora platiti'

Sada je, prema dostupnim informacijama, direktor Uljanikove tvrtke Brodo opus. Marinko Brgić, bivši član uprave Uljanika d.d., a trenutno je i u nadzornom odboru Uljanik Brodogradilište i Uljanik Brodograđevni projekti. U strukturi je i Serđo Pajković, član uprave Uljanik Brodogradilišta. Elvis Pahljina je direktor Uljanik Pomorstva za usluge u morskom prijevozu još od 2013., predsjednik je NO-a Uljanik Strojogradnja Diesela te Uljanik financija, član u NO-u Uljanik Brodogradilišta i 3. maja, zamjenik je predsjednika NO-a Viktora Lenca i još prokurist u tvrtki 3. maj 723 za brodogradnju od rujna prošle godine.

U Arsenalu je i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan, te Enco Vitasović koji je na čelu Uljanikove tvrtke Shipbuilding Computer Sistems, a bio je aktivan i u strukturama Uljanik Tenis kluba. Silvan Kranjc bivši je direktor Uljanik Brodogradilišta, a bio je na poziciji predsjednika NO-a Uljanik Proizvodnja opreme. Renis Pavletić bio je šef konstrukcije u Uljaniku, a sada je, prema informacijama iz grupacije, savjetnik Uprave. Milko Mihovilović direktor je Uljanik Strojogradnja Diesela, a Kazimir Pavletić glavni je menadžer u Uljanik Standardu. Armando Banković od 2016. godine je direktor Uljanik Proizvodnja opreme Vodnjan. Većina od ovih direktora još je na nekim pozicijama u nadzornim odborima.

Štrajk u Uljaniku Još nema rješenja Plenković o Uljaniku: Pokušaj da se ide u restrukturiranje nije uspio

Kada su iz sindikata i radničkog vijeća Uljanika prije nekoliko mjeseci “snimili” osnivanje ove tvrtke, Rossanda im je, kako kažu, pojasnio kako je intencija bila da se pripreme za eventualnu kupnju dionica Uljanika bude li došlo do takvog scenarija. Slučaj neodoljivo podsjeća na aferu Spice u kojoj se u medijima baratalo sa sličnim modelom menadžerskih kombinacija. Jedini iz kruga glavnih iz Uljanikove menadžerske mreže kojeg nema u Arsenal konceptu je aktualni direktor riječkog 3. maja Maksimilijan Percan. Međutim, u NO-u zajedničke tvrtke sjedi njegov otac Dalio Percan.

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • nedeljko69:

  Koliko su mercedesa kupili na racun uljanika?

 • Avatar SINIŠA POLJAK
  SINIŠA POLJAK:

  A gdje je Karlo Radolović?

 • bordon 2:

  Što je sad ovo? Ja mislio sve HDZ-ovci i Hercegovci, a ono IDS-ovci i jedan HNS-ovac (Ćaćićevac)! Sigurno je neka tiskovna greška (tipfeler). Dajte Večernjakovci - provjerite još jednom.....