Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova administracija Predsjednik muslimanskom svijetu nudi suradnju

Obama: Moramo slušati, prečesto smo diktirali

27.01.2009.
u 13:14

Za svoj prvi intervju od preuzimanja dužnosti predsjednik Barack Obama izabrao je arapsku TV-stanicu Al-Arabiyu sa sjedištem u Dubaiju, poručujući muslimanskom svijetu: “Amerikanci vam nisu neprijatelji.”

Pogreške prethodnika
Sjedinjene Države ponekad su vukle pogrešne poteze, kazao je Obama te najavio da će njegova administracija imati mnogo otvoreniji pristup od onog kakav je gajila administracija predsjednika Georgea Busha. Obama naglašava da je u vrijeme svog odrastanja nekoliko godina živio u Indoneziji te da je, putujući muslimanskim zemljama, naučio da ljudi, bez obzira na vjeru, dijele zajedničke nade i snove. Muslimanski je svijet zamolio da o njemu sudi na temelju njegovih poteza.

Obama je ponovio ponudu za prijateljstvo s Iranom te najavio da će punu politiku prema Teheranu predstaviti u idućim mjesecima.

– Vrlo nam je važno da se u svom odnosu prema Iranu koristimo svim oruđem američke moći, uključujući diplomaciju – naglasio je Obama.

Politika koja nije mogla čekati jest politika prema izraelsko-palestinskom sukobu. Obama je na Bliski istok poslao svog izaslanika Georgea Mitchella s direktivom da posluša sve glavne aktere, poslije čega će administracija zauzeti svoje stavove.

– Preporučio sam mu da počne slušati. Prečesto su Sjedinjene Države počinjale diktatima – kazao je Obama. Rekao je da SAD na Izrael gleda kao na svog saveznika te priznaje njegovo pravo na obranu. Međutim, Izrael mora donijeti teške odluke.

Neću fotografiranja!
– Postoje Izraelci koji shvaćaju da je važno postići mir. Oni će biti spremni nešto i žrtvovati ako vrijeme odgovara za to i ako imaju ozbiljnog partnera s druge strane – smatra Obama, koji je ipak odbio dati precizniju vremensku odrednicu za mirovne pregovore. Njegov posebni izaslanik Mitchell doputovao je danas u Kairo, gdje bi se sutra trebao sastati s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom. Obama je poručio da će njegov izaslanik zauzeti aktivni pristup kako bi “postigao neki stvarni napredak”.

– Kada kažem napredak, ne mislim na priliku za fotografiranje, nego na konkretan napredak – poručuje Obama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije