Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhovni sud o slučaju Lovrić-Merzel:

'O Turudiću će odlučiti njegova zamjenica'

18.04.2018.
u 07:30

U odluci se navodi da zakon ne precizira tko odlučuje o izuzeću kada su predsjednik suda i sudac u kaznenom predmetu jedna te ista osoba

Hoće li Ivan Turudić suditi Marini Lovrić-Merzel ili će s tog predmeta biti izuzet po zahtjevu USKOK-a, trebala bi odlučiti njegova zamjenica Erna Dražančić. Proizlazi to iz odluke Vrhovnog suda, koji je odbacio USKOK-ov zahtjev za Turudićevim izuzećem, zauzevši stav da za odlučivanje o toj problematici – nije nadležan. USKOK je direktno od Vrhovnog suda tražio Turudićevo izuzeće jer je Turudić tri puta odbio potvrditi nagodbu koju je USKOK sklopio sa Željkom Žužićem, jednim od optuženika u slučaju Lovrić-Merzel.

Sucu Turudiću je sporna visina kazne jer USKOK predlaže da se Žužić, koji je optužen da je Marini Lovrić-Merzel dao 100.000 eura mita, osudi na uvjetnu kaznu. Slučaj je doveo do pravog “rata” između Turudića i USKOK-a, pa su tužitelji na posljednjem pripremnom ročištu napustili sudnicu bez Turudićeva odobrenja optuživši suca da zlorabi ovlasti. On je pak njih optužio za nepoštovanje suda, a kako će se stvar dalje razvijati, tek će se vidjeti. Očito je samo da Turudić neće odustati od svog stava da je predložena kazna Žužiću preniska, a malo je vjerojatno i da će USKOK odustati od prijedloga svoje nagodbe.

Što se tiče Vrhovnog suda, u odluci je obrazloženo da o zahtjevu za izuzeće nekog suca odlučuje predsjednik suda, dok o zahtjevu za izuzeće predsjednika suda odlučuje predsjednik neposredno višeg suda. No problem nastaje kada je predsjednik suda ujedno sudac koji postupa u nekom kaznenom predmetu jer, kako kaže Vrhovni sud, zakon ne određuje tko odlučuje o zahtjevu za izuzeće u tom slučaju. Kako je Turudić i predsjednik suda i sudac u predmetu Lovrić-Merzel, Vrhovni sud smatra da on ne smije odlučivati o zahtjevu za svoje izuzeće.

– Pravno logično i razborito jest da ovdje odluku treba donijeti samo zamjenik predsjednika suda jer nije postavljen i zahtjev za njegovo izuzeće. Zbog toga se predsjednik Vrhovnog suda i nije upuštao u sadržaj zahtjeva za izuzeće – navodi Vrhovni sud u odluci koju potpisuje Đuro 
Sessa.

Komentara 9

NE
Neo001
10:21 18.04.2018.

UDBA na svaki način pokušava srušiti Turudića, jednog od najboljih i najhrabrijih hrvatskih sudaca, koji uporno odlijeva pritiscima, podvalama, udbaškim metodama. Pitanje dokle će uspjevati ili će ga likvidirati.

KO
koraknaprijed
08:29 18.04.2018.

Treba napraviti zakon po kojemu SVI građani Hrvatske moraju dokazati porijeklo svoje imovine,sve ono što se ne može dokazati da je stečeno poštenim i zakonskim putem,ODUZETI i kazniti onoga tko je počinio kriminal.

Avatar raco
raco
09:38 18.04.2018.

Pazi ovu nelogičnost: "Što se tiče Vrhovnog suda, u odluci je obrazloženo da o zahtjevu za izuzeće nekog suca odlučuje predsjednik suda, dok o zahtjevu za izuzeće predsjednika suda odlučuje predsjednik neposredno višeg suda." Iz čega proizlazi da bi u ovom slučaju predsjednik Vrhovnog suda odlučivao o izuzeću predsjednika Županijskog suda a ne zamjenica predsjednika Županijskog suda. Sve je jasno, samo što Vrhovni sud dalje u odluci naglašava da nisu oni nadležni za odlučivanje o izuzeću predsjednika nižeg suda. O Bože svašta. I to su naši najuvaženiji pravnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije