Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Novinari HTV-a: Delegacija EU prijeti našem novinaru Goranu Rotimu

rotim
Marko Lukunić/Vecernji list
20.02.2010.
u 12:20

Izvršni odbor HND-ova ogranka na HTV-u kaže kako su veleposlanik Vandoren i glasnogovornica povjerenika Fühlea Rotimu poručili kako će mu onemogućiti buduće intervjue s dužnosnicima EU

Najoštrije osuđujemo grubi pritisak koji je na novinara HTV-a Gorana Rotima, HTV i na slobodu medija u cjelini izvršila Delegacija Europske unije u u RH i njezin šef, veleposlanik Paul Vandoren, stoji u zaključku Izvršnog odbora ogranka Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u, koji potpisuje Elizabeta Gojan, prenos tportal.hr. Takvu reakciju HTV-ovog ogranka HND-a izazvalo je ponašanje Vandorena i njegovih suradnika vezano za intervju koji je s povjerenikom Europske unije za proširenje i europsko susjedstvo Štefanom Fühleom radio novinar Goran Rotim.

Kako objašnjavaju, iz Delegacije EU-a unaprijed su zatražili precizna pitanja koja Rotim namjerava postaviti, što se protivi uobičajenim pravilima ponašanja između novinara i tijela javne vlasti. Rotim je poslao popis tema o kojima želi razgovarati, no ne i pitanja, a nakon što je intervju napravljen iz Delegacije EU su stigle prijeteće poruke zato što je postavio više od sedam pitanja.

Iz Delegacije mu, navodno, najviše zamjeraju to što je postavio pitanje vezano za temu koju nije najavio, a riječ je o krizi u Grčkoj i njenu utjecaju na stabilnost eura. U zaključku Izvršnog odbora navodi se kako su zbog takvog neposluha veleposlanik Vandoren i Fühleova glasnogovornica odlučili kazniti kolegu Rotima na način da mu onemoguće buduće intervjue s europskim dužnosnicima.

- Takav postupak predstavlja snažan politički nasrtaj na neovisnost medija i novinarske slobode - navodi Izvršni odbor, koji traži da HRT zaštiti Rotima, a isto traže i od HND-a. Najavljuju i da će o događaju izvjestiti Europsku i Međunarodnu federaciju novinara te da očekuju očitovanje europskih institucija.

Nakon žestoke reakcije HTV-ovog ogranka HND-a, Vandoren je osobno pisao Rotimu te izrazio žaljenje i ispriku zbog neprimjerene komunikacije, potvrdio je za Hinu šef odjela za politička pitanja Delegacije EU-a u RH David Hudson, a prenosi tportal.hr. Hudson je izraio i nadu da incident neće rezultirati pogoršanjem odnosa s hrvatskim medijima.

Komentara 41

DD
ddh
18:32 20.02.2010.

Prozvala komunisticka-,udbaska- i polucetnicka piskarale sebe novinarima, pa bi radili intrvjue po Evropi. Ali Evropa ih je prepoznala. U pristjnoj Evropi svatko rado razgovara sa pristojnim i profesionalnim novinarima. Ali ne i s piskaralima poput ovih iz t.zv. HTV-a. Oni se mogu povuci dalje na Balkan pa nek rade intervjue sa sebi slicnima.

NE
neni
12:59 20.02.2010.

To je bilo samo pitanje vremena kad bu se to dogodilo... Glavno da smo mai Hrvati navalili na Hlovorku zbog \"nedemokracije\". EU je interesna grupacija nije to Amnesty International i ak\' mi to ne kužimo onda nemamo kaj tam delati.. Sve kaj radimo moramo imati koristi i raditi iskljućivo prema vlastitim interesima jer to je jednino po ćemu bi se naši političari morali ravnatii i sve to zamotati u \"demkratski celofan\"jer sve drugo su priće za malu djecu.

Avatar ljutatrava
ljutatrava
12:58 20.02.2010.

...tako će se ponašati u svemu i prema svima samo kada dođu. Misle da je ovo Afrika i ostale kolonije , vremena kada su pljačkali,...a mi surlamo ko slonovi..mjesto da im zalupimo vrata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije