Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Novinar Flauder: Glavaš je imao najveću političku i vojnu moć

03.12.2008.
u 13:31

Suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima danas je nastavljeno svjedočenjem novinara Gorana Flaudera koji je prvooptuženog Branimira Glavaša označio kao organizatora obrane te osobu najveće političke i vojne moći u napadnutom Osijeku.

- Ponekad mu se pripisivala i odgovornost za stvari koje su napravili njegovi suradnici, a kako Glavaš to nije opovrgnuo, stvarala se slika da je kriv za sve - kazao je svjedok, koji je 1991. bio novinar tadašnjeg Slobodnog tjednika (ST). Dodao je da se Glavaša, osim kao najutjecajnijega lokalnog vođu, doživljavalo i kao vezu s tadašnjim državnim vrhom.

- Zbog toga su se mnogi skrivali iza njega i na taj način dolazili do stanova i sličnih pogodnosti - rekao je Flauder.

Na upit je li Glavaš osobno zapovijedao nekom vojnom postrojbom svjedok je rekao da je jednom prilikom išao u akciju s tzv. Branimirovom osječkom bojnom (BOB) kada je u gradu zapaženo vozilo JNA.

Preko motorole kojom su vojnici komunicirali čuo je Glavašev glas kako vojnicima savjetuje da ne pucaju ako ne budu izazvani i da se dobro sakriju.

Drugom prilikom je, kaže, vidio Glavaša kako u dvorištu Tajništva postrojava pripadnike BOB-a i provjerava kako su naoružani.

No, o likvidacijama civila navedenih u optužnici svjedok nema izravnih saznanja.

Flauder je spomenuo i Glavašev sukob s kasnije ubijenim načelnikom osječke policije Josipom Reihlom Kirom. Kazao je da je vrh HDZ-a naoružavao svoje članove te ih u dogovoru s Kirom upisivao u rezervni sastav policije.

No, nakon nekoliko incidenata s lokalnim Srbima, koji su već počeli postavljati barikade, Kir je oružje s obje strane želio staviti pod kontrolu, pri čemu je naišao na otpor HDZ-a, rekao je Flauder.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije