Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novi zakon o upravljanju imovinom: AUDIO odlazi u povijest

Hrvatski sabor je sa 81 glasom za i 37 protiv izglasao Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu države prema kojem upravljanje državnom imovinom prelazi na Državni ured za upravljanje državnom imovinom.
15. srpnja 2013. u 15:17 0 komentara 23 prikaza
Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor je sa 81 glasom za i 37 protiv izglasao Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu države prema kojem upravljanje državnom imovinom prelazi na Državni ured za upravljanje državnom imovinom, dok će se AUDIO koji je dosad to radio ugasiti. Zakon bi trebao osigurati efikasnije i transparentnije korištenje državne imovine, s ciljem stvaranja novih vrijednosti i ostvarivanja veće ekonomske koristi.

O upravljanju državnom imovinom raspravljat će svake godine i Sabor, pa će DUUDI osim Vladi, Izvješće o provedbi Plana upravljanja državnom imovinom morati dostaviti i Saboru na usvajanje. Nije prihvaćen zaključak SDSS-a koji je zatražio da DUUDI \"sačini izvještaj o stanju državne imovine u Republici Hrvatskoj te ga u roku od godinu dana od stupanja na snagu zakona podnese Saboru\".

HDZ-u nelogično što nema predstavnika braniteljskih udruga

Vladinim amandmanom Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju povećano je za dva člana, pa će u njemu uz predstojnika DUUDI-ja, zamjenike ministara gospodarstva, financija, prometa i poljoprivrede te predstavnika sindikata, sjediti i zamjenik ministra hrvatskih branitelja te Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). S ovim se nije složio HDZ jer je za njih nelogično da u Vijeću sjede predstavnici sindikata i udruge poslodavaca, ali ne i predstavnici braniteljskih udruga, umjesto kojih će tamo biti zamjenik ministra branitelja.

- Vlada je uvažila zahtjeve sindikata da u Centru bude njihov predstavnik, zbog dionica na koje pravo imaju radnici, naknadno je uvažen zahtjev HUP-a, jer u tvrtkama koje se prodaju ima i privatnog vlasništva, no kad treba uvažiti zahtjeve branitelja, koji pravo na dionice imaju na osnovi sudjelovanja u Domovinskom ratu, umjesto predstavnika udruga, u Vijeće je ušao zamjenik ministra. Ako su poslodavci i sindikati mogli dobiti svog predstavnika, logično bi bilo i da su tamo predstavnici udruga – prigovorio je HDZ-ov Ivan Šuker.

Hrvatski sabor izmijenio i Zakon o elektroničkim medijima

Hrvatski sabor je izmijenio i Zakon o elektroničkim medijima, čime je Fond za pluralizam pri Agenciji za elektroničke medije, otvoren i za neprofitne medije.

Izmijenjen je i Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, čime je, između ostalog, ukinuta obveza napredovanja na radnim mjestima i obveza dodatnog provjeravanja zaposlenih znanstvenika i nastavnika, ali i Zakon o predškolskom odgoju i naobrazbi kojim je uveo obvezu programa predškole za svu djecu u godini dana prije polaska u osnovnu školu.

>>\'Ponižavajuće je za Sabor što se Ostojić nije pojavio na glasovanju\'

>>Oporba u Saboru: Hrvatsko zdravstvo je na koljenima

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.