Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novi zajam za stanove i za kvadrate skuplje od 1400 eura

Većina stanova sa zaštićenim najmoprimcima nalazi se u gradskim središtima, u kojima je kvadrat skup, pa se ovako nastoji izići ususret najmoprimcima koji žele otkup
03. listopada 2018. u 18:13 4 komentara 1828 prikaza
Podbrežje
Foto: Danijel Berković/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Agencija za promet nekretnina (APN) u javnu je raspravu pustila izmijenjeni program POS plus, po kojemu će oni koji kupuju prvu nekretninu za stanovanje od države moći dobiti zajam u iznosu od 400 umjesto ranijih 200 eura po četvornom metru stana.

Zagreb Porasla 4,7 posto Stanovi sve skuplji, prosječna cijena četvornog metra 10.829 kuna

Program je i dalje namijenjen za kupnju gotovih stanova, a novost u odnosu na program koji je 2013. lansirala tadašnja ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš jest i to da je ukinuta maksimalna cijena kvadrata stana za koji se na ovaj način mogao dobiti državni zajam, a koja je iznosila 1400 eura.

Prednost u dobivanju zajma u okviru programa POS plus imat će zaštićeni najmoprimci koji koriste stanove u vlasništvu privatnih osoba, a država ih na ovaj način nastoji obeštetiti jer će se najkasnije 1. rujna 2023. morati iseliti iz stanova u kojima žive. Upravo u tomu leži i razlog za micanje gornje granice cijene stanova koji se na ovaj način mogu kupiti. Naime, u resornom Ministarstvu graditeljstva podsjećaju da se većina stanova sa zaštićenim najmoprimcima nalazi u gradskim središtima, u kojima je kvadrat skup, pa se ovako nastoji izići ususret onim najmoprimcima koji se uspiju s vlasnicima stanova dogovoriti o otkupu stanova u kojima žive.

dijana jurasić Mogu li i besplatni stanovi zadržati mlade?

Otplata do 31 godine

Kao nadomjestak cjenovnog limita postavljen je, kažu, limit maksimalne površine stana za koju se može koristiti ovaj program, i to na 35 četvornih metara za jednu osobu plus dodatnih 10 kvadrata za svakog idućeg člana kućanstva. No, valja napomenuti da je riječ o građevinskom standardu koji je postavljen i u drugim programima kojima država pomaže stambeno zbrinjavanje pa se teško može smatrati nadomjestkom za ukidanje gornje cijene stanova kupnja kojih se financira ovim programom.

Zajam će se moći dobiti i za kupnju garaže ili parkirališnog mjesta vezanog uz stan, a zaštićeni najmoprimci i drugi koji su zainteresirani za državni zajam za rješavanje stambenog pitanja zahtjev će podnositi APN-u, koji će s komercijalnim bankama sklopiti ugovore o poslovnoj suradnji što bi, očekuju u resornom ministarstvu, trebalo rezultirati povoljnijim kreditima od komercijalnih.

novac Banke pooštrile uvjete Za 7000 kuna plaće može se dobiti 50.000 eura kredita

Kredit će se otplaćivati najdulje 31 godinu, pri čemu će se prvo otplaćivati komercijalni kredit, a tek potom državni zajam. Najdulji poček na zajam bit će 28 godina, a u vrijeme počeka na iznos zajma naplaćivat će se kamata od 1 posto, pri čemu se zajam pribraja glavnici kredita.

Po isteku počeka, na državna sredstva u otplati primjenjivat će se kamata od 3 posto, a tijekom cijele otplate vodit će se računa da mjesečni anuiteti budu ujednačeni, odnosno da anuiteti kredita banke budu otprilike na razini anuiteta za otplatu APN-ova zajma. Za kupnju stana bez kredita, samo uz državni zajam, maksimalni rok otplate bit će osam godina, a ako korisnik želi, taj rok može biti i kraći.

Znatne uštede

Cijeli će se program, kao i do sada, financirati iz državnog proračuna, s pozicije APN-a. Do sada je za tu namjenu država izdvajala po pet milijuna kuna godišnje, a iz Ministarstva graditeljstva poručuju da će se, bude li interesa, ta sredstva u idućim godinama povećavati.

Zagreb DUBROVNIK NAJSKUPLJI Hrvati su kupili više od 100.000 stanova od 2012., ali razlike u cijenama su ogromne

Iako je glavni motiv izmjene programa to da se iziđe ususret zaštićenim najmoprimcima, kojima se uz ovaj program nudi i pravo prvokupa državnih i gradskih stanova, prednost u POS-u i kod prijma u domove umirovljenika, u Ministarstvu ističu da program POS plus nudi niz pogodnosti i za sve druge građane koji se na ovaj način odluče riješiti stambeno pitanje.

Prije svega, očekuju da će uvjeti koje će Agencija za promet nekretnina ugovoriti s komercijalnim bankama s kojima ima poslovnu suradnju biti povoljniji od onih na tržištu. Uz to, znatno je povoljnija i kamata na javna sredstva, odnosno na državni zajam koji će se odobriti korisnicima, ističu u Ministarstvu.

Očekuju da će se uštede osjetiti već na mjesečnim anuitetima za ovako ugovorene kredite u odnosnu na komercijalne, a osjetna će, očekuju, biti i ukupna ušteda po završetku otplate. 

KATASTROFA
FOTO, VIDEO Razoran tornado pogodio Češku: Sve je sravnjeno sa zemljom, najmanje 150 ozlijeđenih
Veliki mali auto
Novi automobil i uski prolaz, što može poći po zlu?
 • serđo12:

  1400 € za kvadrat u Metropoli u kojoj se puca iz vatrenog oruzja po ulicama,a metroa nema ,malo sutra!!

 • pan-am:

  1400 eura za stan u državi iz koje se svi sele, a plaće ko da smo još u devedesetime ,neće ići !!!

 • Avatar Čitatelj300
  Čitatelj300:

  Država bi trebala osigurati stanove za zaštićene najmoprimce jer to su bili državni stanovi koji su "privatizirani" pod sumnjivim okolnostima i sad imate tisuće ljudi koji bi sa primanjima 2-3 tisuće kuna trebali uzimati kredit od 100 tisuća eura za ... prikaži još! stan. Ta ideja propada u startu.