Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema kompromisa

Novi sukobi u koaliciji - Investicije i Perković podijelili SDP i HNS

'11.07.2010, Beli Manastir - Sastanak Kukuriku koalicije u etno selu pokraj hotela Patria. Zoran Milanovic, Radimir Cacic, Silvano Hrelja, Vesna Pusic, Ivan Jakovcic,.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
'Davor Javorovic/PIXSELL'
26.08.2013.
u 09:00

Nad glavama im visi i Zakon o porezu na nekretnine na kojem ministar financija Slavko Linić inzistira, a narodnjaci mu se najoštrije protive.

Kukuriku koaliciju čeka vruća politička jesen u kojoj će do izražaja doći sve razlike među partnerima. Teme o kojima najveći partneri SDP i HNS zasad samo iznose suprotstavljena mišljenja u javnosti, uskoro će se morati razriješiti, pa će biti vrlo zanimljivo gledati kakav će dogovor o njima postići. Prvi test koji je pred njima je \"lex Perković\" od kojeg premijer Milanović, čini se, ne planira odustati unatoč prijetnjama iz Bruxellesa koje mogu imati ozbiljne posljedice za Hrvatsku.

Protiv izmjena Ustava

S druge strane, i predsjednica HNS-a Vesna Pusić i potpredsjednik te stranke i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak javno su poručili da u Sabor treba što prije poslati izmjene zakona kojim bi se ukinulo sporno vremensko ograničenje za primjenu europskog uhidbenog naloga, a ne slažu se ni s Milanovićevim prijedlogom da se ide u promjene Ustava kojima bi se ukinula zastara za procesuiranje političkih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji. Problema SDP i HNS, čini se, imaju i o pitanju investicija, pa tako Vrdoljakovo ministarstvo stalno nailazi na probleme kod SDP-ovih ministara.

Posljednji je takav primjer Trg pravde na koji je već potrošeno više od tri milijuna kuna, a koji je blokirao ministar pravosuđa Orsat Miljenić, tvrdeći da njegovo ministarstvo \"ne sudjeluje i neće sudjelovati\" u projektu, iako je odluka o gradnji Trga već prošla Vladu. Nad glavama im visi i Zakon o porezu na nekretnine na kojem ministar financija Slavko Linić inzistira, a narodnjaci mu se najoštrije protive.Sada ni treći koalicijski partner, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja nije prezadovoljan problemima oko dopunskog osiguranja kojima bi najviše mogli biti pogođeni umirovljenici.

Iako je svjestan da ne može na puno toga utjecati, priznaje da nije zadovoljan dosadašnjom razinom razgovora u koaliciji i kako želi da se što prije dogodi sastanak na kojem će svi partneri napraviti produktivan razgovor o budućim planovima. I šef IDS-a Ivan Jakovčić već duže vrijeme zagovara ideju velikog sastanka glavnih koalicijskih partnera, pa ga je još početkom ljeta pokušao inicirati i od svih je, kako je rekao, dobio potvrdan odgovor. Međutim, do danas se tako nešto nije dogodilo iako se svi partneri koalicije slažu da je takav sastanak nužan.

Izgledamo neozbiljno

– Događa se sve više gafova zbog kojih izvana stalno izgleda da nam je koalicija u raspadu. Puštaju se neki probni baloni zbog kojih naš rad narodu izgleda neozbiljno. HNS sigurno zbog toga neće izaći iz koalicije, ali očekujemo da se naše mišljenje više uvažava i da se slušaju svi partneri – kažu nam u HNS-u koji, dodaju, želi dobiti i iduće izbore.

>>HSS: Mutne igre Kukuriku koalicije s državnom imovinom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije