Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
državna matura

Novi propust? Na ispitu prikazali kratak sadržaj Glembajevih

test,matura,portal
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
Autori: ih/VLM, ldp
27.05.2013.
u 19:48

Kakva država, takav ministar. Kakav ministar, takva organizacija. Kakva organizacija – takva matura, jedan je od komentara maturanata.

Jedan maturant upozorio nas je na nepravilnosti o kojima se pisalo na forumima, a gdje se tvrdi da su neki ispitni koordinatori dopuštali da se prepisuje tijekom ispita iz hrvatskog jezika na državnoj maturi.

– Na nižoj je tema bila malo zeznuta, ali uspjeli smo nagovoriti profesorice da nam na projektoru upale kratak sadržaj Glembajevih i bilješke o piscu tako da sam nešto ipak uspio naškrabati – stoji u objavi na forumu na koju je upozorio maturant Dino.

– Sramotno je da jedan gimnazijalac nakon završenog 4. razreda nije u stanju naučiti tri riječi o najpoznatijem hrvatskom književniku Miroslavu Krleži, čija su djela jedna od najpoznatijih i još je napravljen film "Gospoda Glembayevi" koji je svatko, da je imalo htio, mogao pogledati. Kakva li to onda generacija ispada kada o vlastitom "narodnom blagu", uključujući i ostale pisce, ne zna apsolutno ništa – smatra naša čitateljica Katarina.

– Pogreška je nedopustiva, i trebalo bi se izići u susret svim maturantima i pomaknuti sve sljedeće ispite, pogotovo državnu maturu iz matematike zbog stresa koji proživljava većina maturanata otkada su se počeli provoditi ispiti. Ovo je samo još jedan dokaz da se državna matura ne provodi stručno i da mi još služimo kao pokus provođenja državne mature. Napomenut ću još samo nepravedno provođenje državne mature i ispita. Na društvenim mrežama neki maturanti javno su priznali da se u njihovim školama moglo prepisivati, te da su im profesori pomagali uz pomoć interneta i projektora kako bi olakšali pisanje današnjeg eseja. Neki su rekli da su djela "procurila" sinoć van te da su znali što će biti na eseju, dok su neki u dogovoru s profesorima imali plan prepisivanja. Ukratko, o pravednosti državne mature za sve maturante, napisala nam je jedna maturantica koja tvrdi da nam se obratila s molbom da "osvijestimo Hrvatsku o "strogim" i "fer" pravilima za sve maturante koji pišu državnu maturu."

– Pa ovo je strašno, ta matura još ni jedne godine nije prošla bez nekih skandala!!!  Riječi su to jedne članice Facebook-grupe na kojoj su okupljeni članovi "sasuli" mnoštvo komentara nakon novog skandala s državnom maturom.

Nešto poslije 19 sati na toj je grupi objavljena vijest da se "odgađa ispit iz hrvatskog jezika" jer su u nekim školama, umjesto eseja, učenici na svoje školske klupe dobili – ispit.

– Kakva država, takav ministar. Kakav ministar, takva organizacija. Kakva organizacija, takva matura!!

–  Sprdnja, a ne matura

Hoće li sad vidjeti koliko je ovo sve loše napravljeno i napokon vratiti prijemne koji su bili ekstra, za razliku od ovoga... svake godine sve više toga "procuri", a oni se prave glupi.

– Ta pitanja su se sastavljala godinu dana! Mene samo zanima gdje će oni za 4 dana uzeti nova pitanja! Gospodine ministre..javite se!

– Koliko će se sada novca potrošit' na tiskanje novih ispita, netko je tu uzeo golem novac

Tek su tek neki od komentara na grupi, a jedan koji je dobio prilično velik broj "lajkova" glasi ovako: "Ma daj...umjesto da se riješim hrvatskog i krenem učit' engleski i matematiku, oni nama stave 3 ispita u 5 dana... Ovo samo kod nas može..."

Na naš e-mail javili su nam se brojni čitatelji:

Skroz je u redu očekivati da maturanti znaju napisati esej od 400 riječi o Povratku Filipu Latinovicza i Bijegu, ali nije u redu očekivati da ispitni koordinatori, koji su za to plaćeni, znaju prepoznati razliku između riječi "ESEJ" i "TEST"

– Naravno, sve isplaniram. Odlazak kući na vikend jer se školujem u Zagrebu, a sad mi sve pokvari nekoliko nesposobnjakovića. Otkaz u školi trebaju dobiti, a ne smjenu mjesta koordinatora. Sramota, mi smo država s problemima s kojima smo odavno trebali propasti, ali ne znam kako se uvijek iz najvećih gluposti, koje još svijet nije vidio, izvučemo. Stvarno smo fenomen na svakoj razini, jedinstvena smo pojava u svijetu, tim nam se riječima obratio Vedran. Dodaje da je sigurno riječ o sabotaži mature.

– Kolege govore kako je matura sabotirana. I vjerojatno jest. Zašto? Teško je vjerovati da se pogreška dogodila u tri škole. Da ne bismo sumnjali u sabotažu, pogreška bi se trebala dogoditi u samo jednoj školi. Tek onda možemo govoriti o slučajnosti. I prije je bilo najava prosvjeda profesora tijekom obaveznog dijela mature. Tri škole, koordinacija sindikalista, bez slučajnosti, bez ikakva cilja, samo šteta učenicima. Ah, što više reći nego da se u ovoj državi do koristi dolazi jedino nepoštenim sredstvima na štetu većine ljudi. A sindikalisti, oni su posebna stranka, partija, koja koristi krizu i patnju kako bi skupljali bodove. Ne bi me čudilo da se uskoro neki sindikalni vođa kandidira na izborima.

Treba nam pomoć, treba nam netko tko će stati na našu stranu i dati nam podršku u svemu ovome, jer ipak državna matura nije mala stvar, o ovih nekoliko testova meni i drugim maturantima ovisi cijeli život i normalno da ćemo se žaliti i da nećemo dopustiti da netko gazi i pljuje po nama i da nam oduzima vrijeme tijekom kojega se možemo normalno i pošteno pripremiti za ispite državne mature, kaže Dino.

No, na Facebooku su se javili i i oni snalažljivi pa su na Facebooku kolegijalno zamolili Splićane, koji su dobili ispite umjesto eseja, da – podijele pitanja! Neki sumnjaju da je riječ o nekoj namještaljci, odnosno podmetanju u svrhu sabotaže državne mature, a neki traže da se ovakav način mature ukine te da se sve vrati na prijašnji sustav, kao što su polagale i starije generacije.

Obratio nam se i jedan maturant koji ima nešto drukčiji stav:

– Mislim da ne treba generalizirati i ponižavati sve nastavnike, kada je od njih nekoliko tisuća pogriješilo deset osoba. Ovime nismo oštećeni jer ćemo opet raditi u istim uvjetima – a onaj tko je bio spreman za sutra bit će spreman i za petak, tako da mu ova odgoda neće poremetiti pripreme za matematiku i ostale ispite. A ovi problemi ne bi smjeli naštetiti projektu državne mature koji je donio napredak u odnosu na prijašnje razdoblje. Ovi situaciju najviše su iskoristili lošiji učenici koji pod egidom ugroženosti i tobožnje žrtve žele sakriti svoje neznanje.

A što će na sve ovo sada reći ministar Željko Jovanović?

>>Maturanti, svoje komentare o cijelom slučaju i o tome koliko je to poremetilo vaše pripreme za državnu maturu šaljite nam na dojavi@vecernji.net.

>>Skandal na državnoj maturi: Umjesto eseja podijelili ispite!


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije