Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTPORA BIRAČA

Novi Crobarometar: HDZ i dalje najjača stranka, u borbi za drugo mjesto dvije stranke

Foto: Nova TV
1/8
23.09.2021.
u 20:04

Istraživanje je provela agencija IPSOS na 990 građana metodom osobnog razgovora od 1. do 19. rujna

Prema rezultatima istraživanja Crobarometra prikazanih na Dnevniku Nove TV, HDZ je i dalje najjača politička opcija u Hrvatskoj s 30,8 posto potpore. Za drugo mjesto bore se dvije stranke s razlikom od tek 0,2 posto. 

Istraživanje je provela agencija IPSOS na 990 građana metodom osobnog razgovora od 1. do 19. rujna. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Možemo! bi prema najnovijem istraživanju ostvario 13,6 posto potpore, što je 2 posto manje u odnosu na mjesec prije, no 0,2 posto više od SDP-a s 13,4 posto potpore. 

Osim prve tri političke opcije u Hrvatskoj, izborni prag prešle bi još dvije stranke - MOST s 8,3 posto potpore te Domovinski pokret 5,2 posto. 

Foto: Nova TV

Živi zid 1,8 posto, a IDS s novim predsjednikom dobiva 1,7 posto. HSU je na 1,5 posto, a Hrvatski suverenisti na 1,4 posto. FOKUS je na 1,1 te Glas na 1 posto. Ostale stranke zajedno, od desnice do ljevice, imaju 5,1 posto, a tu su primjerice HNS na 0,9, HSS također na 0,9, Reformisti na 0,6 i HSLS 0,1 posto.

Neodlučnih je ovoga mjeseca 15 posto.

Predsjednik Zoran Milanović u posljednja je dva mjeseca popravio rejting 'pozitivnih birača' pa ga tako sada podupire 45 posto birača, isto koliko ga i ne podupire. Najveću podršku od 83 posto dobiva od birača SDP-a, kao i birača Možemo sa 60 posto potpore, dok ga na birača HDZ-a podupire 35 posto. 

Foto: Nova TV

Vlada i dalje nema potporu za svoj rad - čak 59 posto birača ne odobrava njihov rad, dok ih podupire 33 posto. Da Hrvatska ne ide u dobrom smjeru smatra 68 posto građana, od kojih tek birači HDZ-a smatraju kako idemo u dobrom smjeru (62 posto). 

Najpopularniji političar

Najpopularniji političar je Tomislav Tomašević s 55 posto potpore, nakon kojeg slijedi Zoran Milanović s 50 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam. Andrej Plenković s druge strane može računati na 41 posto birača koji o njemu imaju pozitivno mišljenje, dok njih 49 o njemu misli negativno. 

Foto: Nova TV

Peđa Grbin u ovom trenutku može računati na dvostruko manju potporu birača koji su imali pozitivno mišljenje o njemu u prosincu - 25 posto. 

Odabir birača HDZ-a, Možemo! i SDP-a

Kod birača HDZ-a najbolji izbor je Andrej Plenković s potporom od 92 posto, nakon kojeg je drugi izbor Gordan Jandroković sa 69 posto potpore. Tomislav Tomašević treći je top političar kod birača HDZ-a s potporom od 62 posto. 

Foto: Nova TV

Birači Možemo! najprije će izabrati Tomaševića (91 posto potpore), nakon kojeg dolazi Zoran Milanović s potporom od 70 posto te Dalija Orešković (62 posto). 

SDP-ovi birači pak će se prvo odlučiti za Milanovića (92 posto potpore), a nakon toga za Tomaševića (70 posto) te Peđu Grbina s 55 posto. 

Najpopularnija institucija je Ured predsjednika s ocjenom od 2,8 (dobar), dok Vlada dobiva ocjenu 2,3 (dovoljan), slično kao i Hrvatski sabor - 2,03. 

Foto: Nova TV

Gospodarstvo, kriza i recesija najveći je problem građana - njih 21 posto. Nezaposlenost je na drugom mjestu problema (16 posto), dok korupciju problemom smatra 16 posto.

>> VIDEO ECDC objavio novu korona kartu: Hrvatska u crvenom, Slovenija najgora u Europi

Komentara 23

NO
Noštromo
21:32 23.09.2021.

HDZ dobrom rejtingu može zahvalit SDP-u i Domovinskom pokretu.

FR
franc251
21:26 23.09.2021.

muzemo i senf se nezaustavljivo dižu. Radosni i nadasve razdragani građani Zagreba pričaju o velikm djelima senfa što je učinio u gradu tako da senf&muzemo na slijedećem parlamentarnim izborima preuzimate vlast u RH.

SO
Sir Oliver
01:02 24.09.2021.

Zemlja u kojoj osudjena kriminalna organizacija ima konstantno podrsku trecine birackog tijela, nema buducnosti! Nakon iseljavanja radno sposobnog stanovnistva, u zemlji ce ostati samo umirovljenici i interesne grupacije vezane uz proracun, koje nece imati tko financirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije