Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekršili zakon

Provokacija SAD-a: Američki ratni brod uplovio u Južno kinesko more

američki razarač
Reuters/Pixsell
25.05.2017.
u 09:20

Ovo je prvi put da je američki razarač uplovio u Južno kinesko more otkad je Donald Trump stupio na dužnost američkog predsjednika

Američki razarač USS Dewey prošao je oko 20 kilometara od grebena Mischief u otočju Spratly u Južnom kineskom moru uime načela 'slobodne plovidbe'.

Naime, ovo je prvi put od listopada da je američka mornarica uplovila u Južno kinesko more, ali i prvi put otkad je Donald Trump stupio na dužnost američkog predsjednika, javlja RT.

Pentagon je odbio potvrditi takva izvješća. "Svakodnevno djelujemo u području Azije i Pacifika, uključujući i područje na jugu Kine", izjavio je glasnogovornik Pentagona Jeff Davis. "Mi djelujemo u skladu s međunarodnim pravom", dodao je Davis.

Kineske vlasti ovaj događaj ocijenile su kao provokaciju i ozbiljno kršenje zakona.

Kina polaže pravo na gotovo čitavo Južno kinesko more i tu provodi radove nasipavanja, ubrzavši u zadnjih godinu dana pretvaranje koraljnih grebena u luke, uzletišta i infrastrukturne objekte.

Upravo se zbog toga SAD i zemlje jugoistočne Azije boje se da bi Kina mogla imati nadzor nad jednom od strateški najvažnijih pomorskih ruta u svijetu.

Komentara 12

SV
svojaja
10:04 25.05.2017.

Ovima teroristi ucinili klaonicu po Europi i to sada u kuci njihovih najblizih saveznika, a oni idu provocirati miroljubive Kineze, zemlju od milijardu i po dusa sto radi za njih, lokomotivu citave globalne ekonomije. Zamislite da se zakuha u Kini, pa da ta masa izbjeglica krene ka Europi? Po tome se vidi koliko su oni u stvari poremeceni u glavu.

Avatar superhik74
superhik74
16:59 25.05.2017.

Ma to ne moze biti, vjerojatno je agresivno Juzno Kinesko More naletjelo na razarac americke ratne mornarice.

DU
Deleted user
16:11 25.05.2017.

Samo da pocne,i bice zeljeza puna Kineska mora i dalje na pacifiku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije