Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLISKOISTOČNA TURNEJA

Trump pozvao muslimane na borbu protiv ekstremizma i optužio Iran da podupire terorizam

Foto: Reuters
1/5
21.05.2017.
u 19:42

Američki predsjednik inzistirao na potrebi da države Bliskog istoka i Zaljeva preuzmu aktivniju ulogu u protuterorističkoj borbi

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u nedjelju muslimanske zemlje na odlučnu borbu protiv "islamističkog ekstremizma", naglašavajući da je borba protiv terorizma borba između dobra i zla, te je optužio Iran da podržava terorizam.

U iščekivanom govoru u Rijadu pred predstavnicima tridesetak muslimanskih zemalja, Trump je istaknuo da nosi poruku prijateljstva, nade i ljubavi američkog naroda i naglasio simbolično značenje putovanja, svog prvog predsjedničkog putovanja u inozemstvo koje ga je odvelo u središte muslimanskog svijeta.

U suprotnosti s njegovom retorikom tijekom predsjedničke kampanje, Trump je inzistirao na činjenici da se ne radi o borbi između religija. "To je sukob između barbarskih zločinaca koji žele uništiti ljudski život i ljudi svih vjera koji ga pokušavaju zaštiti", rekao je.

"To je borba između dobra i zla", dodao je Trump koji je na početku svoje kampanje predložio da se muslimanima onemogući pristup u Sjedinjene Države.

Američki predsjednik, čija se zemlja od 2014. bori protiv džihadističke skupine Islamska država u Siriji i u Iraku, također je inzistirao na potrebi da države Bliskog istoka i Zaljeva preuzmu aktivniju ulogu u protuterorističkoj borbi.

On je pozvao muslimanske čelnike da odgovore na krizu "islamističkog ekstremizma" što je bitno različit izraz od "radikalnog islamskog terorizma" kojim se dosad često koristio a koji je izazivao bijes muslimana.

"Vjerski poglavari moraju veoma jasno reći .. Ako izaberete put terorizma, vaš će život biti prazan i kratak", rekao je i zatražio od muslimanskih čelnika da ne pružaju utočište teroristima, da ih potjeraju iz svojih zajednica i zaključio da je "to izbor koji Amerika ne može učiniti umjesto njih".

Američki predsjednik je spomenuo zločine 11. rujna 2001. ali i sve žrtve u Europi, Africi i Aziji te podsjetio da se ne smije zaboraviti da muslimani predstavljaju 95 posto žrtava.

Kao i od početka njegovog predsjedanja, Trump nije kritizirao pitanje kršenja ljudskih prava pred čelnicima među kojima su mnogi na meti kritika međunarodnih organizacija.

Zato je oštro kritizirao Iran, optuživši ga da podržava terorizam i da je odgovoran za nestabilnost regije.

"Čekajući da iranski režim pokaže svoju želju da postane partner u miru, sve države trebaju zajedno raditi na njegovoj izolaciji".

Nekoliko minuta prije Trumpa i saudijski kralj Salman napao je Iran kojeg je nazvao predvodnikom svjetskog terorizma.

Nakon subote, prvog dana posjeta Rijadu kada je objavljena vijest o potpisivanju veoma unosnih ugovora o prodaji oružja, te govora u nedjelju, Trump u ponedjeljak ujutro putuje u Izrael, drugu postaju svog putovanja s bogatim programom tijekom kojega će još posjetiti palestinska područja, Vatikan, Bruxelles, gdje će sudjelovati na summitu NATO-a i Siciliju gdje se sastaje G7.

Komentara 10

Avatar mason
mason
04:04 22.05.2017.

Sve ovo sto Trump radi sa Saudijcima i Rusima mi je bilo jasno i prije izbora,zato nije dobio moj glas. Tipicni ateist gladan para.Donald Moohamed Trump.

ZR
zrakomlat
23:46 21.05.2017.

jedini arijski ili arijevski narod u aziji su persijanci- iranci, jedini narod koji se iskreno bori da stavi tacku na konacno resenje i izbrise indijsko pleme jevreja i izrael. ako Bog da, i uspeju, ova planeta ce bar malo biti relaksirana i bolje mesto za zivot.

Avatar nekakav
nekakav
10:43 22.05.2017.

američko oružje u rukama terorista u siriji, koje su im kupili saudijci, nije podupiranje terorizma. ali iranska pomoć u borbi protiv terorista jest terorizam. prosječan čovjek se lako izgubi u ovoj matematici malih brojeva. 2 i 2 su 4, a ne 'kolko želite da bude', što bi rekla cura na razgovoru za konobaricu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije