Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nova hit-destinacija među liječnicima: Ovdje se može živjeti s jednom plaćom

Moj je dojam da patolozi u Danskoj imaju važniju ulogu nego u Hrvatskoj, nisu marginalizirani, nego su sastavni dio tima čiji se nalazi jako uvažavaju pri daljnjem planiranju liječenja, kaže Hrvatica koja radi u Danskoj
03. listopada 2018. u 23:04 6 komentara 4277 prikaza
Najavljen štrajk liječnika u Mostaru
Foto: Thinkstock/ilustracija

Prema službenim podatcima Hrvatske liječničke komore, od ulaska u EU Hrvatsku je napustilo nešto više od 550 liječnika, a nova hit-destinacija među njima sada je Danska, piše Glas Slavonije.

Prosvjed tržište rada Za ova četiri zanimanja potražnja se udvostručila u odnosu na godinu ranije!

Iako su dosad radna mjesta liječnici pronalazili u Austriji, Njemačkoj, Švedskoj i Norveškoj, sada odlaze i u Dansku gdje se traže svi specijalisti, posebno radiolozi i psihijatri, ali i patolozi, kardiolozi, neurolozi i kirurzi.

– Svi liječnici koji su se preselili u bilo koju skandinavsku zemlju iznimno su zadovoljni životom. Zakoni u Skandinaviji propisuju da liječnik u svojoj smjeni može primiti samo deset pacijenata i ima dovoljno vremena da se posveti svakome od njih, pa čak i da popije kavu s pacijentom ako to želi. Smatra se da liječnik obavlja intelektualni posao i ne smije ga se zatrpati pacijentima – kaže Zrinka Stanić, direktorica tvrtke Incor iz Osijeka, koja je angažirana direktno od skandinavskih bolnica kako bi pronašla tražene djelatnike i omogućila proces preseljenja.

Ilustracija Ljubica Gatarić Domovi zdravlja profitabilni, a liječnici odlaze

– Radni tjedan je 36 sati, a dežurstva za doktore su od 22 do 6 sati, odnosno traju samo osam sati, i to su uglavnom pripravnosti. To znači da je doktor kod kuće i ima službeni mobitel te ga se samo zove u iznimno hitnim situacijama. Takvo dežurstvo dodatno je plaćeno – dodaje ona.

Svoje iskustvo ispričala je specijalistica patologije Dubravka koja nekoliko godina živi u Danskoj.

Vikica Krolo Organizacija tijekom ljeta Doktor na godišnjem, a zamjena udaljena 36 km

– Uvjeti rada i oprema su odlični, dostupne su brojne moderne metode i obavljaju se detaljne analize uzoraka prema najvišim svjetskim standardima. Moj je dojam da patolozi u Danskoj imaju važniju ulogu nego u Hrvatskoj, nisu marginalizirani, nego su sastavni dio tima čiji se nalazi jako uvažavaju pri daljnjem planiranju liječenja. Plaća je odlična i može se bez problema živjeti s jednom plaćom, u slučaju da supružnik odluči ne raditi – rekla je ona.

'mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, obuzeo ju je strah
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
  • Jackson_bx:

    Popije kavu sa pacijentom?! Laž! I to velika.

  • alphazulu99:

    Mozda je na Marsu veca placa. Tamo traze novinare.

  • guy-martin:

    Naravno da dezura od 22 - 6, kada rade u smjenama. U pripravnosri je samo zato sto je patolog, ostali se i te kako narade. U Hrvatskoj bi sigurno odusevljeno radila od 15-22 h . mozes mislit.