Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za ova četiri zanimanja potražnja se udvostručila u odnosu na godinu ranije!

Upitno je imamo li dovoljno zapošljivih radnika da vratimo zaposlenost na razine koje smo imali prije krize, kaže T. Globan.
05. rujna 2018. u 12:15 6 komentara 4195 prikaza
Prosvjed
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatskoj je trebalo sedam i pol godina da zaustavi pad ekonomije i iziđe iz recesije u kojoj je nestalo dvjesto tisuća radnih mjesta, a punih deset godina da vrati polovicu izgubljenh radnih mjesta! U posljednje četiri godine, najviše novih poslova donio je turizam, oko 17.000, ugodno je iznenađenje da su stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti u plusu za oko 12 tisuća zaposlenih, a približno je toliko novih radnika i u sektoru građevine. Slijede trgovina, prerađivačka industrija, zdravstvo, uslužne djelatnosti, prijevoz, obrazovanje...

Vikica Krolo Organizacija tijekom ljeta Doktor na godišnjem, a zamjena udaljena 36 km

Za liječnike 61 oglas

– U svibnju 2014. godine desezonirani broj zaposlenih iznosio je 1,420 milijuna, a u srpnju 2018. taj broj iznosi 1,521 milijun osoba. To znači da je u nešto više od četiri godine poslijekrizne ekspanzije u Hrvatskoj otvorena 101 tisuća novih radnih mjesta – navodi Tomislav Globan, docent na Ekonomskom fakultetu i analitičar MacroHuba. No, gleda li se vrhunac zabilježen potkraj 2008., u Hrvatskoj je još manjak zaposlenih od 98 tisuća osoba.

 | Autor :

Marina Tkalec, analitičarka Ekonomskog instituta Zagreb, otkriva da je potražnja za radnicima bila živa i ovoga ljeta koje je donijelo zanimljive promjene na ljestvici najtraženijih zanimanja. U odnosu na kolovoz 2017., ovog se kolovoza, prema oglasima s jednog internetskog portala, udvostručila potražnja za liječnicima (stomatolozima), proizvodnim radnicima i dizajnerima. Prije godinu dana, liječnici su bili traženi u više od 30 oglasa, ovog kolovoza liječnici i stomatolozi tražili su se u 61 oglasu. Proizvodni radnici dominirali su u 98 oglasa, a dizajneri svih boja traženi su 38 puta. U nekoliko je djelatnosti i dalje prisutan manjak radnika, a najizraženiji je u bankama i financijskoj branši (oko 4000) te u poslovanju nekretninama (oko 2000).

Vrbovec: Pogon mesne industrije PIK Vrbovec DZS: U lipnju broj zaposlenih u industriji manji za 1,1 posto na godišnjoj razini

Tomislav Globan kaže da to što je uvjerljivo najviše novozaposlenih u protekle četiri godine zabilježeno u sektoru smještaja i ugostiteljstva govori da se hrvatsko gospodarstvo još više specijaliziralo u smjeru turizma i turističkih djelatnosti.

– To znači da nam egzistencija još više ljudi ovisi o djelatnosti koja je vrlo podložna eksternim utjecajima nad kojima Hrvatska nema kontrolu. Znatan je rast zaposlenosti u sektoru građevine, što svjedoči o značajnom oporavku u tom sektoru te je u skladu s ekspanzivnim rastom optimizma i ekonomske klime u građevinarstvu – ističe Globan.

Iako bi naše gospodarstvo iduće godine napokon trebalo dosegnuti razine BDP-a iz 2008. godine, kod zaposlenosti se to neće dogoditi tako skoro jer manjak zaposlenih još iznosi oko 100 tisuća osoba.

Radnici na gradilištu podaci Pad zaposlenosti u industriji 0,9 posto na godišnjoj razini, evo gdje najviše

Tko će raditi

– Kada bi zaposlenost nastavila rasti za 25 tisuća osoba godišnje, kao što je prosječno rasla od 2014. do danas, taj bismo jaz zatvorili do 2022. Međutim, to nije realno zbog dva razloga. Prvo, gospodarstvo nam je u fazi usporavanja pa će i potrebe za novozaposlenima u idućem razdoblju biti manje nego dosad. Drugo, čak i da na tržištu rada postoji potreba za 100 tisuća novih zaposlenika u iduće četiri godine, veliko je pitanje postoji li uopće u Hrvatskoj toliko zapošljivih ljudi. Iako je na burzi trenutačno prijavljeno 134 tisuće ljudi, dobar dio njih je teško ili vrlo teško zapošljiv s obzirom na neusklađenost njihovih vještina i potreba poslodavaca – navodi Globan. Stoga i ne čudi da je kolovoški indeks kojim se mjeri potražnja za radnicima skočio za petinu u odnosu na prošlu godinu.

VIDEO Pogledajte u kakvom su stanju zagrebački mostovi

Dino Rađa
'NEMOJ DA TI PUNE GLAVU'
Dino Rađa: Obišao sam Auschwitz, Bleiburg, Jasenovac, Ovčaru i nije mi jasno...
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
 • Zeus609:

  Turizam je podložan eksternim faktorima... Kakav crtić... Kaje onda izvoz kao temeljni pokazatelj ili temeljni fiktivnih faktor kojeg je najlakše rušit... Strategija ide u krivo pre dugo... Da bi tržište bilo što stabilnije treba se okrenut poticanju proizvodnje i usluga ... prikaži još!a za lokalno tržište ili mikro ekonomiju... To je jedini ključni faktor koji razvija stabilnost i neovisnost o špekulantima i realnom a globalnom monopolističkom tržištu... Ali mi imamo ugledne i diplomirane koji rade kontra toga...

 • kapunjohan:

  Kod liječnika je malo zanimanja za liječnike obiteljske medicine a oni su potrebni i u malim sredinama zato bi bilo nužno uvesti neke novitete , kao napr. E- liječnik. Mnoge stvari koje oni riješavaju su rutinske i nebi trebalo ni ... prikaži još! otići do liječnika kad bi se to moderniziralo. Pacient bi otvrio aplikaciju E-LIJEČNIKA ,opisao svoje simptome odgovorio po potrebi na pitanja i dobio diagnozu i recept a u slučajevima koji zahtjevaju medicinsku obragu liječnika bi ga naputio liječniku. Takav projekt- popis bolesti i simptoma kao i odgovore bi prikupili i obradili za aplikaciju vrhunski medicinski stručnjaci a to bi mogao biti i izvozni prizvod.

 • Avatar U_hljeb U gsg vg
  U_hljeb U gsg vg:

  to je bez veze....nema ništa slobodnih uhljebničkih mjesta.... evo kod nas u gsg primljena gospođa, a ne zna se još na koje mjesto... jednostavno nema mjesta, a žena mora raditi... pa ti sad izmisli mjesto.... živio andrej....