Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVLJENE BROJKE

Manje Hrvata dobilo njemačko državljanstvo

njemačka zastava
DPA/Pixsell
13.06.2017.
u 14:57

Najviše hrvatskih državljana koji su u 2016. godini stakli njemačko državljanstvo u toj zemlji živi dulje od 20 godina.

Prošle je godine njemačko državljanstvo dobilo gotovo 3000 Hrvata, manje nego u godinama nakon ulaska u EU, dok je drastično porastao broj Britanaca koji su postali vlasnici njemačke putovnice, objavio je u utorak Savezni ured za statistiku.

"U 2016. je 2985 građana Hrvatske primilo njemačko državljanstvo, 10.3 posto manje nego prethodne godine“, priopćio je ured.

Iako je ulazak u njemačko državljanstvo općenito u padu, kad su hrvatski državljani u pitanju još uvijek je na visokoj razini u usporedbi s razdobljem prije ulaska Hrvatske u Uniju.

Tako je 2012., u godini uoči primitka Hrvatske u EU, broj hrvatskih državljana koji su stekli njemačku putovnicu iznosio samo 544. U prvoj godini članstva 2013. taj broj je već znatno porastao na 1721, dok je u 2014. doživio vrhunac s 3899. Godine 2015. pao je na 3328, a taj se trend nastavio i u 2016., pokazuju podaci statističkog ureda.

Porast zahtjeva za upis u njemačko državljanstvo od 2013. povezuje se s činjenicom da Njemačka od državljana članica EU-a ne traži ispis iz knjige državljana kao što je to slučaj s podnositeljima zahtjeva iz drugih zemalja, s obzirom na to da Njemačka u pravilu ne dozvoljava dvostruko državljanstvo.

Najviše hrvatskih državljana koji su u 2016. godini stakli njemačko državljanstvo u toj zemlji živi dulje od 20 godina.

I najveći broj novih njemačkih državljana, 30 posto, dolazi iz neke od članica Europske unije.

Posebice upada u oči drastično povećanje broja građana Velike Britanije koji su 2016. stekli njemačku putovnicu.  U 2016. je 2865 državljana Velike Britanije postalo njemačkim državljanima, 360 posto više nego 2015.

Promatrači taj trend povezuju s Brexitom i nesigurnošću koje vlada glede budućeg statusa britanskih državljana u Uniji.

Prošle je godine ukupno 110.383 stranca primilo njemačko državljanstvo od čega najveći broj otpada na najveću useljeničku zajednicu iz Turske.

Primjetan je i pojačani trend upisa u njemačku knjigu državljana i građana Poljske, Rumunjske, Grčke i Italije, objavio je ured.

Komentara 5

MA
Malenkost
20:48 13.06.2017.

Ranih 90 tih postao sam i sam samo njemacki drzavljanin. Od 90 tih do danas vise od 100.000 Hrvata uzelo je njemacku putovnicu. Mahom su tu 2 Generacija, kao i ja, ili pak 3.. Svi su vise manje iznenadeni koliko je zaostala HR, naravno u usporedbi s BRD. Ja se ne vracam vise u HR. Nevjerojatno je koliko je tu mnogo ljudi koji su visoko ili cak universitetski obrazovani. Gotovo da ne poznajem Hrvata s hrvatskom putovnicom. 2006 let za Berlin na utakmicu Brazil-Hrvatska i svi Hrvati na ulazu na kontrole pokazivaju njemacke putovnice, zu smijeh Njemackih policajaca. Identifikacija s Hrvatskom splasnula je i isparuje skoro skroz. U HR nema niti dijela odgovornosti, radinosti, tocnosti, strucnosti, ili komunikacijskog bon tona s poglavito s drzavnim sluzbama, na koje smo mi naviknuti i navikli. Mnoge u HR cudi moje negativno promatranje Hrvatske te moje analize uopce ne razmijevaju i smatraju me za neprijatelja Hrvatske. S svojim znanjem, radinoscu, marljivoscu, iskrenosti, s mojim nacinom komuniciranja ovje u BRD Imam velika primanja. Zasto to zamijeniti s koruptnom i kriminalnom "Domovinom" Hrvatskom. Ne. U HR se ne cijeni sve sto Imam, a da sam sam kao Sanader ili Vidosevic ili Todoric bio bih HR Junak, zar ne?

Avatar Joco Udmanić
Joco Udmanić
15:32 13.06.2017.

A kaj se žale desničari,njih ima Njemačka pun kukuruz,kad nemogu dobit pametne,takove netrebaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije