Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezavisna odvjetnica Suda EU:

U migrantskoj krizi RH bila OK

migranti, policija
Marko Mrkonjic/PIXSELL
09.06.2017.
u 21:43

U dva predmeta riječ je o konkretnim slučajevima, ali Sud EU kroz njih će pravno odgovoriti na dilemu koja se tiče svih sličnih situacija

Način na koji se Hrvatska nosila s migrantskom krizom 2015., točnije politika Milanovićeve Vlade koja se svodila na taktiku “sve koji uđu na istoku šalji dalje što brže prema zapadu”, zapravo je sasvim u redu i u skladu s europskim propisima, zaključila je jučer nezavisna odvjetnica Suda Europske unije u predmetu u kojem su Slovenija i Austrija smatrale da je Hrvatska ta koja je odgovorna za razmatranje zahtjeva za azil državljana Sirije i Afganistana.

Riječ je o dva predmeta koja se vode pred Sudom Europske unije u Luksemburgu. U prvom, Slovenija smatra da je sirijski državljanin A. S. ušao u Hrvatsku “nezakonito” u smislu Uredbe Dublin III., a taj je Sirijac osporavao slovensku odluku tvrdeći da činjenicu da su mu hrvatska tijela dopustila da uđe u Republiku Hrvatsku i nastavi putovanje zapadnobalkanskom rutom treba tumačiti kao da je A. S. zakonito ušao u Hrvatsku. U drugom predmetu, afganistanska obitelj Jafari prvo je ušla u Europsku uniju u Grčkoj, pa nastavila rutom i ponovno ušla u EU u Hrvatskoj, koja ih je transferirala dalje, da bi cijela obitelj zatražila azil u Austriji. Austrija također tvrdi da je Hrvatska odgovorna za razmatranje zahtjeva za azil obitelji Jafari.

U ova dva predmeta radi se o konkretnim pojedincima, ali presuda Suda EU (koja još nije donesena) kroz njih će pravno odgovoriti na puno veću dilemu koja se tiče svih sličnih situacija s tražiteljima azila koji su prošli nekom od migrantskih ruta prema Europskoj uniji.

Nezavisna odvjetnica Suda EU – čije je mišljenje iznimno važno, ali nije presudno – jučer je zaključila da, suprotno argumentima Slovenije i Austrije, Hrvatska nije odgovorna za razmatranje takvih zahtjeva za azil. Za zahtjev A. S. odgovorna je Slovenija, a za zahtjeve obitelji Jafari Austrija.

U tom mišljenju piše da izraz “nezakonit prelazak” ne obuhvaća situaciju u kojoj, zbog masovnog priljeva ljudi koje traže međunarodnu zaštitu unutar EU, države članice poput Hrvatske dopuštaju tim ljudima da prijeđu vanjsku granicu EU i dalje nastave putovanje do drugih država članica radi podnošenja zahtjeva za azil.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije