Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori

Njemačka će imati vladu tek oko Uskrsa

Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
08.01.2018.
u 07:00

Procjene pokazuju da bi pregovri mogli potrajati, ali nema sumnje u njihov ishod. Novi izbori ne odgovraju nikome, osim Alternativi za Njemačku, a Angeli Merkel ne odgovara ni slaba manjinska vlada

Jučer su započeli petodnevni preliminarni pregovori između konzervativnog CDU-a premijerke Angele Merkel i čelnika socijaldemokrata Martina Schulza, glavni cilj je postići dogovor o novoj velikoj koaliciji nakon propasti pregovora koje je Markel vodila s liberalima i Zelenima.

Čini se da su i jedna i druga strana u pregovore ušle s velikom dozom optimizma i vjere da je dogovor moguć, kao i sastavljanje nove koalicijske vlade. Mnogi komentatori ovo vide kao posljednju šansu te ističu da bi propast pregovora mogla dovesti do novih izbora koje u principu ne želi nitko osim ultradesne Alternative za Njemačku.

Ovi preliminarni pregovori trajat će do petka, a stranački će lideri utvrditi žele li pokrenuti i finalne pregovore o novoj velikoj koaliciji. Socijaldemokrati imaju stranački kongres 21. siječnja, a na njemu će stranački lideri odlučiti žele li još jednom u koaliciju s CDU-om i njezinom sestrinskom strankom, bavarskim CSU-om čiji je lider Horst Seehofer uoči početka pregovora kazao kako vjeruje u potpuni uspjeh i kako je ovo jedinstvena prilika da se postigne sporazum. Čelnik socijaldemokrata Martin Schulz također je pokazao dobru volju i otvorenost naglasivši kako oni neće postavljati nikakve striktne uvjete o kojima se ne bi mogli voditi pregovori.

– Neće biti nikakvih crvenih linija koje ne mogu biti prijeđene. Došlo je novo doba za novu politiku – naglasio je Schulz.
Kancelarka Angela Merkel nada se da će u sljedećih pet dana otvoriti put formiranju nove vlade i okončati razdoblje političke neizvjesnosti koje traje od izbora održanih krajem rujna prošle godine. U sljedećih pet dana premijerka mora uvjeriti čelnika SPD-a Schulza da imaju jako puno zajedničkih ciljeva koje mogu ostvariti samo ako tijesno surađuju. Nakon što su izbori pokazali da popularnost SPD-u radikalno pada, Schulz je najavio kako više neće ići u veliku koaliciju s CDU-om, a sve kako bi popravili rejting među biračima koji su toj strani uputili kritike da je žrtvovala svoje temeljne političke principe kako bi bila na vlasti s CDU-om.

Očekuje se da bi glavne teme ovih pregovora mogle biti imigracija, Europa, porezni sustav, obrazovanje i zdravstveno osiguranje. Tako je Schulz uoči pregovora kazao kako su mu u središtu interesa politika obrazovanja, investicije u stanogradnju i infrastrukturu. Merkel je pak rekla da su joj u središtu unutarnja i vanjska sigurnost Njemačke te socijalna kohezija.

– Treba položiti temelje za dugo razdoblje prosperiteta koje je pred nama, sve to kako bi svi Nijemci mogli živjeti u sigurnosti, demokraciji i blagostanju – kazala je Merkel.

Iako je pritisak na formiranje ove vlade velik i unutar Njemačke, ali i iz Europske unije, očekuje se da bi Njemačka novu vladu mogla imati do Uskrsa, odnosno krajem ožujka ili početkom travnja. Kada se sve zbroji, to će biti najdulji period izgradnje neke koalicije u njemačkoj povijesti.

Komentatori kažu da će pregovori biti zahtjevni i da će biti razmimoilaženja, osobito u poreznoj politici i u odnosu prema imigraciji. No i jedna i druga strana, tvrde mnogi, svjesna je da im se ne sviđa baš nijedna alternativa novoj velikoj koaliciji, prvenstveno ne novi izbori ili slaba manjinska vlada. Dvije trećine Nijemaca odobrava ove pregovore, a 54 posto njih smatra da će oni biti uspješno okončani.

1/20

Komentara 2

KA
KaraMarko
11:05 08.01.2018.

Tu babu jedino jos hrvati srcano podrzavaju, njemci i ostali ne. Niko nemoze da je smisli u Njemackoj zbog toga sta je napravila... A baba ne zna kad je dosta... i eto cuda...bice vlada na leto i to mozda

Avatar superhik74
superhik74
18:50 08.01.2018.

Dvije marionete koje se medjusobno ne podnose ce morati kao i nase marionete torbariti glasovima kako bi nekako skupili za mandate jer im je naredjeno da naprave sve kako bi zaustavili AfD.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije