Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umorna kancelarka

Utrka za nasljednika Angele Merkel

Foto: Michael Kappeler/DPA/Pixsell
1/6
30.12.2017.
u 10:50

Petero kandidata iskočilo je u prvi plan kao oni koji bi mogli preuzeti CDU i njemačku vladu. Neuspjeh politike otvorenih vrata, kao i propali pregovori o Jamajka-koaliciji glavni su razlog što sve više Nijemaca traži alternativu za aktualnu kancelarku

Iako je na posljednjim izborima osvojila najveći broj glasova Nijemaca najavljujući bitku za svoj novi mandat na mjestu kancelarke, izgleda da je Angela Merkel ipak stigla do kraja svog političkog puta ili mu se bar jako približila.

Posljednje istraživanje javnog mnijenja pokazalo je da gotovo svaki drugi Nijemac ne vidi aktualnu kancelarku na tom mjestu u budućnosti te ne očekuje da će na čelu njemačke vlade dočekati kraj novog mandata ako ga uopće i ostvari. Štoviše, velik broj njemačkih građana smatra kako je došlo vrijeme za promjene te kako bi frau Merkel trebala odstupiti i s mjesta predsjednice CDU-a i prepustiti mjesto nekim novim licima.

Tamošnji mediji već su započeli potragu za nasljednikom ili nasljednicom Angele Merkel, a u prvi plan iskočilo je pet imena koja najbolje kotiraju za mjesto novog njemačkog lidera. Analitičari kao najozbiljnijeg kandidata vide tridesetšestogodišnjeg Jensa Spahna, državnog tajnika u ministarstvu financija, koji je usto glavni aduti aktualnog ministra u tom ministarstvu, sedamdesetčetverogodišnjeg Wolfganga Schäublea, koji je kako prenosi Bild, znakovito izjavio da među njegovom ekipom već ima spremnog nasljednika Angele Merkel.

Spahna su kao potencijalnog kandidata za kancelarkina nasljednika ne samo na poziciji u vladi već i u CDU-u ocijenili i u britanskom Guardianu, u kojem ga nazivaju “kancelarom na čekanju”, a njegov ga je mentor Schäuble opisao kao osobu koju stranka i Njemačka trebaju.

– On može svojim govorima podići članstvo na noge i donijeti novi zamah CDU-u. Stručnjak je na području zdravstva i financija – kazao je Schäuble. Spahn je inače bio veliki kritičar politike otvorenih vrata koju je provodila Merkel, ne skrivajući ambicije za preuzimanje CDU-a. U javnosti je stekao nadimak “burkofob” zbog svojih tvrdih stavova prema islamističkom radikalizmu i širenju političkog islama u Njemačkoj. Zanimljiv je i po tome što, iako je po političkim uvjerenjima predstavnik konzervativnog krila stranke, Spahn je ujedno i deklarirani homoseksualac koji je učinio velike pomake na njemačkoj političkoj sceni za pripadnike LGBT zajednice. Prije tjedan dana vjenčao se s dugogodišnjim partnerom

Osim Spahna za mjesto nasljednice Angele Merkel odlično kotiraju i dvije žene, Annegret Kramp-Karrenbauer i Julia Klöckner, i to posebno među članovima samog CDU-a. Institut Forsa napravio je istraživanje među članovima demokršćana s pitanjem “možete li ovog kandidata zamisliti kao predsjednika”, koje je pokazalo da se baza s 45 posto glasova podržava premijerku Saske Annegret Kramp-Karrenbauer dok je 43 posto CDU-ovaca naklonjeno Juliji Klöckner. Jens Spahn po ovoj anketi uživa tek 36 posto podrške članstva CDU-a dok su iza njega Ursula von der Leyen s 31 posto te Peter Altmaier i Armin Laschet s 28 posto.

Pogledamo li malo u prošlost, upravo je i kancelarka Angela Merkel označila sasku premijerku Annegret Kramp-Karrenbauer kao svoju nasljednicu, često naglašavajući kako je ona ta koja će ju zamijeniti na federalnoj razini nakon što je u svojoj regiji napravila izvrstan posao i vratila CDU na pobjedničke staze.

No, pitanje je kada će se to dogoditi, te koliko će snažne stranačke strukture i pojedini igrači unutar njih, poput Schäublea, imati utjecaja kod promicanja pojedinih kandidata. Merkel još uvijek relativno sigurno plovi u nastojanjima da formira novu veliku koaliciju sa SPD-om Martina Schulza, pri čemu ima podršku većine članova CDU-a, kao i većine Nijemaca kojih je prema anketama 60 posto dalo zeleno svjetlo za novu veliku koaliciju. O uspješnosti tih pregovora također bi mogla ovisiti budućnost A. Merkel, a neki potencijalni koalicijski partneri poput FDP-a kazali su da je vrijeme za nove lidere na čelu CDU-a.

1/20

Komentara 5

KA
KaraMarko
14:43 30.12.2017.

Uletece joj brat muhamed i resena stvar...

DH
dalibor.hren
20:59 30.12.2017.

Pozvala je sve izbjeglice u Njemačku, jer za sve ima mjesta, a sad se gi.ca umorila!?

Avatar Pavel ic
Pavel ic
14:22 30.12.2017.

svabe su izgubljene jer su morali puno stvari progutati nabrzinu sto im je ta baba skuhala.polako se narod budi i mislim da će njemci ući u svoje ležište i krenuti pravim smjerom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije