Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAISTA POSTOJE

Upoznajte posljednjeg japanskog nindžu!

Foto: David Silverberg
1/3
17.06.2017.
u 19:12

Koristili su oružja kao što su “šuriken”, oštar projektil u obliku zvijezde, i “fukija”, pucaljka strelica s otrovnim vrhom. Bili su nečujni, ali smrtonosni

Jinichi Kawakami je posljednji japanski veliki nindža učitelj i 21. vođa dinastije Ban, jedne od ukupno 53 koje su sačinjavale Koka nindža klan, piše dailymail.

Koristili su oružja kao što su “šuriken”, oštar projektil u obliku zvijezde, i “fuki”, pucaljka strelica s otrovnim vrhom. Bili su nečujni, ali smrtonosni. Veoma vješto su rukovali mačem, ali oružje im nije služilo samo za ubijanje, već i da bi se lakše penjali uz zidove stijena, ušuljali u dvorac ili špijunirali neprijatelja. 

Većina njihovih misija bila je tajna, pa zbog toga nema mnogo dokumenata posvećenih njihovom djelovanju. Oružje i vještine prenosili su se s generacije na generaciju. Ninjutsu (nindža tehnike) počeo je učiti sa šest godina, od svog učitelja Masaza Ishida.

- Mislio sam da se samo igramo, nisam bio svjestan da učim ninjutsu - kaže Kawakami. Posljednji japanski nindža dodaje kako se ponekad pitao da li ga majstor priprema za kriminalca jer ga je učio kako nečujno hodati i ulaziti u kuće. Učio ga je kako izraditi eksploziv i koje biljke miješati kako bi napravio otrov.  

Nekada su se ove vještine prenosile s oca na sina i bilo je najmanje 49 nindža klanova. Kavakami otkriva kako nindže nisu bile samo ubojice i tijekom dana su imali drugi posao. Vjeruje se da su neki od njih bavili poljoprivredom, a neki su bili špijuni. 

Kavakami je nindža 21. stoljeća i po zanimanju je inženjer. Titula “posljednjeg japanskog nindže”, međutim, pripada mu samo djelomično.

Osamdesetogodišnji Masaaki Hatsumi tvrdi da je on vođa drugog preživjelog klana nindža - Togakure klana. On je osnivač međunarodne organizacije za učenje borilačkih vještina nazvane "Budžinkan", koja širom svijeta ima 300.000 učenika, među kojima su i vojnici i policajci.

I Kavakami i Hatsumi slažu se u jednom. Nijedan od njih ne želi imenovati nasljednika, tj. budućeg velikog učitelja. 

- U doba građanskih ratova tijekom "Edo razdoblja",  sposobnost nindža da špijuniraju, ubijaju i izrađuju lijekove bili su korisni - objašnjava Kavakami, “ali danas imamo oružje, internet i mnogo bolje lijekove, pa tako ninjutsu nema mjesto u suvremenom dobu”.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije