Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Nije u šoldima sve', vratilo se više od polovice liječnika koji su otišli iz Hrvatske

"Vraćaju se jer shvate da 'nije u šoldima sve'. Imaju veće plaće, da, ali nije život čovjeka bolji samo zato što će imati više novca", zaključuje ministar.
16. rujna 2019. u 12:01 49 komentara 9518 prikaza
Milan Kujundžić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

O problemima u zdravstvu često se govori, a jedan od problema o kojem se posljednje vrijeme najviše raspravlja jesu plaće liječnika i ostalog medicinskog osoblja. Nakon što je Vlada prvo odbila povećanje od 4 posto za plaće u zdravstvu, početkom prošlog tjedna sindikatima je ponudila 7-postotno povećanje plaća koje su Sindikati u zdravstvu prihvatili i parafirali u petak.

Milan Kujundžić HOĆE LI POSTIĆI DOGOVOR? Vlada ponudila 7 posto povišice zdravstvu: 'Vlada više od toga ne može'

"Neće sedam ili deset posto povećanja zadržati liječnike u zemlji, nije to presudna stvar, ali je znakovito da ova Vlada povećava plaće u granicama mogućeg. Mi sada u Hrvatskoj povećavamo broj liječnika i sestara, a poglavito povećavamo broj specijalizacija. Nažalost, preko noći ne može se ispraviti to što se prije pet godina nije davao dovoljan broj specijalizacija. Da se to dogodilo, mi ne bismo sada imali krizna stanja po bolnicama", kazao je danas ministar Kujundžić gostujući na televiziji N1.

Istaknuo je i da se zalaže za model povećanja plaća onima koji rade.

"Apsolutno sam protiv uravnilovke. Nismo svi isti, ni u svijetu nemaju svi iste plaće, Možemo i ja i vi biti gastroenterolozi, ali ako vi radite više, imat ćete veću plaću od mene i to smo promijenili u zakonu, u pripremi je i pravilnik. One koji znaju i rade treba platiti osjetno više", rekao je.

Anica Prašnjak Od 1. rujna Sindikati u zdravstvu prihvatili i parafirali 7-postotno povećanje plaća

Osvrnuo se i na liječnike koji su Hrvatsku napustili prije nego što su doživjeli ovo novo povećanje.

"Otišlo je 600 liječnika ali, na sreću, više od polovice se vratilo, imamo trend da se liječnici vraćaju u Hrvatsku", ustvrdio je ministar dodajući da zna nekoliko kolega koji se vraćaju iz Švedske, Velike Britanije, Njemačke.

"Vraćaju se jer shvate da 'nije u šoldima sve'. Imaju veće plaće, da, ali nije život čovjeka bolji samo zato što će imati više novca", zaključuje ministar. 

 

oglasila se
Nakon teškog razdoblja Nives Ivanišević zavapila: 'Ne mogu i ne želim više'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
 • Avatar Čitatelj300
  Čitatelj300:

  U inozemstvu nema kafenisanja po bolnicama, nema napredovanja preko rodbinskih veza, nema kuverti ispod stola. Svaku sekundu u Njemačkoj, Austriji ili Švicarskoj koju je plaćen doktor mora odraditi. Nije ni čudo što se vraćaju.

 • Avatar Point_of_view
  Point_of_view:

  Problem je što veliki dio stanovništa ne plaća zdrastveno osiguranje. U Njemačkoj ga plaćaju svi umirovljenici kao i svi nezaposleni. Znači, nama preko 1,3 mio. odraslih građana ne uplaćuje ništa u zdrastveni susrav. S ovakvom strukturom prihoda, djelimično i zbog ... prikaži još!g toga što su plaće male a time i doprinosi, a na drugoj strani, sve aparature i medicinska oprema je skuplja nego u velikim zemljama, jer smo jednostavno malo tržište a mi sve to većinom sami ne proizvodimo.

 • Avatar nalimp
  nalimp:

  vani za pregled dobijes platu ,kod nas platu i kovertu. PS tu se zatekne i koji kulen...