Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Kujundžić:

'Nije u šoldima sve', vratilo se više od polovice liječnika koji su otišli iz Hrvatske

Milan Kujundžić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
16.09.2019.
u 12:01

"Vraćaju se jer shvate da 'nije u šoldima sve'. Imaju veće plaće, da, ali nije život čovjeka bolji samo zato što će imati više novca", zaključuje ministar.

O problemima u zdravstvu često se govori, a jedan od problema o kojem se posljednje vrijeme najviše raspravlja jesu plaće liječnika i ostalog medicinskog osoblja. Nakon što je Vlada prvo odbila povećanje od 4 posto za plaće u zdravstvu, početkom prošlog tjedna sindikatima je ponudila 7-postotno povećanje plaća koje su Sindikati u zdravstvu prihvatili i parafirali u petak.

"Neće sedam ili deset posto povećanja zadržati liječnike u zemlji, nije to presudna stvar, ali je znakovito da ova Vlada povećava plaće u granicama mogućeg. Mi sada u Hrvatskoj povećavamo broj liječnika i sestara, a poglavito povećavamo broj specijalizacija. Nažalost, preko noći ne može se ispraviti to što se prije pet godina nije davao dovoljan broj specijalizacija. Da se to dogodilo, mi ne bismo sada imali krizna stanja po bolnicama", kazao je danas ministar Kujundžić gostujući na televiziji N1.

Istaknuo je i da se zalaže za model povećanja plaća onima koji rade.

"Apsolutno sam protiv uravnilovke. Nismo svi isti, ni u svijetu nemaju svi iste plaće, Možemo i ja i vi biti gastroenterolozi, ali ako vi radite više, imat ćete veću plaću od mene i to smo promijenili u zakonu, u pripremi je i pravilnik. One koji znaju i rade treba platiti osjetno više", rekao je.

Osvrnuo se i na liječnike koji su Hrvatsku napustili prije nego što su doživjeli ovo novo povećanje.

"Otišlo je 600 liječnika ali, na sreću, više od polovice se vratilo, imamo trend da se liječnici vraćaju u Hrvatsku", ustvrdio je ministar dodajući da zna nekoliko kolega koji se vraćaju iz Švedske, Velike Britanije, Njemačke.

"Vraćaju se jer shvate da 'nije u šoldima sve'. Imaju veće plaće, da, ali nije život čovjeka bolji samo zato što će imati više novca", zaključuje ministar. 

 

Komentara 49

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
12:26 16.09.2019.

U inozemstvu nema kafenisanja po bolnicama, nema napredovanja preko rodbinskih veza, nema kuverti ispod stola. Svaku sekundu u Njemačkoj, Austriji ili Švicarskoj koju je plaćen doktor mora odraditi. Nije ni čudo što se vraćaju.

Avatar Point_of_view
Point_of_view
12:40 16.09.2019.

Problem je što veliki dio stanovništa ne plaća zdrastveno osiguranje. U Njemačkoj ga plaćaju svi umirovljenici kao i svi nezaposleni. Znači, nama preko 1,3 mio. odraslih građana ne uplaćuje ništa u zdrastveni susrav. S ovakvom strukturom prihoda, djelimično i zbogg toga što su plaće male a time i doprinosi, a na drugoj strani, sve aparature i medicinska oprema je skuplja nego u velikim zemljama, jer smo jednostavno malo tržište a mi sve to većinom sami ne proizvodimo.

Avatar nalimp
nalimp
13:10 16.09.2019.

vani za pregled dobijes platu ,kod nas platu i kovertu. PS tu se zatekne i koji kulen...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije