Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi detalji iz presude u slučaju oca oslobođenog za silovanje djeteta

Ni psihijatri nisu utvrdili da je otac napastovao malenu Jagodu

jagoda
09.02.2010.
u 18:25

"Ginekološki nalaz djeteta bio je uredan, nisu nađeni znakovi koji bi upućivali na zlostavljanje koje je dijete opisalo psihologici”, stoji u presudi Vrhovnog suda.

Novi detalji iz presude Vrhovnog suda objavljeni na internetu, nakon što se javnost nad njom nekoliko dana zgražala jer je otac optužen za silovanje devetogodišnje kćeri oslobođen, pokazuje da sud zbog njezina nedosljednog iskaza nije mogao donijeti drukčiju odluku jer nije bilo valjanih dokaza da je otac silovatelj.

>>Malu Jagodu želi posvojiti bračni par iz Njemačke

Mama je tukla

To ne znači da se dijete roditeljima ne može oduzeti zbog drugih okolnosti. Za osuđujuću presudu sud sa sigurnošću mora utvrditi da je silovanja ili spolnog odnosa s djetetom bilo, a to u ovom slučaju nije utvrđeno. Presuda u slučaju male Jagode pokazuje da optuženik nije oslobođen samo zato što je djevojčica nedosljedno iskazivala, nego i zato što psihologijsko-psihijatrijsko vještačenje tijekom suđenja nije jasno pokazalo da je dijete seksualno zlostavljano.

– Psihijatrica je na suđenju o mogućoj procjeni kada dijete govori istinu objasnila da su tijekom obrade dobili jasnu sliku da je majka tukla djevojčicu, no o seksualnim manipulacijama dijete nije ništa govorilo, a je li se takvo nešto dogodilo može samo ostati kao mogućnost. Tijekom psihijatrijske obrade kada je dijete pokazivalo spolni odnos na lutkama na upit vještaka je li se njoj to događalo dijete bi ili niječno kimnulo glavom ili šutjelo – piše u presudi. I ginekološki nalaz bio je uredan, bez znakova koji bi upućivali na zlostavljanje koje je dijete opisalo.

Zbunili dijete

– Dijete koje su prije sudskog vještaka 20 puta ispitali, od policije, socijalnog radnika, bake, djeda... bit će zbunjeno i može proturječno iskazivati, zato postupci s djecom moraju biti hitni. Dijete mora u istrazi ispitati vještak i ta će snimka poslužiti na sudu, a dijete se više ne bi smjelo saslušavati – načelno će sutkinja Lana Peto Kujundžić.

Ljuti me što mnogi ispituju dijete prije stručnjaka

– Ljuti me što dijete obilazi mnoge ustanove i ispituju ga mnogi ljudi, pa još ako mu netko od ukućana brani da govori, iskaz može biti nedosljedan. Dijete treba ispitati odmah nakon trumatskog događaja i to treba učiniti isključivo specijalizirani stručnjak, a ne da se dijete izloži dodatnim traumama.

Ne može ga se sto puta ispitivati! Nedopustivo je i da sudski procesi u takvim slučajevima traju nekoliko godina, oni moraju završiti u roku od godinu dana – kaže psihijatrica prof. dr. Dubravka Kocijan Hercigonja, sudska vještakinja koja je provela psihologijsko-psihijatrijsko vještačenje i u konkretnom slučaju. 

Komentara 9

Avatar sultan46
sultan46
18:43 09.02.2010.

cuj ovo,,dijete ispitivano od policije,,,sta hocete da ima nocne more i traume cijeli zivot,,nasi zakoni su za kujac,,

Avatar Jana
Jana
19:52 09.02.2010.

Ako se mala Jagoda dobro osjeća u udomiteljskoj obitelji zašto ju davati u neku novu obitelj. Ostavite ju tamo i pustite dijete na miru. Psihijatri, psiholozi, policija i sud te njihovo daljnje ispitivanje i mučenje ovog djeteta je stvarno previše.

KI
kiseljali
12:57 10.02.2010.

\"Nedopustivo je i da sudski procesi u takvim slučajevima traju nekoliko godina, oni moraju završiti u roku od godinu dana – kaže psihijatrica prof. dr. Dubravka Kocijan Hercigonja, sudska vještakinja koja je provela psihologijsko-psihijatrijsko vještačenje i u konkretnom slučaju.\" ii što sad? i što ako su roditelji NEVINI?! tko će roditeljima platiti ovakva maltretiranja od strane pomahnitalih policajaca, sudaca, psihijatara, psihologa i drugih \"doktura\" novinarskih.. željnih senzacija!!??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije