Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori na jugu

Ni 24 sata nakon izbora u Australiji ne zna se tko će vladati

Australija izbori (1)
Foto: AFP/REUTERS
1/7
22.08.2010.
u 18:45

Tko god dobije dužnost da obnaša vlast, morat će uvažiti novu snagu – zelene. Iz ekscentričnih marginalaca prometnuli su se u one koji odlučuju.

Australci su između 1198 kandidata birali 40 senatora i 150 zastupnika u Zastupničkom domu. Ni do australske večeri prvog poslijeizbornog dana pobjednik se nije mogao proglasiti jer nijedna od dviju glavnih političkih grupacija nije mogla potvrditi da ima većinu.

Koalicijsko trgovanje
Slične neizvjesnosti ondje nije bilo u posljednjih 70 godina. Poslije 1940. godine uvijek je pobjednik imao jasnu većinu. Ovaj put se, ni 24 sata poslije zatvaranja birališta u subotu, ne zna tko barem ima veće izglede, laburisti Julije Gillard ili liberalno-konzervativna oporba Tonyja Abotta. Iako je većina izbrojenih glasova u velikim centrima došla razmjerno brzo, izjednačenost je bila tolika da su jedni politički analitičari već počeli kalkulirati sa Strankom zelenih kao onoj koja će okruniti pobjednika, a drugi govoriti i o nečasnom snubljenju nekolicine nezavisnih zastupnika koji su također mogli presuditi na koju će se stranu nakloniti pokazivač vage. I jedno i drugo posve je nepoznato u australskoj političkoj praksi, otprilike koliko je bilo i na britanskom otoku u svibnju.

Tri su se potvrđena izabrana nezavisna zastupnika, Bob Katter, Rob Oakeshott i Tony Windsor zbili u zajednički blok za moguće pregovore o potpori budućem pobjedniku, jer ni takav ishod nije bio nemoguć.

Ako su dvije najsnažnije političke grupacije u ovom trileru iščekivanja zapravo bile poražene strane, pobjednici su oni koji su ih – ma tko postao vlastodržac – na ovim izborima ozbiljno načeli. Osim nezavisnih, jedina politička stranka koja je brojem zastupnika značajno napredovala jest australska Stranka zelenih.

– Novo svjetlo svijetli na brežuljku, a njemu snagu daje obnovljiva energija – u euforiji je izjavio jedan od prvih potvrđenih zastupnika Richard Di Natale. Pobijedio je u Melbourneu, utvrdi laburista, nakon osam uzastopnih izbornih poraza. Iz Melbournea u parlament ide i Adam Bandt, bivši poslovni odvjetnik, sada prvi zastupnik zelenih u Donjem domu.

Slatke brige zelenih
On se odmah nakon što je doznao rezultate, bez imalo taktiziranja, odlučio da će poduprijeti Laburističku stranku, jer je ona barem u izbornom programu imala jasan, premda za apetite zelenih tanušan, ekološki program.

Zeleni su na razini Australije dobili vrlo pristojnih 14 posto glasova za Senat i 12 posto za Zastupnički dom, što im donosi barem deset mandata. Taj nesumnjiv uspjeh mnogi smatraju najvećim dobitkom ovih izbora. Iako većinom na račun laburista, zeleni su, tvrdi se, na scenu istupili kao ozbiljna snaga i više ih nitko ne doživljava kao ekscentrične marginalce.

Komentara 6

MA
Macaktom
08:24 23.08.2010.

Pa ne volim baš zelene niti malo ali Australci su imali priliku glasovati , glasali su i svaka im čast . a što je sa nama kod nas je jedino Sanader imao pravo glasa gdje je tu demokracija ?

OB
-obrisani-
03:21 23.08.2010.

Bravo Ozzy. Bravo zeleni. Bravo za demokraciju i posten australski narod.

BL
Blender
12:46 23.08.2010.

Cvrcak, o kakvom vi to postenju. Sve sto danasnji Australci imaju je prisilno oteto od Aboriginals, o kakvom se ovdje postenju prica, pa Australija je jako naklonjena Engleskoj a svi znamo kako su Englezi posteni. Demokraciju imaju u to samm uvjeren ali da su posteni, daleko su oni od toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije