Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLJUČ U BRAVU Raste broj nezaposlenih u Rovinju, obrti se zatvaraju

Nezaposleno je 15 posto Rovinjana više nego lani

28.01.2009.
u 15:42

Prema podacima istarskog Zavoda za zapošljavanje, sve ispostave u Istri tijekom zimskih mjeseci bilježe porast broja nezaposlenih, što za zimsko razdoblje nije neuobičajeno, no opet uvodi crv sumnje da je recesija stigla pred vrata Istre.

Potkraj studenoga prošle godine u Rovinju je na popisu nezaposlenih bilo 599 osoba, što je 15 posto više nego prethodne godine u tom mjesecu. Prema informaciji Odjela za financije i gospodarstvo Gradskog poglavarstva, koju je podnio Petar Macura, zadužen za gradski proračun, 60 posto nezaposlenih su žene, koliko ih je sa srednjom stručnom spremom, dok su 22 osobe s fakultetskom diplomom, magisterijem i doktoratom, među kojima su i stomatolozi, doktori medicine, dizajneri, agronomi.

Prema procjeni gospodarskih analitičara, nezaposlenost će u Rovinju u 2008. biti približno 9 posto, što je ipak četiri posto manje nego u državi. Bez posla su najčešće sezonci u ugostiteljstvu i turizmu, a sve je više i onih koji su zbog financijske krize proglašeni tehnološkim viškom i preselili su se u evidenciju HZZ-a.

Kako smo čuli u Udruženju obrtnika, još nitko od više od 1000 njihovih članova nije odjavio obrt, ali su mnogi lokali u Rovinju privremeno zatvoreni, što je uobičajena slika u zimskim mjesecima jer ih većina živi od turizma.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije