Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nezaposleni će se na burzu morati javljati svaki tjedan?

Ravnateljica poručuje da će doći vrijeme kada će HZZ tražiti od nezaposlenih ne samo "tjedno javljanje" nego i dokumentaciju o svim poslanim molbama za posao
03. listopada 2012. u 12:45 74 komentara 111 prikaza
'16.02.2011., Zagreb - U Hrvatskoj je broj nezaposlenih presao 330 000. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'

Svi nezaposleni s evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) uskoro bi se mogli umjesto jednom mjesečno na burzu javljati jednom tjedno, piše Poslovni dnevnik. Kako poručuje ravnateljica zavoda Ankica Paun-Jarallah, doći će vrijeme kada će HZZ tražiti od nezaposlenih ne samo "tjedno javljanje" nego i dokumentaciju o svim poslanim molbama za posao.

– I sada postoji obveza vođenja dnevnika traženja posla i kontaktiranja svojeg savjetnika, ali mi zasad ne tražimo dokaze o nekoliko poslanih molbi tjedno – kaže za Poslovni dnevnik Paun-Jarallah, dodajući da se takva "aktivna politika traženja posla" ne traži jer na zavodu nema dovoljno kadra koji bi taj posao odradio.

U Europi je prosjek da na 150 nezaposlenih dolazi po jedan savjetnik. U nas na jednog savjetnika dolazi čak 700 nezaposlenih. Cilj je, neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik, da uskoro dostignemo prosjek od tristotinjak nezaposlenih na jednog savjetnika, što znači da će HZZ uskoro postati atraktivan poslodavac koji će zaposliti više stotina novih kadrova.

No, prema riječima ravnateljice, uz pomoć sredstava iz EU HZZ će uskoro uvesti neke novosti. Dodaje da u nekim zemljama svaki nezaposleni mora svom savjetniku predati dokument o tome što je točno taj tjedan radio kako bi pronašao posao. Točnije, mora dokumentirati minimalno pet poslanih molbi tjedno.

– Primjerice, u Slovačkoj je svaki nezaposleni obvezan svoj status dokazivati dokumentacijom iz koje je vidljivo da aktivno traži posao. Također, ako se u Njemačkoj ili Austriji utvrdi da osoba ne traži posao dovoljno aktivno, briše se iz evidencije – odgovaraju iz HZZ-a poručujući da je i Hrvatska budući član Europske unije, što znači da će također morati provoditi sve direktive i smjernice EU.

Ana i Vlado
otkrio razloge
Kalember o razvodu od Ane Rucner: 'Bili smo u svemu odlični, ali...'
Dekor tvornica rasvjete
ULAGANJE U PROIZVODNJU
Jedina tvornica rasvjete u Hrvatskoj investirala je značajna sredstva u povećanje proizvodnih kapaciteta
 • hoggy:

  Nekad je HZZ trazio poslove pa je to imalo smisla. Bolje bi bilo da oni sami traze posao , mozda ce im biti jasnije neke stvari. MOlba se salje kad neko raspise natjecaj. Koliko natjecaja imate danas gdje se trazi ... prikaži još!i npr bas magistar Strojarstva? Kad bi taj mogao poslati 5 molbi tjedno jedan magistar Strojarstva bi davno nasao posao u struci jer znaci da ponude ima koliko hoces. U spominjanoj Austriji se racuna samo posao u struci u tvom gradu ili podrucju ne dalje od 40km od mjesta prebivalista.

 • Avatar bereza
  bereza:

  Da bi ispunio sve te administrativne obveze, nezaposleni bi svakog radnog dana morali raditi puno radno vrijeme na iskopavanju radnih mjesta koja ne postoje kako bi mogli opravdati to što nitko ne nudi slobodna radna mjesta i ne traži radnike. ... prikaži još! Nedavno čitam kako je službeno prijavljeno više od 310 tisuća nezaposlenih, s tendencijom gubitka postojećih radnih mjesta od 200 ljudi na sat u narednih nekoliko mjeseci. Istovremeno, oglašeno je ukupno 3416 slobodnih radnih mjesta u cijeloj Hrvatskoj. Ovime se samo potvrđuje ono što već godinama uzalud pišem - kako je jedina svrha postojanja te navodne "burze" rada isključivo birokratsko smanjenje broja stvarno nezaposlenih da bi se Mrsić & Co. mogli puhati svojim velikim "dostignućima"!

 • jolly:

  Gospodo i lijenčine u HZZ, vi ste plačeni da nađete posao nezaposlenima, a ne da evidentirate, da li si oni sami traže posao.