Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nevladine organizacije protiv TTIP-a i CETA-e pred Saborom

Marina Škrabalo: Mi tražimo i očekujemo da napokon i u Hrvatskoj zaživi javna rasprava koja bukti širom Europe
17. travnja 2015. u 12:12 5 komentara 418 prikaza
prosvjed gong
Foto: GONG

Uoči Globalnog dana akcije protiv Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo TTIP i Sveobuhvatnog ekonomskog i trgovinskog sporazuma CETA, predstavnici nekoliko nevladinih organizacija i sindikata dijelili su letke zastupnicima od kojih traže da se očituju o tim sporazumima, koji će sniziti razinu radničkih prava, kvalitete hrane i zaštite okoliša u EU.

Marina Škrabalo iz GONG-a objasnila je da se u povodu ovog globalnog dana diljem svijeta organiziraju raznih događaji, više od njih 600, a ovom akcijom udruga i Hrvatska se upisuje na mapu tih događaja.

- Dijelimo naša pisma saborskim zastupnicima i klubovima od kojih tražimo javno očitovanje do 1. svibnja koji su njihovi i stavovi klubova o ovim sporazumima s dalekosežnim posljedicama po sve sfere života i funkcioniranja demokracije s obiju strana Atlantskog oceana. Znamo da ovi sporazumi zabrinjavaju i građane i sindikate i organizacije civilnog društva, no parlamenti su ti koji će dati posljednju riječ ratifikacijom i mi tražimo i očekujemo da napokon i u Hrvatskoj zaživi javna rasprava koja bukti širom Europe. Kod nas je ta javna rasprava još uvijek samo u tragovima, slijedećeg petka bit će tematska sjednica Odbora za vanjske i europske poslove posvećena TTIP-u – objašnjava Škrabarlo.

Dejan Derežić iz inicijative "Zaustavimo TTIP" dodaje da se U povodu Globalnog dana protiv tajnih sporazuma organizraju akcije u sedam hrvatskih gradova - Osijek, Bjelovar, Sisak, Zagreb, Pula, Rijeka i Split. To su, naglašava, informativne akcije u kojima upoznaju građane s tajnim sporazumima, i nude im da potpišu peticiju protiv sporazuma. Peticiju je potpisalo već više od 1,6 milijuna građana Europe. Uz informativne aktivnosti, kaže Derežić, imaju i prosvjednu akciju u Puli te prosvjed u Zagrebu.

- Dva su kritična momenta – ISDS mehanizam kojim međunarodne korporacije dobivaju mogućnost tužiti države kad god parlamenti donose zakone koji ugrožavaju njihov profit, bilo da je riječ o minimalnim plaćama, privatizaciji zdravstva, zaustavljanju iste i slično. Drugi kritični moment su regulatorna tijela kojima će se idućih godina i desetljeća omogućiti da usklađuju propise između Europe i SAD-a, što će u principu ići na smanjivanje regulativa, od okoliša do prehrambenih standarda do radničkih prava i sličnog – zaključuje Dejan Derežić.

>> Europarlamentarci protiv ISDS-a

>> Milanović: TTIP za nas neutralan, ali što je dobro za EU dobro je i za Hrvatsku

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • brkonja fra brkati:

    Američki neoliberalni fašizam se mora zaustaviti svim sredstvima.Ovo je zapravo američka okupacija EU i porobljavanje njenih građana.Tko želi uživati u američkom načinu života,neka mu je sretan put preko bare.

  • vili.gali:

    Još jedna iz gomile udruga, koje parazitiraju na našim grbačama. Trebaju opravdati ogromna sredstva, pa rade predstave, kao da išta mogu promjeniti? Valjalo bi pod hitno ispitati smisao postojanja tih "nevladinih" udruga, i poslati ih da pokušaju zarade novac kao i svi drugi.

  • brojevi:

    Toplo preporučam Marini Škrabalo iz GONG-a, očito hipnotiziranoj medijskom pažnjom tipa Pernar, i Dejanu Derežiću da osnuju neku poduzetničku firmu i na djelu pokažu to silno razumjevanje za radnička prava. Ovako mlate praznu slamu iz anala teorije zavjera i troše, ... prikaži još!e, ničim opravdano, proračunki novac. Ako ničim više, prebogati smo raznim uhljebima i patogenim parazitima udruženih u kojekakve *nevladine udruge*.