Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs

'Nemamo ni metra brze ceste, to najviše koči razvoj'

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 33 novih slučajeva zaraze koronavirusom
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/2
23.04.2021.
u 21:42

Imamo jedan od najvećih padova nezaposlenosti u zemlji, s 14.000 na 4000. Brojke su bolje nego kad smo prije osam godina došli na čelo županije

Damir Bajs (56) kreće po treći mandat župana Bjelovarsko-bilogorske županije. Kao nezavisni kandidat ide u borbu s kandidatima HDZ-a, SDP-a, Domovinskog pokreta... Najjačih stranaka.

Hoćete li uspjeti s Vladom potpisati razvojni sporazum pet sjevernih županija prije lokalnih izbora? Pripreme dugo traju...

Uskladili smo razvojne projekte i tekst sporazuma međusobno, ali i s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Postoji mogućnost da ga prije izbora i potpišemo. U svakom slučaju, bit će to uskoro. Sporazum kao takav bit će pridružen sporazumu za Slavoniju, Baranju i Srijem i on je, kao i za ostale potpisnike, vrlo važan za naš razvoj.

Photo: Damir Spehar/PIXSELL
Foto: Damir Spehar/PIXSELL, ilustracija

Jesu li sjever i središnja Hrvatska zapostavljeni kad govorimo o središnjoj vlasti?

Što se tiče suradnje same Županije, sudeći prema našim prijavama na europske projekte, nismo bili zapostavljeni. Imali smo 120 prijava i 120 odobrenja. Ono što nedostaje su državno vođeni projekti. Mi smo jedna od dvije županije u Hrvatskoj koje nemaju ni metra brze ceste, a to je nešto što koči život i razvoj ovog dijela Hrvatske. Tu očekujemo promjene.

Koja će se tri najveća projekta iz Bjelovarsko-bilogorske županije naći u sporazumu?

Prvo, to je centar palijativne skrbi pri Općoj bolnici Bjelovar, drugi dio je vezan uz uvođenje novih sadržaja i investicija u Daruvarskim toplicama, a treće je agrocentar s hladnjačom u kojem će poljoprivrednici moći skladištiti robu, što nam je posebno važno jer smo poljoprivredna županija. A budući da smo imali priliku uvrstiti i jedan projekt koji bi vodila država, to je upravo projekt brze ceste koja bi nas spojila sa Zagrebom.

Što se to događa s gradnjom bolnice u Bjelovaru? U HDZ-u kažu da je bolnica postala slučaj.

Bolnica koja se gradi najveći je projekt koji je ikad napravljen u Bjelovaru, našoj županiji, ali i ovom dijelu Hrvatske. Gradnja nove bolničke zgrade bila je jedini način da preselimo zdravstvenu skrb naših građana iz montažnih objekata i zgrada građenih u 18. i 19. stoljeću u objekt 21. stoljeća. HDZ je od prvog dana bio protiv gradnje takve bolnice, za razliku od istarskog HDZ-a koji je podržavao gradnju bolnice u Puli, a je li takav moderan objekt u zdravstvu nama potreban, to će reći građani.

Kako se županija nosi s pandemijom?

Uz Istarsku županiju, posljednji smo izašli s njemačke liste sigurnih županija, a kako smo zadnji izašli, nadam se da ćemo se i prvi na nju vratiti. Pokazali smo da smo među županijama s najmanje oboljelih na 100.000 stanovnika. U dvije godine izdvojili smo gotovo deset milijuna kuna i među vodećima smo u borbi protiv COVID-19. Prošle godine smo, na primjer, osigurali deset novih respiratora s opremom. Uz discipliniranost sugrađana imamo dobre rezultate. Očekujem cijepljenje u većem obimu od idućeg tjedna.

A kako je pandemija utjecala na gospodarstvo?

Udar je bio velik. No i u pandemiji nam je rastao broj zaposlenih, posebice u obrtu. Sama županija najveći je investitor u ovom dijelu Hrvatske kad govorimo o EU projektima koje provodimo, posebno u građevinarskim radovima, a 30 posto našeg ukupnog gospodarstva vezano je uz građevinu.

Imali smo pred pandemiju jedan od najvećih investicijskih ciklusa u Hrvatskoj. Niz tvrtki je ulagalo i danas, neovisno o pandemiji, one rade punim kapacitetom. Županija je otvorena prema investitorima, posebno u tzv. zelenoj energiji. Omogućujemo investitorima da se grade energetski objekti snage do 20 megavata. Očekuju nas velike investicije vezano uz solarne energane, rekao bih najveće u Hrvatskoj.

Čuju se prozivke oporbe da je Bjelovarsko-bilogorska županija među najnerazvijenima u zemlji.

Brojke su jasne. Kad smo prije osam godina od HDZ-a preuzeli županiju, brojke su bile vrlo loše, gospodarstvo u crvenom, a bili smo i zadnja županija u Hrvatskoj po ulaganjima u školstvo i po povlačenju europskih sredstava. Danas smo druga županija po ulaganju u školstvo i treća po povlačenju sredstava EU kad govorimo o županijski vođenim projektima.

Imamo jedan od najvećih padova nezaposlenih, s 14.000 na ispod 4000, a to, kao i porast zaposlenosti te broja obrtnika, pokazuje suprotno od onog što tvrdi HDZ. Napredovali smo.

Kao bivši ministar turizma, što očekujete od sezone?

Bit će jako izazovna te će ovisiti i o Hrvatskoj, ali i našim emitivnim tržištima, odnosno o tamošnjoj situaciji s pandemijom. Konkurenti nude gostima da, ako završe u samoizolaciji ili dobiju koronu, država preuzima trošak. Mogli bismo preuzeti takav model i tako privući turiste. COVID putovnice su dobra ideja Europske unije.

 

Komentara 2

IV
ivica.vranjic
09:09 24.04.2021.

20 godina je gubernator županije. Okupio sve i svašta samo s jednim ciljem. Vladati, manipulirati, krasti i kupovati našim novcem ručice, medije, biltene, lokalnoj sudstvo o sve što je na prodaju! I nije važno s kim i kako, koliko košta... Narod plaća!

MO
modovisisajteMaraschino
16:53 24.04.2021.

Bajs mijenja kaput za svake izbore i sve samo da ostane i nakon 20 godina na vlasti. Unazadio je županiju, bolnicu i sve čega se dotakao. Za sve su drugi krivi po njegovom, naročito HDZ jer ga ne želi financirati onoliko koliko bi on htio i kad se sjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije