Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Lokalni izbori 2021.

Obijena žalba SDP-ovog kandidata za istarskog župana: 'Nije naveo jasne ustavnopravne argumente'

Ustavni sud je ocijenio da osporenim rješenjem DIP-a nije povrijeđeno izborno pravo žalitelja te utvrdio da je njegova žalba neosnovana
09. lipnja 2021. u 18:56 2 komentara 546 prikaza
Pula: SDP o ispravnosti izbornih rezultata u drugom krugu lokalnih izbora
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ustavni sud u srijedu je odbio žalbu SDP-ovog kandidata za istarskog župana Danijela Ferića na odluku Državnog izbornog povjerenstva (DIP) te odbacio njegov zahtjev za provedbu nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora koje je od IDS-ova Borisa Miletića izgubio za samo 40 gasova.

Boris Miletić postao istarski župan, IDS ostao bez Pule i Pazina unutarstranački izbori Boris Miletić neće se više kandidirati za predsjednika IDS-a

U provedenom postupku Ustavni sud je ocijenio da osporenim rješenjem DIP-a nije povrijeđeno izborno pravo žalitelja te utvrdio da je njegova žalba neosnovana pa je stoga istu odbio, navode u priopćenju.

Ustavni sud je utvrdio i da Ferić u svom prijedlogu za provedbu nadzora nad ustavnošću i zakonitošću drugog izbornog kruga za župana Istarske županije „nije naveo jasne i podrobne ustavnopravne argumente koji čine povredu izbornog postupka kao ni konkretne činjenice kojima potkrepljuje svoju pravnu argumentaciju i obrazlaže razloge za provođenje postupka nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora u ovom slučaju”.

Ustavni sud u priopćenju napominje da o konkretnom izbornom postupku može ponovno odlučivati u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora, ukoliko od „zakonom legitimiranog predlagatelja u zakonom propisanom roku zaprimi prijedlog koji bi sadržavao konkretne činjenice odnosno udovoljavao kriterijima za provođenje tog postupka”.

Pula: SDP o ispravnosti izbornih rezultata u drugom krugu lokalnih izbora Danijel Ferić 'Rješenje DIP-a potvrdilo da su izbori u Istri kontaminirani'

DIP je na subotnjoj sjednici potvrdio da je za župana Istarske županije izabran Boris Miletić, a za zamjenika Tulio Demetlika te da se izbori za župana neće ponavljati.

Ferić, koji se smatra moralnim pobjednikom, ocijenio je ranije da je "rješenje DIP-a pokazalo da su izbori za župana u Istri kontaminirani" te da su nepravilnosti uočene na biračkim mjestima gdje IDS obnaša vlast.

piton
Uhvaćen trenutak
Nevjerojatna scena iz divljine: Piton je kao od šale progutao krokodila...
Logitech
Istražili smo
Evo što niste znali o mišu i tipkovnici
  • silvano:

    sud će opet odlučivati ako zaprimi prijedlog koji udovoljava kriterijima za provođenje tog postupka. s obzirom da je na čelu sdp ustavnopravni stručnjak grbin, možemo brzo očekivati takav prijedlog...

  • banini:

    Pa to se očekivalo, HDZ ovako osigurava radi tanke većine u Saboru, "programsku suradnju" s IDS om na projektima !