Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Božinović:

'Nema potrebe za slanjem vojske na granice, s migrantima se suočavamo svaki dan'

Božinović u Splitu
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
02.03.2020.
u 17:17

Mi smo u intenzivnim kontaktima s kolegama na svim razinama. Jedan smjer kojim idemo je sigurno diplomatski smjer, kaže Božinović

Nema zabilježenog povećanja pritiska ilegalnih migracija na hrvatske istočne granice. Policija radi svoj posao i situacija nije nimalo različita u odnosu na jučer i prekjučer. Hrvatska se s ilegalnim migracijama suočava svaki dan već skoro tri godine i zbog toga u ovoj novoj situaciji možemo slobodno reći da je ona u punoj operativnoj funkciji i da radi svoj posao – kazao je danas ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, naglašavajući kako u ovom trenutku nema potrebe za slanjem vojske na naše granice, iako za to postoji zakonska mogućnost.

– Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija na grčkoj i bugarskoj granici, prema Turskoj. Mi smo u intenzivnim kontaktima s kolegama na svim razinama. Jedan smjer kojim idemo je sigurno diplomatski smjer. Uostalom, sutra će predsjednik Europskog vijeća, predsjednica Europske komisije i predsjednik Europskog parlamenta doći na grčku granicu, da se uvjere u stanje stvari. Istodobno se vode razgovori s Turskom stranom - to je taj diplomatski dio posla. Cilj je vratiti se u okvire sporazuma EU – Turska iz 2016. godine – rekao je Božinović, uvjeren da će diplomacija cilj i ostvariti.

Božinović najavljuje skorašnji sastanak europskih ministara unutarnjih poslova na kojem će se razmatrati koja se sve pomoć može uputiti Grčkoj i Bugarskoj. Kaže kako su obje zemlje opredijeljene za odvraćanje ilegalnih migracija, što je na tragu politike nove Europske komisije, u smislu zaštite vanjskih granica EU. Božinović podsjeća kako je do migrantskog vala 2015. godine bilo došlo jer je Grčka propuštala migrante preko svog teritorija:

– To je jedini način kako spriječiti da se ponovi scenarij iz 2015. i 2016. godine.  Danas su se ne samo Grčka već sve države na tzv. zapadnoj balkanskoj ruti vrlo jasno odredile prema zaštiti svojih granica – kaže ministar unutarnjih poslova.

Svoj će obol zaštiti europskih granica, naglašava, dati i Hrvatska no ponavlja da se pitanje migrantske krize može riješiti samo zajedničkom europskom politikom.

VIDEO Migrantska kriza: Tisuće ljudi iz Turske krenulo prema Europi

Komentara 10

Avatar HerojUlice4
HerojUlice4
17:49 02.03.2020.

Ima li ijedan ministar kojem je dobrobit Hrvatske na prvom mjestu?

DA
DarthVader
18:41 02.03.2020.

Pa ovaj mlnistar je za otkaz. Pod hitno ga smjeniti.

UD
UdrugaBlokirani
17:59 02.03.2020.

Plenković govori o slanju vojske a ovaj kaže da nema potrebe. Kao imaju nekakvu strategiju. Moš mislit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije