Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZARAŽENO PREKO 2.700 OSOBA

Novih 28 preminulih od koronavirusa u Italiji, škole zatvorene do 15. ožujka

Koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
04.03.2020.
u 20:17

Riječ je vozaču koji je u Varaždinu testiran. To je dakle 10. zaraženi, drugih slučajeva nema. Devet je još uzoraka u izradi, ali nema nekih pokazatelja koji sugeriraju da će uskoro biti noviuh pozitivnih - kazao je ministar zdravstva Vili Beroš

U Hrvatskoj nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Dosad je oboljelo devetero ljudi. Petero u Rijeci, troje u Zagrebu i jedan u Varaždinu. U samoizolaciji je 2500 ljudi, a testirano je više od 247 uzoraka. U svijetu je zabilježeno više od 94.000 oboljelih i više od 3200 umrlih od koronavirusa.

TIJEK DOGAĐAJA:

20.00 - Dok se čekaju rezultati testiranja na koronavirus vozača koji se nalazi u bolnici Vuk Vrhovac, stigla je potvrda da ima gripu tipa A. 

 

18:26 Italija je objavila nove podatke o epidemiji koronavirusom. U toj je zemlji u posljednjih 24 sata preminulo još 28 osoba. Ukupno je tako u Italiji otkad je virus došao u tu zemlju preminulo 107 osoba. Trenutno je zaraženo 2.706 osoba, što znači da su od jučer zaražene 443 nove osobe, a u istom je razdoblju prijavljeno novih 116 oporavljenih osoba, odnosno ukupno 276 oporavljenih osoba. Donesena je odluka da se zatvaraju škole do 15. ožujka.

- Odluka nije bila jednostavna, čekali smo mišljenje struke - komentirala je odluku ministrica obrazovanja Lucia Azzolina - prenosi ANSA.

16:19 - Mi nismo donijeli niti jednu odluku zabrane, ali molimo da se svi pridržavaju uputa kako bi situacija ostala mirna kao dosad - poručuju iz kriznog stožera.

16:16 Nove mjere u Italiji kako bi se obuzdalo širenje koronavirusa: Vlada je uredbom donijela zabranu pristupa i udaljavanja s područja općina u crvenoj zoni. Predviđene mjere obustave sportskih, kulturnih manifestacija do 8. ožujka, nastavnih aktivnosti, zatvaranje trgovačkih lanaca subotom i nedjeljom. Te će mjere, ističe ministar, uvelike olakšati i Hrvatskoj u kontroli širenja zaraze.

16:14 Čeka se 9 uzoraka, stiglo je dosad ukupno 266 uzoraka, od čega je 230 bilo od ljudi koji su bili pod sumnjom, a 30-ak se odnosilo na kontrole. Stožer apelira da se građani pridržavaju svih uputa te da izbjegavaju odlazak u žarišta zaraze.

16:09 - Prva dva pacijenta nemaju više simptoma, ali kontrolni brisevi su i dalje pozitivni pa će iz opreza ostati još u izolaciji dok nalazi ne budu negativni - kazala je Markotić odgovarajući na pitanje kada bi se moglo očekivati puštanje oboljelih blizanaca iz Zagreba.

16:04 - Mogu vam reći da je tijekom jutra izuzet uzorak kod jednog vozača kamiona koji se 29. veljače vratio iz Italije i on je pozitivan. Riječ je vozaču koji je u Varaždinu testiran. To je dakle 10. zaraženi, drugih slučajeva nema. Devet je još uzoraka u izradi, ali nema nekih pokazatelja koji sugeriraju da će uskoro biti noviuh pozitivnih - kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. Pojasnio je i kako vozač nije stavljen odmah u karantenu jer nije bio u području koje se smatra rizičnim, a nije niti bio u kontaktu s oboljelima. Stoga mu je u početku određena samo mjera samoizolacije.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić je dodala da su svi oboljeli dobro te da većina nema simptoma. 

16:03 Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske održava redovitu konferenciju za medije

15.18 - Italija razmatra mogućnost da se sve utakmice Serie A igraju pred praznim tribinama zbog epidemije koronavirusa, izjavio je u srijedu talijanski ministar sporta Vincenzo Spadafora.

"Idemo prema toj odluci", kazao je Spadafora.

Talijanska je vlada prošli mjesec zabranila održavanje sportskih natjecanja u najviše pogođenim regijama, a do sada je odgođeno deset utakmica Serie A, kao i dvije utakmice talijanskog kupa. 

14:30 - Talijanske vlasti donijele razmatraju odluku da zatvore sve škole i sveučilišta do sredine ožujka zbog koronavirusa, javlja BBC

Talijanski ministar Lucia Azzolina kazao je kako se ta ideja, o kojoj su javili agencija Ansa i nekoliko drugih medija, razmatra i da će se odluka o tome znati u idućih nekoliko sati, javlja BBC.

- Italija zatvara sve obrazovne institucije od četvrtka do sredine ožujka u borbi protiv koronavirusa - objavilo je nekoliko agencija o epidemiji koja je prema zadnjim podacima u srijedu uzela više od 3200 života u cijelom svijetu, a zraženih je više od 94.000.

Prije deset dana vlada je već zatvorila škole i sveučilišta u sjevernoj pokrajini najteže pogođenom koronavirusom te potpunu izolaciju za desetak mjesta koja su žarišta epidemije 

Unatoč tim mjerama zaraza se proširila i najmanje je 79 osoba umrlo, a više od 2.500 je zaraženo, a riječ je o podacima do utorka  navečer. Italija je uz Kinu, ishodište epidemije, te Južnu Koreju i Iran, najteže pogođena koronavirusom i prva  je u Europi po broju žrtava i oboljelih.  Stručnjaci u Italiji razmatraju proširenje mjera ograničenog kretanja koje su trenutno na snazi u 11 općina u sjevernim regijama Lombardiji i Venetu, i na druge općine koje su pogođene virusom.

Vlasti su rekle da će ovaj tjedan biti presudan po tome hoće li mjere zaštite predstavljene 23. veljače funkcionirati ili će biti potrebne snažnije mjere.

13:36 – Njemački ministar zdravstva Jens Spahn kazao je da je zaraza koronavirusom postala globalna pandemija, javlja AFP.

Njemačka je zabranila izvoz medicinske zaštitne opreme kako bi spriječila nestašicu i osigurala opskrbu bolnica i ordinacija u sklopu nastojanja da se zaustaviti širenje koronavirusa, objavili su dužnosnici u srijedu. Odluku je donijela vladina radna skupina za epidemiju koronavirusa, a zabrana izvoza stupila je na snagu odmah, objavio je glasnogovornik ministarstva gospodarstva.

Zabrana izvoza odnosi se na sve vrste medicinske zaštitne opreme, uključujući zaštitne maske, medicinske rukavice i zaštitna odijela, pojašnjavaju u ministarstvu zdravstva. "Iznimke su moguće samo pod strogim uvjetima", dodaju.

Video: Alemka Markotić u studiju Večernjeg lista odgovarala na pitanja čitatelja o koronavirusu

Vlada je također odlučila da će ubuduće kupovati opremu kako bi osigurala dovoljne količine za bolnice i liječničke ordinacije u cijeloj zemlji, poručuju iz ministarstva zdravstva.

Njemačka je do sada registrirala 240 slučajeva zaraze koronavirusom koji se pojavio krajem prošle godine u Kini a u međuvremenu se proširio po cijelom svijetu, prouzročivši smrt gotovo 3200 ljudi. U Njemačkoj do sada nije zabilježen nijedan smrtni slučaj povezan sa zarazom koronavirusom, navodi Reuters.

12:59 – Službenik Europske obrambene agencije, koji je boravio u Italiji, zaražen je koronovirusom, potvrdila je u srijedu Europska komisija. Glasnogovornica Komisije Dana Spinant potvrdila je tu informaciju koja od jutra kruži društvenim mrežama. Riječ je o službeniku Europske obrambene agencije, čije je sjedište u Bruxellesu, ali se nalazi malo izvan europske četvrti. To je prvi do sada potvrđeni slučaj.

Europski parlament do sada jedina je institucija koja je preventivno zatvorila svoja vrata za posjetitelje.

Zbog toga je otkazano više od stotinu javnih događaja koji su se trebali održati u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu. 

12:39 – Koronavirus pogodio je gotovo sve iranske pokrajine, rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani u srijedu, navodi se na službenoj stranici iranskog predsjednika. "Ova bolest rasprostranjena je bolest", rekao je. "Stigla je do gotovo svih naših pokrajina te je na neki način globalna bolest", dodao je Rohani.

12:11 – Neslužbeno doznajemo da se jedan Bjelovarčanin nalazi u karanteni zbog sumnje da je zaražen koronavirusom. Sredinom veljače boravio je s djevojkom u Italiji i Maroku. Trenutačno se čekaju nalazi.

11:59 – Znanstvenici iz Kine koji proučavaju porijeklo epidemije novoga koronavirusa kažu da su otkrili dva glavna soja koji mogu prouzročiti infekciju. Stručnjaci sa Sveučilišta u Pekingu i šangajskog Instituta Pasteur koji djeluje pri kineskoj Akademiji znanosti, upozorili su da su analizom obuhvatili tek ograničen raspon uzoraka te ističu da će morati provesti dodatna istraživanja na većem uzorku kako bi se razvoj virusa što bolje shvatio.

Preliminarno istraživanje upućuje na to da agresivniji soj novog koronavirusa koji se povezuje s izbijanjem bolesti u Wuhanu čini oko 70 posto analiziranih uzoraka, dok ih je 30 posto povezano s manje agresivnim tipom virusa.

Video: Izjave iz stožera Civilne zaštite Varaždinske županije nakon slučaja korone u Varaždinu

Kazali su i da je prevalencija agresivnijeg soja virusa počela padati početkom siječnja.  "Naše otkriće govori u prilog hitnoj potrebi provedbe novih sveobuhvatnih studija u sklopu kojih će se kombinirati genomski i epidemiološki podaci uz grafičku evidenciju kliničkih simptoma bolesnika zaraženih novim koronavirusom 2019. (COVID-19)", kazali su kineski znanstvenici. 

Rezultati njihove analize objavljeni su u stručnome časopisu Kineske akademije znanosti ''National Science Review''. 

11:47 – Japanska farmaceutska kompanija Takeda Pharmaceutical objavila je da razvija lijek za COVID-19 deriviran iz krvne plazme, dodajući da pregovara s vlastima u Europi, SAD-u i Aziji o suradnji na istraživanju. Istraživanje zahtijeva pristup krvi rekonvalescenata od COVID-19, odnosno cijepljenih osoba nakon što cjepivo bude razvijeno, dodaju u Takedi. Iz kompanije poručuju i da pokušavaju utvrditi mogu li se njihovi postojeći lijekovi odnosno oni koje razvijaju upotrebljavati za liječenje koronavirusa.

11.34 – Situacija s koronavirusom i novom izbjegličkom krizom sigurno može utjecati na hrvatski turizam, ali mislim da ćemo se znati i tome oduprijeti, izjavio je u srijedu ministar turizma Gari Cappelli uoči užeg kabineta Vlade.

Na pitanje novinara što misli o utjecaju koronavirusa i izbjegličke krize na sezonu, ministar Cappelli odgovorio je da je situacija oko toga svuda slična te da je EU to dobro kontrolira s "pretpristupom svemu onome što bi se moglo dogoditi ".

"Ta dva slučaja – koronavirus i izbjeglička kriza, sigurno mogu utjecati na turizam sutra, preksutra, ali dobro je to što se u Hrvatskoj sve oko korone od početka dobro kontrolira, čime smo se dokazali i drugim zemljama Europe koje preuzimaju naš način kriznog vođenja u toj situaciji", kazao je Cappelli.

Koronavirus
1/10

9:55 – "Sjajno je kada nemamo novih vijesti. Situacija je ista. Devet je pozitivnih za sada. Epidemiološka situacija je mirna", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš uoči dolaska na sjednicu užeg kabineta Vlade.

Na pitanje novinara je li migrantska kriza opasna kada je riječ o koronavirusu, Beroš je rekao: "Načelno jest, ali nadam se da će EU naći rješenje za migrantsku krizu".

9:40 – Poljska je objavila svoj prvi potvrđeni slučaj koronavirusa u srijedu, što pokazuje da se bolest širi svijetom unatoč tome što se zdravstvene službe trude suzbiti je. Ministar zdravlja Lukasz Szumowski rekao je u srijedu da se pacijent osjeća dobro te da se liječi u bolnici u Zielonoj Gori u zapadnom dijelu zemlje. Pacijent je nedavno bio u posjetu Njemačkoj, rekao je ministar.

Obitelj pacijenta i ljudi s kojima je bio u kontaktu stavljeni su u karantenu, dodao je. Trenutačno je 500 ljudi u karanteni u Poljskoj, dok je 68 ljudi za koje se sumnja da imaju virus smješteno u bolnicama.

Deseci tisuća ljudi diljem svijeta zarazili su se novim tipom koronavirusa, koji se najprije pojavio u kineskom Wuhanu u prosincu.

Svjetska zdravstvena organizacija ponovila je ovaj tjedan da se ne može isključiti daljnje širenje virusa. Unatoč naporima novi slučajevi nastavljaju se pojavljivati. Zemlje s većinskim brojem zaraženih su: Kina, Japan, Iran, Italija i Južna Koreja. Među zemljama članicama EU šest je bez koronavirusa: Bugarska, Cipar, Malta, Slovačka, Slovenija i Mađarska.

9:20 – Maja Grba Bujević, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, izjavila je u HRT-ovu Studiju 4 da se epidemiološka situacija nije promijenila u Hrvatskoj u odnosu na jučerašnji dan.  – U Italiji se situacija pogoršava jer se ondje danas bilježi 466 zaraženih ljudi od koronavirusa više nego što su imali dan ranije, kazala je Grba Bujević.

Tema: Koronavirus

 

Ključne riječi

Komentara 31

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
11:21 04.03.2020.

Nema novih oboljelih, na imbexu režu vene.

KI
kiseli
10:05 04.03.2020.

Ja sam zahvaljući ovom virusu počeo ucjenjivati ljude. Na poslu tražim povišicu inače uzimam par dana godišnjeg i idem u Italiju na odmor. Ženi prijetim nogometnim utakmicama po Italiji , punici šopingom u Trstu, župniku hodočašćem u Padovu. Nitko me ne može spriječiti da odem i da se vratim. Pa šta bude. Jedno obećavam, sve ću posjetiti kad se vratim i srdačno izljubiti. I neću prati ruke jer me nitko ne može prisiliti da ih perem. Ako se slučajno zarazim nazvat ću Vladu RH i za par miliona eura ću ima otkriti s kim sam sve bio u kontaktu inače neću i nitko me na to nemože prisiliti. Srdačan pozdrav

SL
slvlj
10:00 04.03.2020.

Nema testiranja nema oboljelih. Jednostavno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije