Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HBOR

Neke poslovne banke ponašaju se kao da s nama ne žele raditi!

poslovi (1)
privatni arhiv
16.05.2012.
u 11:36

Velik broj okupljenih u prepunoj Gradskoj vijećnici pokazao da je poduzetnicima nedostaje kvalitetna informacija o novim kreditnim programima i jamstvenom fondu

– U jednoj uglednoj poslovnoj banci zatražio sam kredit za trajna obrtna sredstva. Postupak odobravanja kredita odužio se na čak šest mjeseci, što je presporo i predugo. A nakon toga još mi je bilo rečeno da mogu biti sretan što sam „prošao“, jer su odobrena samo tri kreditna zahtjeva. Takvo ponašanje poslovnih banaka je neshvatljivo, tretiraju nas kao da ne žele raditi s poduzetnicima!

Čini se da je takvo iskustvo Darka Vrbanca, vlasnika tvrtke koja se bavi proizvodnjom plastike, neugodno iznenadilo predstavnike HBOR-a i HAMAG Investa koji su na poziv Grada Ivanca i Poslovnog kluba (asocijacije koja okuplja ivanečke gospodarstvenike) u prepunoj Gradskoj vijećnici informirali poduzetnike o promjenama u garancijskoj aktivnosti i novim kreditnim linijama što su im odnedavno na raspolaganju. O tome da poduzetnici nemaju vremena listati web stranice i da žude za kvalitetnom informacijom na licu mjesta, svjedoči i podatak da se na skupu okupio velik broj lokalnih malih i srednjih poduzetnika.

Naglašavajući da je ovo područje poduzetnički vrlo aktivno, s dosta programa kreditiranih iz HBOR-a, Ivana Grahovac, voditeljica HBOR-ova Odjela za malo i srednje gospodarstvo i Josip Grgić iz Odjela za jamstva HAMAG Investa nazočne su podrobno informirali o programima kreditiranja razvitka tvrtki, poduzetnika-početnika, žena-poduzetnica kao i o kreditiranju programa zaštite okoliša, obnovljivih izvora energije, poljoprivrede,  restrukturiranja tvrtki, za pripremu i naplatu izvoza, o linijama namijenjenim poduzetnicima i OPG-ima koji su se javili na EU-fondove.

– S obzirom na to da i kod najveće gužve u HBOR-u obrada zahtjeva za kredit ne traje dulje od mjesec dana, nejasna je tako duga procedura kod nekih poslovnih banaka – kazala je I. Grahovac. No, s obzirom na da HBOR i sam daje kreditne plasmane, a ima i zaključenu poslovnu suradnju sa 26 poslovnih banaka, spora procedura nekim bi se bankama mogla vratiti na najneugodniji način.

– Pozitivno je što ove godine imamo povećan broj zahtjeva za kreditima, osjeća se oživljavanje gospodarske aktivnosti. Kreditni potencijali nekih linija već su iscrpljeni, dok za druge postoji velik interes, pa zahtjevi pristižu svakodnevno – napomenula je I. Grahovac. Interes poduzetnika pobudila je informacija Josipa Grgića iz HAMAG-a o tome da su ukinuta sva stara, a uvedena su nova jamstva s ciljem rasta investicija i povećanja izvoza. Poduzetnicima će ubuduće biti olakšano dobivanje kredita u poslovnim bankama, za što će im temelj biti jamstvo HAMAG-a. Grgić je kazao da će HAMAG razmotriti dobar prijedlog Ivanec Cesar iz VaBa banke o aktivnijem sudjelovanju regionalnih agencija u izdavanju jamstava, kako bi se poduzetnike oslobodilo višestrukih putovanja u Zagreb. Kako su na skupu naglasili domaćini, ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić i tajnica Poslovnog kluba Lana Labaš, slična savjetovanja organizirat će se i ubuduće, s ciljem pomoći lokalnim poduzetnicima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije