Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21. obljetnica

“Ne smijemo zaboraviti kolika je cijena plaćena za oslobođenje”

tomislav rom (1)
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell
1/8
26.06.2012.
u 13:15

Vijenci su položeni na grob policajca Tomislava Roma, koji je kao 21-godišnjak poginuo braneći Policijsku postaju i domovinu.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispod Središnjeg križa te na grobu Tomislava Roma, poginulog policajca koji je kao 21-godišnjak izgubio život braneći domovinu u napadu na glinsku Policijsku postaju, obilježena je 21. obljetnica napada velikosrpskih pobunjenika na PP Glina, a koja se slavi kao početak oružanog otpora srpskom agresoru. Svečanost je održana u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, a pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora.

Bez predsjednika Sabora

– U Glini se nije branila Policijska postaja već cijela Hrvatska. Pobunjeni Srbi su jezikom sile, kojeg jedino poznaju, htjeli promijeniti odluku Sabora o samostalnosti za koju je na referendumu  glasovalo 94 posto građana Hrvatske. Ne smijemo zaboraviti kolika je cijena plaćena za oslobođenje Hrvatske. Članstvo u NATO-u i EU u koju ulazimo za godinu dana, jamstvo su da se nikada neće ponoviti strašne scene progonstva i žrtava koje smo podnijeli u Domovinskom ratu - rekao je Zoran Vasić, izaslanik predsjednika Sabora, Borisa Šprema kao pokrovitelja obilježavanja Dana oružanog otpora.

U napadu je sudjelovao 500-tinjak pobunjenih Srba i tenkovska postrojba JNA. Smrtno je stradao pričuvni policajac, 21-godišnji Tomislav Rom, a ranjeni su Marko Pavlović i Zvonko Plemenčić. Dok se Pavlović probijao prema postaji, pomoć mu je odbio pružiti izvjesni Stambolija koji i danas živi u Glini.

Nitko nije odgovarao

– Probijajući se u pomoć, u uličnim borbama ranjeni su specijalci iz Lučkog, Vlastelinko Mihaljčuk, Stipo Čorić i Ivo Galić. Nakon višesatne borbe, dogovorena je predaja. Dok su pobunjenici izvodili iz grada 16 zarobljenika, specijalci MUP-a predvođeni Marijanom Marekovićem i Željkom Sačićem preuzeli su nadzor nad Postajom. Zarobljeni policajci su odvedeni u zatvor u Kninu. Razmijenjeni su nakon 49 dana zarobljeništva u Tepljuhu pokraj Drniša - rekao je Željko Kardaš, izaslanik županice Marine Lovrić Merzel.

Do sada, još uvijek nitko nije osuđen za napad na Policijsku postaju Glina.

Komentara 12

H2
h2so4
13:51 26.06.2012.

Neka je vječna slava poginulom Tomislavu.

OB
-obrisani-
08:01 27.06.2012.

dobro admine a jel može ovako: ova ekipa ni u teoriji ne bi smjela biti na grobu niti jednog našeg dečka jer je to za nas preživjele pravo oskvrnuće naših svetih grobova. ti likovi prvo obavijeste štampu gdje će položiti vijenac pa onda dolaze da se reklamiraju. ništa im nije sveto. koriste martirij naših dečki i njihove kosti za svoju korist. da su stvarno hrvati ne bi ovo napravili od hrvatske a kako su dokazali da nisu nemaju što raditi na ovako svetim mjestima.. da sam bio tamo sigurno bi šantek odnio vijenac kući oko vrata.

OB
-obrisani-
10:57 27.06.2012.

h2so4 Čudi me da pitaš za gradonačelnika Bakšića kako ga nema na slikama, a ne postavljaš pitanje kako ga nema na ni jednoj slici od 91. Do 95. Gdje bi se vidjelo kako brani Hrvatsku. Moglo ga se jedino vidjeti po Zagrebu kako trguje. istina_boli Ništa drugo nego se možeš samo sramiti svojih piskaranja ili si ti možda onaj snajperist koji je iz glinskog parka mučki pucao na mladog Tomislava!? oldfoxy A jesi li 91. bio tamo gdje i Šantek? Što se tiče ranjenog Pavlovića on ima sreću da ga je i hitna htjela odvesti u bolnicu s obzirom kako se do 90. godine ponašao prema ljudima, pogotovo Hrvatima, kao milicajac koji je u Glinu došao iz Bosne i bio vrlo dobro poznat kao batinaš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije