Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan učitelja

Nastavnici neće produžnu nastavu

škola
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/4
06.10.2016.
u 18:20

Kamen smutnje u novim zakonima o osnovnom i srednjem školstvu bit će i zbirnjavanje viška nastavnika

– Priželjkujem ministricu znanosti, obrazovanja i sporta, a njezin, ili njegov, ako bude ministar, najvažniji zadatak bit će napraviti zakonodavno pospremanje u području osnovnog i srednjeg školstva. Nekvalitetni zakoni traže stalne promjene koje dovode do pravne nesigurnosti, a pravna nesigurnost stvara nered u sustavu – upozorio je jučer, na Svjetski dan učitelja, predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić.

Pritisak ravnatelja

Stipić je istaknuo da su upravo u tijeku izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, koji će se po svemu sudeći razdvojiti na dva – jedan koji uređuje osnovno i drugi srednje školstvo. Osim zaključivanja ocjena na polugodištu, o čemu smo pisali, sprema se još niz novosti. Udruge ravnatelja traže da se ravnatelji biraju bez glasa nastavnika.

– To ne dolazi u obzir, to nikako nećemo dopustiti. Ministarstvo to mora presjeći, a nadamo se da neće popustiti pritiscima ravnatelja – kaže Stipić, ljuteći se i na plan Ministarstva obrazovanja da opstane produžna nastava koja je u škole uvedena prije dvije godine.

– To je neprirodan način rada s učenicima, a poseban je problem što se ocjene zaključuju bez prisutnosti razreda ili komisije. U vrijeme održavanja produžne nastave nastavnici su zatrpani i drugim poslovima pa od mogućih deset do 25 sati rada s učenikom uglavnom odabiru samo deset sati – upozorava Stipić, naglašavajući da će učiteljski sindikati biti protiv produžne nastave.

Promjene školskih odbora

Kamen smutnje u novim zakonima o osnovnom i srednjem školstvu bit će i zbrinjavanje viška nastavnika po školama. Kao što je poznato, broj učenika se iz godine u godinu drastično smanjuje, a višak se rješava zapošljavanjem u školama iz kojih je netko od nastavnika otišao, primjerice, u mirovinu.

– Prije će u Hrvatskoj doći do velike koalicije HDZ – SDP nego što će se školski sindikati dogovoriti o načinu zapošljavanja tehnoloških viškova. Kao što je poznato, u komisijama koje o tome odlučuju isključivo su predstavnici većinskog Sindikata hrvatskih učitelja, koji svoju monopolističku poziciju na terenu godinama obilato zloupotrebljavaju. Pošten rad u komisijama moguće je osigurati uključivanjem predstavnika manjinskog sindikata – ističe Stipić. Novim zakonskim rješenjima možda će se promijeniti i sastav školskih odbora. U odgovorima na pitanja koja je strankama uoči izbora poslao Preporod, HDZ i Most su odgovorili da većinu u njima trebaju činiti predstavnici zaposlenih u školi, odnosno oni i predstavnici roditelja.

– O tome kakvo će stajalište zauzeti nakon formiranja vlasti bit će prva provjera njihove vjerodostojnosti – komentira Stipić tražeći da se donesu kvalitetni zakoni kako bismo idući Dan učitelja dočekali s uređenijim sustavom obrazovanja.

>> Školstvo besplatno, ali i testove plaćaju đaci

Komentara 1

GO
gooniegoogoo
23:42 06.10.2016.

nastavnici u nas masovno ne rade ništa. masa ih nastavu drži 2 dana u tjednu po 3 sata. 25 sati rada je zbilja previše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije