Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Nasilje u meksičkom zatvoru: 23 robijaša ubijena priručnim kopljima

Durango zatvor
AFP
21.01.2010.
u 16:51

U zatvoru u državi Durango dvostruko je više zatvorenika nego što ima mjesta. Pripadnici sukobljenih narkokartela ciljali su u vrat i prsa. U ratovima narkokartela u Meksiku od 2005. pobijeno je više od 20.000 osoba.

U sukobu pripadnika dviju suparničkih bandi u zatvoru u Meksiku poginula su 23 zatvorenika koja su se uzajamno probadali priručnim kopljima. Sukob je izbio u četvrtak tijekom doručka, navodi Reuters, a u njemu su sudjelovali članovi narkokartela Sinaloa i Zaljevskog kartela, koji su u pravilu ciljali neprijateljev vrat i prsa.

Stanje u državnom zatvoru u saveznoj državi Durango ubrzo je stavljeno pod kontrolu. Inače, riječ je o zatvoru čiji je kapacitet 1000 zatvorenika, a natiskano ih je dvostruko više. Jedan je od razloga intenzivna borba protiv narkokartela predsjednika Felipea Calderona u tri godine, u kojoj je zatvoreno 80.000 osumnjičenika, ali bez gradnje novih zatvorskih kapaciteta.

Narkokarteli su posljednjih godina toliko ovladali Meksikom da je u njihovim sukobima od 2005. stradalo više od 20.000 ljudi. Trgovina drogom u toj zemlji zapošljava 450.000 ljudi te je po izvozu treća najproduktivnija gospodarska grana. Joaquin Guzman, šef kartela Sinaloa, čak je dospio na 701. mjesto Forbesove ljestvice najbogatijih na svijetu. Narkobiznis je u Meksiku eksplodirao potkraj 90-ih, nakon što je presječena ruta narkodilera iz Kolumbije preko Kariba u SAD pa je otvorena nova ruta.

Komentara 1

Očoćinskipe
22:48 21.01.2010.

hebo te taj zatvor... kako su ušli s kopljima u trpezariju? možda provjeravaju samo džepne nožiće? - šta ti je to? aha, koplje... onda dobro...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije