Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKO ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA Hrvatska javnost izabrala svoje heroje

Narod najviše cijeni Tuđmana, Papu, Kosteliće i Antu Gotovinu

hrv_narod_tx.jpg
import
03.08.2006.
u 16:34

Franjo Tuđman, papa Ivan Pavao II., obitelj Kostelić i Ante Gotovina – to su, prema našem istraživanju, osobe kojima bi Hrvatska trebala biti posebno zahvalna za ono što su učinile. Istraživanje je provedeno od 25. do 27. srpnja, a za svako pitanje ponudili smo nekoliko odgovora.

Franjo Tuđman dobio je čak 54 posto glasova, na drugom je mjestu Stipe Mesić sa 16,2, a u mrtvoj su utrci Ivica Račan sa 4,3 i Ivo Sanader sa 4 posto. Bez obzira na brojne pokušaje osporavanja, Franjo Tuđman neprijeporno je središnja figura u stvaranju države. Stipe Mesić dobio je solidnu podršku jer se, razvidno je, honorirala njegova uloga u vrhu hrvatske politike u posljednjih 16 godina.

Papa Ivan Pavao II. gotovo aklamacijom izabran je za stranog državnika koji je najviše učinio za Hrvatsku, slijedi ga Hans-Dietrich Genscher, pa gotovo poravnati Bill Clinton, Helmut Kohl i Alois Mock. Ovo su očekivani rezultati jer je papa podržavao Hrvatsku kad nitko nije razmišljao o priznanju, a Genscher je bio naš najveći zagovornik u Europskoj uniji.

Kad su u pitanju hrvatski ratnici i generali, uvjerljivo vodi haaški uznik Ante Gotovina sa 33,7 i hrvatski zatvorenik Mirko Norac sa 9,7 posto glasova, dok su na trećem i četvrtom mjestu pokojni Blago Zadro (5,4) i Mile Dedaković Jastreb (5,3). Zanimljivo je kako 21 posto ispitanika smatra da su svi navedeni generali zapravo heroji Domovinskog rata. Gotovini i Norcu očito nije smetala ni haaška optužnica ni zatvor da bi ostali najpopularniji ratnici.

U sportu je obitelj Kostelić zauzela uvjerljivo prvo mjesto sa 46,2 posto glasova, iza njih je Dražen Petrović sa 22,2 posto, vatreni nogometaši sa 7,7 posto, Goran Ivanišević sa 7,7, rukometaši sa 5,5 posto te naša reprezentacija Davisova kupa sa samo 0,7 posto glasova.

Građani očito cijene uspjeh obitelji Kostelić jer su osvojili svijet počevši od nule, upornim radom i čeličnom voljom. Unatoč tome što ga mnoge mlađe genercije ne pamte, Dražen Petrović, koji je bio na vrhuncu karijere prije 15-ak godina, zauzeo je visoko srebrno mjesto. U takvoj konkurenciji izvrsni rezultati reprezentacije Davisova kupa nisu imali izgleda za bolji plasman.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije