Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPISALI ŠTO SE DOGODILO

Napad na novinare u Ukrajini: 'Neprobojni prsluci nisu nas mogli zaštititi od brojnih metaka'

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
08.03.2022.
u 21:29

Emil Filtenborg upucan je jednom u svaku nogu te dva puta u leđa, a Stefan Weichert u rame

Ratni izvjestitelji The Daily Beasta Emil Filtenborg i Stefan Weichert ozlijeđeni su nakon što je naoružani napadač otvorio vatru na njih u Ukrajini. Sve se dogodilo u gradu Okhtyrka, 26. veljače. 

- Vraćao sam se nakon razgovora s ukrajinskim vojnicima kada je iznenada zaglušujuća eksplozija potresla tlo. U blizini je pala ruska topnička granata. Odmah sam potrčao prema Emilu koji je stajao kraj auta i čekao me. Uskočili smo i odvezli se nekoliko stotina metara prije nego što smo nakratko stali kako bismo odlučili za najsigurniji izlaz iz grada - opisao je novinar Stefan Weichert.

Iza njihova automobila naišlo je drugo vozilo iz kojeg je izišao muškarac s oružjem. Iako su na svom autu imali zalijepljene oznake koje prikazuju da je riječ o medijima, muškarac je na njih otvorio vatru

VIDEO Tko je zapravo Vladimir Putin? Hrvatski psiholog napravio njegov detaljni profil

- Prvi hitac probio je stražnje staklo, za dlaku promašivši naše uši. Nakon toga još nekoliko rundi. Najmanje dva metka proletjela su tako blizu moje glave da sam mogao osjetiti pritisak vjetra na ušima - opisao je. 

Ubrzo je njegov kolega upucan jednom u svaku nogu te dva puta u leđa, a on u rame. 

- Neprobojni prsluci koje smo nosili nisu nas mogli zaštititi od brojnih metaka koji su probili naš auto - prisjeća se Stefan Weichert te dodaje kako je napad prestao kada su se uspjeli udaljiti automobilom od napadača.  

Emil Filtenborg je, navodi, jako krvario iz desne noge gdje ga je metak pogodio iznad koljena. 

- Gurnuo je prste u rane da prestane. Pokušavao sam voziti auto što je brže moguće u slučaju da čovjek koji nas je napao namjerava završiti posao - piše Weichert.

VIDEO Kličko prisustvovao vjenčanju na prvoj crti bojišnice: "Zaštitit ćemo život Kijeva, Kijevljana i naše države"

Uskoro su morali stati jer je Emil previše krvario i nisu znali je li automobil, znatno oštećen, uopće siguran za vožnju. Teško ozlijeđen, Emil je legao na travu kada im je prišao ukrajinski vojni automobil. Nakon što su se novinari identificirali i objasnili što se dogodilo, vojnici su im pomogli te su se uputili u lokalnu bolnicu. 

- Bolnički podovi bili su poprskani krvlju kad smo stigli. Emila su hitno prevezli u operacijsku salu i osoblje je zbrinulo moje rane. Brzo je stigla vijest da je Emil u stabilnom stanju unatoč brojnim ranama. Rekli su nam da nitko ne zna što se tog dana dogodilo u centru grada. Bilo je izvješća da su ruski diverzanti bili aktivni u blizini linija bojišnice Okhtyrka, ali bilo je nemoguće sa sigurnošću znati tko stoji iza napada na nas - navodi Weichert.

Organizacija njihove evakuacije, navodi, nije bila laka, no vratili su se kući u Dansku na liječenje.

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Ključne riječi

Komentara 1

AN
angeomihael
23:24 08.03.2022.

Istočno fašisti nemaju milosti do zarobljavanja.Onda kuknjava i plač.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije