Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VISOKE TEMPERATURE

Nakon tople zime stiže još toplije ljeto? Meteorolog iz susjedstva: 'Pogledajte što se dogodilo 2007.'

Split: Domaći i turisti na plaži Firule potražili osvježenje od velikih vrućina
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/20
14.03.2024.
u 23:33

Treba očekivati ​​da će polovica ljeta biti s maksimalnom temperaturom većom od 30 stupnjeva, mišljenja je srpski meteorolog

Hrvatska je doživjela jednu od najtoplijih zima otkad postoje mjerenja, a već se tjednima temperature penju dobro iznad 10°C. No, padalina je bilo ovog tjedna kada su se u Zadru i okolici izlili potoci i rijeke zbog visokih količina kiše koje su padale. Visok vodostaj zabilježila je i Una u Hrvatskoj Kostajnici, no nije došlo do poplava u kućama. Zasad još nema detaljnijih prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za nadolazeće proljeće i ljeto, no zato strah od visokih temperatura postoji u Srbiji. 

- Od pet najtoplijih godina imamo četiri nakon 2018. godine. To nam govori da dolazi do ubrzanja klimatskih promjena, odnosno sve viših temperatura. Ova zima bila je topla i najtoplija u Srbiji za 3,9 stupnjeva od normale, au Beogradu čak 4,5 stupnjeva toplije  Ako pogledate ljestvicu do 2007. godine, najtoplija zima bila je upravo te godine, u ljeto 2007. godine, kada smo imali temperaturne rekorde i kada je u Smederevskoj Palanci zabilježena temperatura od 44,9 stupnjeva. Nakon toga uslijedila su još četiri topla ljeta, 2018., 2019., 2022. i najtoplije 2023. godine - objasnio je zamjenik ravnatelja srpskog RHMZ-a Goran Pejanović.

Ove godine vlada i fenomen El Niño koji pridonosi visokim godišnjim temperaturama. Zamjenik ravnatelja tako za Srbiju najavljuje kako bi temperatura u 2024. ljeti mogla odstupati do 2 stupnja Celzijusa iznad prosjeka. 

- Ono čega se najviše plašimo je broj tropskih dana, kada maksimalne dnevne temperature prelaze 35 stupnjeva, što jako otežava život i ljudima i životinjama i drugim bićima. Treba očekivati ​​da će polovica ljeta biti s maksimalnom temperaturom većom od 30 stupnjeva! - dodao je. 

>> GALERIJA Zima još nije rekla svoje: Pogledajte snježnu idilu na Platku

Split: Domaći i turisti na plaži Firule potražili osvježenje od velikih vrućina
1/14

Pejanović upozorava kako će visoke temperature izrazito loše utjecati na građane jer se neće moći naspavati, a posebnu će brigu o zdravlju morati voditi ugrožene skupine građana. Osim smanjenja emisija plinova, Pejačević smatra kako se novoj situaciji treba i prilagoditi.

POVEZANI ČLANCI:

>> GALERIJA Barijera ne popušta: Evo kako izgleda novi sustav koji je obranio Hrvatsku Kostajnicu od poplave

Split: Domaći i turisti na plaži Firule potražili osvježenje od velikih vrućina
1/13
Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Salt-n-Pepa
Salt-n-Pepa
23:53 14.03.2024.

Šta su umrli svi meteorolozi iz Hrvatske pa nam servirate srpskog? On se i more bre razume?!

ZA
Zagrebčanka
00:25 15.03.2024.

Dobro da znamo kakva je prognoza za Srbiju. Koga briga kako će biti kod nas.

V0
Vlaskoulicanec4.0
07:14 15.03.2024.

Ljeti temperature od 30 stupnjeva. Strahota! Toga nikad prije nije bilo. Oh, wait...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije