Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi put nakon 1992.

Nakon još jedne noći nemira, vojna policija u stanju pripravnosti da se krene u Minneapolis

Protest against the death of African-American man George Floyd in Minneapolis
Foto: LUCAS JACKSON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
30.05.2020.
u 16:47

Dužnosnici su izjavili kako je vojska u petak izdala naredbe za "pripremanje za raspoređivanje" za jedinice vojne policije iz nekoliko vojnih baza širom zemlje.

Zbog smrti Georgea Floyda širom SAD-a traju prosvjedi. Obitelj Afroamerikanca Georgea Floyda, (46), koji je umro nakon brutalnog uhićenja, o čemu je kružio viralan video internetom, tražili su da policajci koji su sudjelovali u njegovom uhićenju budu optuženi za ubojstvo. Oni su u međuvremenu otpušteni s posla.

Ono što je započelo kao mirni prosvjed sada je eskaliralo, a ima i velike imovinske štete. Prosvjednici su blokirali autobuse i ometali promet, te bacali boce na časnike, a u Minneapolisu su prosvjednici čak zapalili zgradu policije.

Ministarstvo obrane sada je naložilo vojsci da pripremi aktivne jedinice vojne policije za raspoređivanje u Minneapolisu jer su protesti zbog smrti Georgea Floyda u četvrtoj noći u petak zahvatili grad, a opaljeni su i pucnjevi u blizini policijske postaje, piše New York Times.

Dužnosnici su izjavili kako je vojska u petak izdala naredbe za "pripremanje za raspoređivanje" za jedinice vojne policije iz nekoliko vojnih baza širom zemlje. Vojna

Naredbe su stigle na zahtjev predsjednika Trumpa, rekli su dužnosnici, koji traže od svojih visokih čelnika nacionalne sigurnosti, uključujući ministra obrane Marka Espera, pojašenjenje kako se nositi s kaotičnim prosvjedima koji su izbili u desecima gradova diljem zemlje.

Nemiri su nastavili i u petak navečer, čak i nakon što je Derek Chauvin, bivši policajac u Minneapolisu koji je prikazan na video snimci mobitela kako kleči na vratu Floyda dok je izgubio svijest, optužen za ubojstvo trećeg stupnja.

Raspoređivanje vojnih policijskih jedinica bilo bi eskalacija vladinog odgovora na događaje koji se odvijaju. Jedinice vojne policije korištene su 1992. za vrijeme nemira u Los Angelesu nakon što su uslijedile oslobađajuće presude četvorici časnika koji su sudjelovali u premlaćivanju Rodneya Kinga.


 
Ključne riječi

Komentara 18

ZA
zagabria5
19:20 30.05.2020.

Ništa novo tamo je već 200 godina divlji zapad. Sve ostalo je privid

CR
crocop98
19:53 30.05.2020.

Crni frajer je očito bio jedan pošten građanin koji inače ne bi mrava zgazio.I eto namjeri se baš na "rasistu" policajca koji njega tako crnog jadnog i nevinog od 2 metra i 120 kg malko "pritego" prilikom priviđenja.Nakon ovog ćee policajci u USA svakom crncu gangsta rap drogerašu pristupati : "Molim vas gospodine razbojniče mogu li Vas nešto upitati"?"Čiji to TV u ponoć iznosite iz zatvorene prodavaonice kroz razbijeni izlog"?Jbt kamo ide Svijet!

TR
treb
19:35 30.05.2020.

Nisu bacali boce na "časnike" nego na policajce (eng. officer = policajac ili časnik u vojsci, ovisi o kontekstu, a sumnjam da su poručnike i generale slali u smirivanje nereda)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije