Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon niza potresa

Najveći aktivni vulkan na svijetu počeo je erumpirati, pepeo se diže u zrak

Vulkan Mauna Loa
REUTERS
28.11.2022.
u 14:04

Lava za sada teče samo oko vrha, pa ne predstavlja opasnost za naselja u blizini vulkana. Ova je erupcija bila očekivana zbog nedavnih potresa, a posljednja zabilježena bila je 1984. godine.

Najveći aktivni vulkan na svijetu, Mauna Loa na Havajima, visok nevjerojatnih 4169 metara, počeo je erumpirati u nedjelju kasno navečer. Pepeo je već zameo dijelove njegove okolice, objavile su vlasti, a prenosi Associated Press.

Lava za sada teče samo oko vrha, pa ne predstavlja opasnost za naselja u blizini vulkana. Ova je erupcija bila očekivana zbog nedavnih potresa, a posljednja zabilježena bila je 1984. godine. 

Agencija je upozorila stanovnike koji su u opasnosti od tokova lave Mauna Loa da bi trebali pojačati svoje pripreme za eventualnu evakuaciju

Vulkan je erumpirao je prvi puta nakon skoro 40 godina. Američki geofizički zavod (USGS) objavio je da je moguće da se lava prelila iz kaldere. Kaldera je geološki fenomen koji stvara vulkan kada se uruši sam u sebe, tako stvarajući veliki i poseban oblik vulkanskog kratera.

- Za sada ništa ne ukazuje na to da erupcija napreduje prema zoni raskoline (rifta) koji bi magmi omogućio da se lakše kreće po zemlji - dodaje USGS. Rift ili raskolina kontinentski je prostor sa stanjenom Zemljinom korom i središnjom grabom. To je divergentna granica ploča u začetku po kojoj se kontinent može dezintegrirati u dvije ili tri tektonske ploče.

Istovremeno, USGS upozorava da se situacija s erupcijom Maune Loe može brzo promijeniti.

Mauna Loa se nalazi na najvećem havajskom otoku i jedan od pet vulkana koji zajedno čine Veliki otok, najjužniji otok u havajskom arhipelagu. Od 1843. vulkan je erumpirao 33 puta, posljednji puta 1984., kada je izbacivanje vulkanskog materijala trajalo 22 dana.

Video: Benzinom zalio stubište u Zagrebu, u požaru nastradala žena

 

Ključne riječi

Komentara 5

V0
Vlaskoulicanec3.0
08:20 30.11.2022.

Erumpirati???? Jel vi to ozbiljno?

HO
homofobic
21:43 28.11.2022.

Erupcija Mt Penatubo na Filipinima 1991 je naj dokumentiranija erupcija i imamo vrijedne podatke koji su se pokazali vrlo ujednacenima s podacima drugih slicnih vulkana. U 160 dana erupcije prosjek emisije je izmjeren na preko 5 tisuca tona SO2 dnevno a u vrsnoj emisiji od tocno 90 dana dnevna emisija je uvijek prelazila 13 tisuca tona SO2 a maksimumi su bili i preko 50 tisuca tona na dan ali svega 5-6 dana. Neupitno je da je SO2 kao staklenicki plin efikasniji od CO2 za 40-tak puta. Znanstveno se prihvaca da aktivnih erupcija na Zemlji ima na najmanje 7 vulkana. Sada imate podatke pa sve zabavite mnozenjem i usporedite s ljudskom aktivnoscu. Da li je potrebno posjetu ti da svaka zelena travka i listic iste kalendarske godina kada naraste i apsorbira CO2 takoder strune i emitira apsolutno jednaku kolicinu CO2 i apsorbira odgovarajucu kolicinu kisika. Sade I drvece mi se samo zavaravamo!

GO
goran2hr
16:28 28.11.2022.

I koliko će tu CO2 otići u atmosferu? Toliko o besmislicama (ograničenja, porezi, troškovi) koje nam nameću političari, eko aktivisti i udruge. Sve što trebamo je saditi drveće i nadati se najboljem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije