Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomaže hrvatska vojska

Najkritičnije na području Hrvatske Kostajnice: Zbog vodostaja rijeke Une i Sunje na snazi izvanredno stanje obrane od poplave

Poplava Sunja, Kostajnica
Foto: Nikola Cutuk/Pixsell/MORH/F. Klen
1/20
Autori: Vecernji.hr, Hina
11.12.2022.
u 17:20

Provodi se linijska obrana od poplava u vidu postavljanja box barijera i zečjih nasipa uz rijeku Unu, obrana kuća izgradnjom zečjih nasipa, ispumpavanje vode iz dvorišta i objekata te zaštita kanalizacijskih otvora postavljanjem negativnih bunara s ciljem sprječavanja prodora vode

Na području Sisačko-moslavačke županije, najkritičnije stanje obrane od poplava je na području grada Hrvatske Kostajnice gdje je održana sjednica županijskog Stožera civilne zaštite, kojoj su nazočili ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut, župan Sisačko-moslavlačke županije Ivan Celjak, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, načelnici općina Sunja, Lekenik i Dvor te predstavnici operativnih snaga koje su angažirane na terenu, a s ciljem koordinacije daljnjih aktivnosti obrane od poplave, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Zbog vodostaja rijeke Une i Sunje na snazi je izvanredno stanje obrane od poplave. Provodi se linijska obrana od poplava u vidu postavljanja box barijera i zečjih nasipa uz rijeku Unu, obrana kuća izgradnjom zečjih nasipa, ispumpavanje vode iz dvorišta i objekata te zaštita kanalizacijskih otvora postavljanjem negativnih bunara s ciljem sprječavanja prodora vode. Stanje uz rijeku Sunju se normalizira. U aktivnosti obrane od poplave uključeno je 75 vatrogasaca, 50 pripadnika Hrvatske vojske, 20 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, 7 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i 20 djelatnika Hrvatskih voda. Na osiguranju ugroženog područja angažirani su policijski službenici, a s ciljem osiguranja pitke vode angažirano je 15 pripadnika Hrvatskog Crvenog križa.

Trenutno su zatvorene ceste: D47 Hrvatska Kostajnica – Dvor u mjestu Kuljani i Hrvatska Kostajnica Dubica u mjestu Rosulje, te županijske ceste ŽC 3167 Međurić-Veliko Vukovje, ŽC 3275 Stankovac Slana, ŽC 3156 Žažina-Mala Gorica, ŽC 3131 Gornja Jelenska i ŽC 3249 Stara Subocka.

HV pomaže u obrani od poplave na području Petrinje i u Hrvatskoj Kostajnici

Ukupno 43 hrvatska vojnika upućena su u mjesto Nova Drenčina, dok u obrani od poplava na području Hrvatske Kostajnice pomaže 50 pripadnika HV-a, izvijestili su iz MORH-a. Nakon što su snage Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga OSRH s ukupno 50 pripadnika angažirane su u nedjelju 11. prosinca 2022. godine u obrani od poplava ugroženom području Hrvatske Kostajnice u Sisačko-moslavačkoj županiji, tijekom popodneva još 43 pripadnika Hrvatske vojske upućena su u mjesto Nova Drenčina na širem području Petrinje zajedno s jednim utovarivačem. Naime, zbog obilnih oborina koje su pale tijekom subotnje večeri uvedene su izvanredne mjere na rijeci Uni, odnosno području Hrvatske Kostajnice. Podsjetimo, pripadnici HV-a na području Hrvatske Kostajnice na terenu su angažirani s jednom kombinirkom, kamionom, labudicom kao i jednim terenskim vozilom s osobljem. Riječ je o pripadnicima Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a još 250 pripadnika GMBR-e nalazit će se u stanju pripravnosti u vojarnama u Petrinji i Karlovcu.

 

Poplava Sunja, Kostajnica
1/31

Operativne snage za obranu od poplava na području Karlovca u stanju su pripravnosti s obzirom da su obilne kiše uzrokovale porast vodostaja Kupe i Korane te je poplavljeno i zatvoreno više nerazvrstanih cesta u prigradskim naseljima, izvijestio je u nedjelju Stožer Civilne zaštite. 

Zatvorene su ceste u naseljima Selce, Gradac, Kobilić, Karasi, po dvije u Brođanima i Brodarcima, ceste u Mekušju, Kamenskom, Cerovcu te u Karlovcu Ulica Branka Čavlovića Čavleka. Do sada nemamo dojava o probijanju vode u poslovne i stambene objekte. Stožer civilne zaštite u kontaktu je sa svim povjerenicima civilne zaštite koji su ujedno i predsjednici mjesnih odbora. Na terenu je dovoljna količina vreća te će se dodatno dostavljati prema potrebi, poručuju iz Grada Karlovca.

Predsjednik Udruge Brodarci, koja se protivi izgradnji zida kao dio sustava obrane od poplava u tom mjestu, Tomislav Novak poručio je u nedjelju da su boks barijere postavljene u tom naselju nepotrebne, problematične i nefunkcionalne jer zadržavaju oborinsku vodu koja onda plavi naselje.

Zbog obilnih kiša u Sisačko-moslavačku županiju poslane dodatne vatrogasne snage

Zbog obilnih kiša na području Sisačko-moslavačke županije zabilježeno je više od 130 vatrogasnih intervencija i situacija je vrlo je ozbiljna te su u nedjelju na teren poslane dodatne vatrogasne snage iz Zagrebačke, Koprivničko-križevačke te Sisačko-moslavačke županije.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) navode da je na području Dvora, uz domicilne vatrogasne snage, angažirano 20 vatrogasaca iz VZ Županije Sisačko-moslavačke, a u Hrvatskoj Kostajnici je angažirano oko 100 vatrogasaca koji s vatrogasnim pumpama rade na ispumpavanju i premumpavanju vode.

"Na područje Hrvatske Kostajnice temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika upućeno je dodatnih 70 vatrogasaca iz Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Radi se linijska obrana, od kuće do kuće, odnosno zaštita pojedinih objekata", naveo je županijski vatrogasni zapovjednik Marijo Paluh.

Dodao je da je na terenu vrlo ozbiljna situacija te da su angažirani vatrogasci, HGSS, civilna zaštita i Hrvatska vojska koji ulažu maksimalne snage u obranu od poplava. Naglasio je da su najveći problemi u Dvoru, Sunji te Hrvatskoj Kostajnici.

Od sinoć je, naime jedan zaseok u Dvoru bio potpuno odsječen vodom te su vatrogasci s dva vatrogasna čamca išla u obilazak, u pregled kuća kao i za potrebe evakuacije.

U posljednja 24 sata vatrogasci su zabilježili tehničke intervencije i na području Zagrebačke, Požeško-slavonske, Ličko-senjske, Brodsko-posavske i Bjelovarsko-bilogorske županije, navode iz HVZ-a.

Uglavnom se radilo o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i uklanjanju stabala s prometnica te manji broj intervencija koje se odnose na postavljanje vreća s pijeskom.

Nastavlja se angažman Hrvatske vojske u obrani od poplava

U obrani od poplava  na području Hrvatske Kostajnice te u mjestu Nova Drenčina na području Petrinje u nedjelju je angažirano 137 vojnika, a u stanju pripravnosti u vojarni u Petrinji je 281 pripadnik Hrvatske vojske, izvijestilo je popodne Ministarstvo obrane (MORH).

Ukupno 57 pripadnika nalazi se u Hrvatskoj Kostajnici, dok su u Novoj Drenčini trenutačno 83 pripadnika HV-a sa šest kamiona i utovarivačem.

Na terenu je angažirano ukupno 13 inženjerijskih strojeva.

Pripadnici HV-a na području Hrvatske Kostajnice angažirani su s kombinirkom, kamionom, labudicom te terenskim vozilom s osobljem, dodaje se u priopćenju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije